שר הרווחה חיים כץ (צילום: Flash90, חדשות)
השר כץ. המשטרה ממליצה להעמיד לדין|צילום: Flash90, חדשות

לאחר שהמשטרה הודיעה היום (ראשון) כי נמצאה תשתית ראייתית להעמדתו לדין של שר הרווחה חיים כץ בפרשת השחיתות בתעשייה האווירית, העיניים נשואות אל היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. בעקבות חילוקי דעות בין המשטרה לפרקליטות, הוא זה שיכריע האם יוגש כתב אישום נגד השר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בכירים באגף החקירות אומרים שהם שלמים עם ממצאי החקירה, אך לא כל הגורמים בפרקליטות תמימי דעים עם ההמלצות וכובד הראיות, כלומר עד כמה הן מצליחות לבסס את החשדות נגד כץ. בהקשר הזה תהיה משמעות יתרה ומכרעת לבחינת הפרקליטות ולהכרעת היועץ המשפטי האם יש להגיש כתב אישום בסופו של דבר.

החקירה חשפה חשד לשחיתות עמוקה לא פחות הנוגעת להתפקדות לא חוקית לליכוד, שבין השאר מעורב בה גם חיים כץ, ששנים ארוכות שימש כיו"ר ועד העובדים והתפרסם בשורת תחקירים כמי שמוביל את נושא ההתפקדות למפלגה בדרכים לא חוקיות. יש נגדו חקירה נוספת ברשות לניירות ערך, וגם בה מסתמן כי מצבו של השר כץ לא מזהיר במיוחד.

היועמ
יורה על הגשת כתב אישום? היועמ"ש מנדלבליט|צילום: פלאש 90, חדשות

כפי שפורסם מוקדם יותר הבוקר, השר כץ ובכירים נוספים בוועד העובדים פעלו לכאורה בקרב עובדי החברה לתועלתם האישית. על פי החשד, כץ סיפק בכך תפקידים נושאי שכר מחוץ ובתוך התעשייה האווירית בתמורה לסיוע מצד מספר חברי ועד. ההחלטה של המשטרה להמליץ על העמדה לדין בפרשה פורסמה לראשונה על ידי משה נוסבאום במהדורה המרכזית.

החקירה כללה מספר פרשות, ובמהלכן נחקרו מעורבים רבים, חלקם באזהרה. בין הנחקרים לצד השר כץ: יו"ר ועד העובדים בתעשייה האווירית אהוד נוף, חבר הוועד אלי כהן, חבר הדירקטוריון אמל אסעד וחשודים נוספים.

החקירה התנהלה ביחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ) בלהב 433, בשיתוף הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ובליווי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. עניינה היה כאמור חשד למעורבות בעבירות מתן וקבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים, סחיטה באיומים ועבירות נוספות על טוהר המידות.

חשבוניות פיקטיביות והעדפה במכרזים

ממצאי החקירה והראיות שנאספו הצביעו על דפוס פעולה שיטתי ומתוכנן של חלק מהמעורבים שפעלו על מנת לקדם את תועלתם האישית. חשד נוסף נגד כץ הוא כי פעל בניגוד להנחיית היועץ המשפטי לממשלה כאשר פעל למינוי יו"ר דירקטוריון והתערב בענייניה הפנימיים הקשורים להתארגנות העובדים בתעשייה האווירית. לפי מסקנות החקירה, השר ניצל לתועלתו האישית משאבים ועובדים של החברה הממשלתית בשווי אלפי שקלים חרף היותו נבחר ציבור.

התעשייה האווירית. חשדות כבדים נגד בכירים (צילום: רויטרס, חדשות)
התעשייה האווירית. חשדות כבדים נגד בכירים|צילום: רויטרס, חדשות

נגד בכיר הוועד אלי כהן הועלה החשד כי פעל להעניק לחברת "א.ב שירותי תעופה" הקלות וטובות הנאה אסורות במסגרת פעילותה. החברה, המספקת שירותי צביעה וניקיון לתע"א, תוגמלה בתנאי תשלום נוחים משמעותית מהנהוג בארגון והועדפה באופן פסול במכרזים.

עוד עלה כי החברה סיפקה שירותי כוח אדם לתעשייה האווירית כשלצורך טשטוש והסוואת דרכי הפעילות הפלילית, בעלי החברה היו מגישים חשבוניות פיקטיביות. במקביל, ניצל כהן את מעמדו על מנת לדרוש ולקבל ללא עלות מוצרי מזון שונים שניתנו בהיקפים גדולים על ידי ספקי משנה המספקים מזון לתעשייה האווירית. במוצרים שקיבל עשה שימוש לתועלתו האישית. כמו כן קיבל כהן הוצאות עבור נסיעות לחו"ל שלא על פי המקובל.

קידם את עסקיו כדירקטור 

במהלך החקירה עלה החשד כי אמל אסעד (תא"ל במיל') פעל על מנת לקדם את תועלתו האישית ובכל להפיק רווחים בהיותו חבר דירקטוריון בתע"א. אסעד, בעל אחזקות בחברת "דרוזנט" - חברה הנותנת שירותים כספק לתעשייה האווירית, הסתיר את היותו בעל עניין בחברה בעת כהונתו. בנוסף, על פי החשד מספר חברי ועד איימו במהלך ישיבת דירקטוריון על אחת מחברותיו.

שר הרווחה חיים כץ מסר בתגובה להמלצות המשטרה: "לא ציפיתי אחרת מהמשטרה, כי ברור שהם אינם יכולים להודות שהמשאבים העצומים שהם השקיעו בחקירה ההזויה הזו היו לשווא. כל מי שעיניו בראשו ויודע על מה החקירה, מבין שאין בה דבר ואין שמץ של בסיס לטענות ההזויות. ברור לי שיש בפרקליטות ובמערכת שכל ישר והגיון, ושיוחלט שלא להעמיד אותי לדין בעניין".