בישראל קיימת תעשיה שלמה של אנשים שמנסים לשים את ידיהם על עשרות דירות עזובות הפזורות ברחבי הארץ. על פי החשד, הזייפנים מאתרים את המודעות של האפוטרופוס הכללי ומנצלים את העובדה שלקשיש שנפטר לא היו קרובים מדרגה ראשונה. כך מבצעים את העוקץ המושלם. הנוכלים חשבו שאיש לא יעלה עליהם - עד עכשיו. לפי החשד, השיטה משתכללת והצוואות הופכות להיות יותר מתוחכמות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
"מזייפי צוואות או ציידי ירושות יודעים לספר סיפור מושלם לכאורה, לספר פרטים שאין סיבה שידעו, לתפור את כל התפרים", מסבירה סיגל יעקובי, האפוטרופסית הכללית וכונסת הנכסים הרשמית במשרד המשפטים. "לפעמים דווקא הסיפור המושלם הוא זה שמעורר את החשד".
בפרק הראשון בתחקיר עסקנו ברוני וינר, סטודנט לרפואה: הוא זייף על פי החשד צוואות וניסה לרשת בעצמו דירות במיליונים. גם בחלקו השני של התחקיר, כל סימני השאלה שעולים מצוואה מחשידה של ניצולת שואה ערירית מובילים לאותו רוני וינר. למעלה משנה אחרי הניצולה גילה טדניר ז"ל, שמעולם לא נישאה ולא הביאה לעולם ילדים, פתאום צצה צוואה - בה מופיעה בין היתר ירושה לבית כנסת בתל אביב, אליו - לפי עדים - לא הגיעה גילה מעולם.
"הוא בכלל לא הכיר את האישה הזו"
הבא בתור שירש את כספה של גילה טדניר על פי הצוואה הוא איש שחולק את אותו שם המשפחה של גילה. אבל, מתברר שאין ביניהם שום קשר משפחתי והוא לא שמע מעולם על הכללתו בצוואה. עם זאת, מתברר שמי שהגיש את הבקשה לצו קיום הצוואה במרס 2017 - הוא אותו אדם עצמו. כשעומת עם הממצאים הללו הסביר: "זה זיוף, אולי וינר. אין לי שום קשר לוינר, כנראה שהוא הכיר אותה. כנראה שהוא הייתה איתה בקרבה והוא ראה את הצוואה הזאת והוא חשב כנראה שהירושה תגיע אליו".
האדם שכביכול הגיש בקשה לקיום הצוואה, וירש מאות אלפי שקלים, טוען בתוקף כי מישהו עשה שימוש בשמו, ללא ידיעתו והוא הגיש תלונה במשטרה על התחזות. גם היורש הבא סירב להגיב או לפרט את הנסיבות. עורך דינו אומר: "הכל מוזר, אנחנו מניחים שיש פה אי אמת".
העדים שחתומים על הצוואה כבר מתים. האם יכול להיות שמי שזייף את הצוואה השתמש בשמות של אנשים שלא יוכלו להכחיש? ניגשנו עם הצוואה למשפחתו של אחד מהם. בנו טוען שהחתימה של אביו זויפה: "הייתה לו חתימה מיוחדת, הוא בכלל לא הכיר את האישה הזו". סעיף בצוואה של גילה הוריש את הדירה לרוני וינר. אבל על פי החשד, כשהוא מבין שיש סיכוי שיעלו עליו, הוא משכלל לכאורה את התרמית וממציא צוואה חדשה בה שמו לא מופיע - ובמקומו מופיע השם של אמו.
על פי החשד, בישראל חיו עוד מאות קשישים שהצוואה שלהם זויפה או נחתמה תחת השפעה בלתי הוגנת של קרוב או מכר שליווה את הקשיש בימיו האחרונים. מי שלרוב, סבלו מבדידות קשה רוב חייהם - הפכו מבוקשים מתמיד לאחר מותם - כשמדובר ברכוש שלהם.
תגובת דוד לוביצקי: "העניין נמצא בחקירת משטרה ומתברר בבית המשפט - ולכן אנו בוחרים שלא להגיב".
עו"ד ניר רוטנברג, פרקליטו של רוני וינר, אמר: "וינר לא זייף שום צוואה ולא השתמש במסמך מזויף. כל חטאו שלא נכנע לנסיונות הסחיטה של אותם גורמים שפנו אליו וניסו לסחוט אותו. רוני וינר פנה מיוזמתו למשטרה והתלונן כנגד אותם גורמים שניסו להשתלט על הירושה שזכה מקרובת משפחתו".
מאגף האפוטרופוס הכללי נמסר: "רוני וינר לא קיבל לידיו אף אחת מהדירות שצויינו בכתבה למעט הדירה בה הוא גר, אותה ירש כחוק. באגף האפוטרופוס הכללי בודקים בדקדוק רב כל בקשה המוגשת על ירושה של אדם ערירי והאפוטרופוס הכללי הינו צד לבירור התלונה נגד מר וינר במשטרה".