כשברקע גוברת הביקורת הציבורית על כוח מופרז שהופעל מצד המשטרה בהפגנת ההזדהות בעזה במהלך סוף השבוע בחיפה, במשטרה ממתינים למסקנות בדיקת מח"ש בנושא. אחרי ששוחררו הבוקר (שני) 19 העצורים מההפגנה ובהם ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאוא שרגלו נשברה לטענתו במעצר, מפכ"ל המשטרה, רנ"צ רוני אלשיך, התייחס לטענות נגד השוטרים.
כך הובכה המשטרה בבית המשפט בחיפה - ההחלטה המלאה
"מרגע שיש ממצא כזה אנחנו מחויבים לעדכן את מח"ש ולאפשר לו לבדוק את זה", אמר אלשיך בשולי טקס השקת המערך המבצעי של המשטרה שנערך בבית שמש. "אנחנו לא עושים מהלכים מקבילים כדי שלא לשבש את הבדיקה. גם אנחנו רוצים לברר מה קרה". עם זאת, המפכ"ל רמז לכך שייתכן שרגלו של פרח נשברה במהלך ההפגנה. "בחיים לא ראית אדם הולך עם שבר?", תהה בפני אחד השואלים. "יכול להיות שהוא נפגע בהפגנה. המשטרה צריכה לבדוק את זה".
לדבריו, במקום התפתחה הפרת סדר חמורה שדרשה התערבות משטרתית משמעותית. "אנחנו מדברים על כיסאות שעפים, זריקת אבנים על שוטרים, חסימת חנויות לכניסת קונים, מדרחוב שלם שהופך לשדה קרב", אמר. "זו לא מחאה לגיטימית גם לא במדינה דמוקרטית וסובלנית".
אלשיך הדגיש כי אם יתברר שאחד השוטרים חרג מסמכותו והפעיל כוח מופרז, המשטרה תדע לטפל בזה בתקיפות. "בסופו של דבר, תפקידנו הוא לא להתלהם", ציין. "ניתן למח"ש לעשות את הבדיקה ומיד כשנקבל מסקנות ראשוניות אנחנו יודעים גם לנקוט צעדים פיקודיים ולקבל החלטות. אבל אנחנו לא רוצים להקדים. אני לא קובע מה היה. נחכה לבדיקה ונכבד את המסקנה".
כך הובכה המשטרה בבית המשפט בחיפה
בתום הדיון שהחל אמש בשעות הערב, החליט הבוקר בית משפט השלום בחיפה לשחרר 19 מתוך 21 העצורים מההפגנות בחיפה. החלטת בית המשפט הגיעה בניגוד לבקשת המשטרה להאריך את מעצרם של המפגינים ובהם פרח. לאחר שחרורו טען פרח כי הוא נעצר בכביש ולא במתחם בו התקיימה ההפגנה: "לא הייתה אפילו ניידת לפנות אותי, שוטר יס"מ הסתובב איתי כמעט 20 דקות במתחם. הגעתי לתחנת משטרה, כנראה העצור האחרון. כששאלתי למה עשו לו את זה אני מקבל מכה ברגל מהשוטר, שהסיר כל סימן זיהוי".
לגבי החלטת בית המשפט אמר פרח: "אני מקווה שהאנשים יקבלו ביטחון, שיבינו שגם אם המשטרה מנסה לדכא, יש פה בית משפט שלא יאפשר להם. המושג הזה של הפגנה הפך בלתי חוקי - אין דמוקרטיה בלי הפגנה. מי שלא מסכים עם השלטון אמור להפגין. אם מגיעים למסקנה שלא כדאי להפגין, זה צריך להפחיד את כל מי שמאמין בערך הדמוקרטיה".
בית המשפט ביקר את הבקשה להארכת מעצר שהגישה המשטרה, בה יוחס לכלל החשודים עבירות זהות. "אתחיל בכך שלטעמי בקשת המעצר שהוגשה לוקה בכך שהיא כוללת וגורפת", אמר השופט אמיר סלאמה בדיון. "היא מתייחסת לכל 19 החשודים כמקשה אחת למרות שהדברים אינם כך".
במהלך הדיון נציג המשטרה הבהיר כי רק ביחס ל-7 חשודים מיוחסת עבירה של תקיפת שוטר בעת מילוי תפקידו, זאת למרות שבבקשת הארכת המעצר יוחסה העבירה לכולם. "אני סבור שהמשטרה הייתה צריכה להימנע מהגשת בקשה כוללת וגורפת", אמר השופט. "לא היה מקום להתייחס אליהם כמקשה אחת". השופט גם הבהיר שגם לעבירה שיוחסה לחשודים, של היזק לרכוש במזיד אין ביסוס בראיות: "לא מצאתי בחומר הראיות בסיס של ממש - ולו ברמה של חשד סביר".
בית המשפט הבהיר כי אמנם יש חשד סביר לעבירות ברף הנמוך של התקהלות לא חוקית והתנהגות העלולה להפר את שלום הציבור, אך גם כאן הבהיר השופט סלאמה כי לא ניתן להתייחס לכל החשודים כמקשה אחת.