בשבוע האחרון פוענחו שני מקרי רצח בזכות פריצת דרך בתחום הפורנזיקה: ביום ראשון, לאחר כמעט 27 שנים, נעצר חשוד ברצח ובאונס של ורדית בקרקנוט מ-1993. המקרה השני הפתיע דווקא במהירותו - כאשר יממה לאחר שנמצאה גופתה של אורי אנסבכר בעין יעל נעצר חשוד, שהודה ברצח ובאונס של הצעירה.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
דוקטור נורית בובליל, מנהלת מעבדת ה-DNA במכון לרפואה משפטית, הסבירה בריאיון ל"שש עם עודד בן עמי" על ההתפתחות שאפשרה את זיהוי החשודים ומעצרם: "בזכות חידושים טכנולוגיים אנו מצליחים במכון לייצר פרופילים גנטיים אינפורמטיביים במהירות". גם במשטרה התייחסו לפענוח התיק של בקרקנוט וראש צוות החקירה המיוחד, המפקח משה לויטן, אמר: "יש פה מסר - גם אחרי 26 שנה משטרת ישראל תעשה הכול, ותשתמש בכל האמצעים על מנת להגיע לחקר האמת".
הדבר החשוב ביותר על מנת לפענח תיקים כאלו, על פי בובליל, הוא המהירות בה מושגת הראיה הגנטית. אפילו בתיק הרצח של בקרקנוט שחיכה כמעט 27 שנים, הראיה הפורנזית הגיעה ליחידה החוקרת בשלב מוקדם מאוד לאחר המקרה. "כל מי שהכיר את התיק חיכה לרגע הזה" סיפרה בובליל. "כי הראיה קיימת, והשאלה הייתה רק מי זה האדם שתואם לה ברמה הגנטית".
המפתח לפענוח הוא שיתוף פעולה בין המעבדה למשטרה
בובליל הדגישה שהחידושים הטכנולוגיים במכון לא היו מספיקים אילולא שיתוף הפעולה עם המשטרה ועם היחידה החוקרת. "המכון הוא צלע מתוך משולש של שלוש צלעות. החשיבות של נוכחות הרופא המשפטי בזירת האירוע רבה", תיארה בובליל את מעשה הפענוח. "אנחנו במעבדה מדברים אתו ומפענחים את הראיה, וכשאנו יכולים ליצור מיד קשר עם המשטרה והיחידה החוקרת - הממצאים נסגרים מהר מאוד".
הפענוח של שני התיקים לא יכול שלא להעלות למודעות תיקים אחרים שנותרו פתוחים, ביניהם הרצח של הנערה תאיר ראדה. האם הם יוכלו לקבל פתרון בעתיד? בובליל לא רצתה כמובן להתייחס למקרים ספציפיים, אך הבטיחה שיהיו התפתחויות נוספות בתחום הפענוח הגנטי: "בעתיד הלא מאוד רחוק נוכל לקבל מידע מדגימות מאוד מפורקות. זו תהיה בשורה לכל תחום זיהוי האלמונים, זיהוי של שלדים ישנים".
בובליל הדגישה שוב ושוב שהמפתח לפענוח הוא שיתוף פעולה של הגורמים השונים והביעה אופטימיות בהקשר זה: "אני אמנם מנהלת המעבדה רק שנתיים, אבל אתה רואה את הרצון להביא מידע, ולהביא לפענוח המקרים. בסופו של דבר זה משפחות ואנשים שנפגעו".