מה יעלה בגורל תיק רצח רחל הלר? הבוקר (שני) פורסם לראשונה בחדשות Online כי תושב הצפון אמר למשטרה כי רצח את החיילת רחל הלר ב-1974, בתפנית נוספת בפרשה שכבר ידעה הרשעה, משפט חוזר וזיכוי. אחות של עמוס ברנס, שהורשע בפרשה ונשלח לכלא עד שזוכה בהליך חוזר, הגיבה להתפתחות - וסיפרה בריאיון לתוכנית "חמש עם רפי רשף" על הסבל שחוותה המשפחה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אינס בר נוי, אחותו של עמוס ברנס שזוכה ב-2002 ונפטר ב-2011, אמרה על העדות החדשה: "זה היה חלום של כל המשפחה, רק שזה בא באיחור, ואנחנו עוד לא יודעים אם זה כן או לא". על שנות המאבק הממושכות למען חפותו של אחיה אמרה: "כולנו האמנו לו, לא רק אני - האחים שלי, ההורים שלי. כל הזמן הוא צעק בכלא 'אני חף מפשע, חף מפשע'".
ברנס סירב לקבל חנינה ולהשתחרר עד שיזכו אותו: ב-2002 תועד הרגע שבו זוכה ברנס, לאחר שהמדינה עתרה וביקשה לחזור בה מכתב האישום. ברנס הנרגש מחא כפיים ושר, יחד עם משפחתו, את ההמנון "התקווה" בתוך אולם בית המשפט.
"אימא שלי בכתה כשביקרנו אותו בכלא"
האחות אמרה כי פטירתו של ברנס שנים ספורות לאחר זיכויו היוותה גורם לעצבות גדולה, אך הוסיפה: "הוא אמר 'אני לא אשאיר אתכם עם אות קלון על המצח'. הוא תבע את כולם, מי שהיה חי, ואז זיכו אותו". עוד נזכרה: "כשעמוס קיבל מאסר עולם וביקרנו לראשונה בכלא רמלה, אימא שלי התגלגלה בחולות בכלא ובכתה. היא אמרה 'עמוס, לא ציפיתי להגיע אליך לפה, כאן זה הבית?' - כי הוא עמד להתחתן במוצאי שבת והוא נעצר ביום רביעי".
טוהר ברנס-אדרי, בתו של עמוס, סיפרה היום בעקבות הפרסום: "אני בסערת רגשות מאז שקיבלתי את הידיעה. זה כמו הלם. אף אחד לא יצר איתנו קשר לתת פרטים נוספים מעבר למה שפורסם. פרצתי בבכי, אבל יש פה גם משהו משמח. אבא שלי בוודאי מתהפך עכשיו בקברו. הוא תמיד אמר שהוא חף מפשע, נולדנו לזה ולרגע לא חשבנו משהו אחר. יש בי תסכול ועצב כי אבא לא חי, לא ברור איך זה קרה רק עכשיו".
גם האח מוטי ברנס שוחח עם החדשות: "מצאו לא מצאו, אני יודע שאח שלי זוכה קיבל פיצויים היום לא יקרה כלום. בעיניי נגמרה הפרשה הזאת - הוא לא יקום ורחל הלר לא תקום. גם לפני שזיכו אותו עוד ביום המעצר הראשון ידעתי שהוא חף מפשע. הוא תמיד חיזק אותי, ואני נלחמתי למען אח שלי במשך 45 שנה. היום זה כבר נגמר ואין מה להילחם. שילכו לזדורוב, מסכן הוא יושב שם אותו דבר כמו עמוס. חבל על הזמן הוא יזוכה ויקבל פיצויים חבל שהוא יושב הרסו לו את המשפחה את הילדים".
כך הגיבו במשפחתה של רחל הלר ז"ל
הידיעה על מעצר החשוד ברצח רחל הלר תפסה בהפתעה את המשפחה, 45 שנים לאחר שגופתה נמצאה עם סימני אלימות קשים. אילה אנג'ל, אחותה של רחל ז"ל, בירכה בשיחה עם החדשות על המעצר: "עד היום אני רוצה לדעת מה הסיבה... שישב בבית הסוהר 30-40 שנה".
"אני יודעת שכל כמה זמן אנחנו מנסים ככה לדבר על הנושא הזה ובסופו של דבר אנחנו לא מגיעים לשום תובנות", תיארה אנג'ל את השנים הקשות שעברו מאז שאחותה נרצחה. "אמי נפטרה לפני 4 חודשים, אנחנו לא כל כך בקשר עם אחותי ואחי. אבי גם נפטר. מה הסיבה? עד היום אני רוצה לדעת מה הסיבה?"
על עמוס ברנס, האיש שהורשע ב-1976 ברצח אחותה, שוחרר 8 שנים לאחר מכן וזוכה בשנת 2002 מכל אשמה אמרה: "אני יודעת שברנס היה אצלנו בבית והוא דיבר עם אמי. היא אמרה 'מה זה יעזור לי עכשיו, מי יביא לי אותה?' זה חרט חור גדול במשפחה. היינו תחת אקווריום של משטרה ועיתונאים שהגיעו כל הזמן לסקר את המשפחה".
האיש שהתוודה לפתע ברצח, תושב כפר ראמה, לא מוכר למשטרה. מדובר באדם בעל עבר פסיכיאטרי שכולל גם אשפוזים פסיכיאטריים - כך נודע היום (שני) לחדשות Online. בני משפחתו אמרו שהם סקפטיים שהוא ביצע את הרצח: הם סיפרו שהוא סובל מבעיות נפשיות לאחר שחרורו מהצבא לפני יותר מ-50 שנה, ולדבריהם זה גרם לו ככל הנראה לבוא ולטעון שרצח. בתקופה האחרונה הוא התגורר לבדו ביישוב. אחיינו של החשוד טען: "הוא חולה נפש".
החשוד שנעצר התוודה גם על מקרה רצח שני שביצע לכאורה בשנת 1970 - המנוח, תושב כפר ראמה, התאבד בירייה מאקדח שנשא ברישיון והשאיר אחריו מכתב התאבדות לאחר שגילו בגופו את מחלת הסרטן. מוקדם יותר, לאחר שפורסם בחדשות Online על החשוד שהתוודה כי הוא זה שביצע שני מקרי רצח לכאורה שטרם פוענחו, פרקליטו עו"ד סעיד חדאד מהסנגוריה הציבורית, אמר כי "מדובר בבן אדם שקיבל על עצמו את ההחלטה המוזרה הזאת. אני חושב שבהמשך כולם יבינו שאין שום קשר לשני המקרים שהוא הזכיר ואנחנו נוכיח את זה בבית המשפט". לדבריו, "מדובר באדם מבוגר שמתמודד במשך שנים עם מחלת נפש ומוכר לרשויות בריאות הנפש. יש חשש כי מדובר בהודאת שווא ואנו מצפים ממשטרת ישראל שתחקור את גרסתו בהקדם כדי למנוע מעצר ארוך מאדם חולה".
גופתה של החיילת הלר ז"ל התגלתה בחולות ליד קיבוץ שדות ים באוקטובר 1974 ועליה סימני התעללות קשים. שנתיים לאחר מכן, הורשע עמוס ברנס ברצח ונשפט למאסר עולם בכלא - אך בעקבות שורה של כשלים של המשטרה, עונשו נקצב והוא שוחרר מהכלא לאחר שמונה וחצי שנות מאסר. לאחר שנים ארוכות של מאבק, נקבע לו משפט חוזר בשנת 2002 במסגרתו אף קבע בית המשפט שהוא יפוצה בכ-5 מיליון שקלים בגין מאסר שווא. ברנס הלך לעולמו ב-2011 ולמרות שעברו 45 מאז הרצח המזעזע ו-43 שנים מאז מעצרו של ברנס - לא נעצרו חשודים ברצח של החיילת שעד כה נותר ללא פיענוח.