בנימין נתניהו (צילום: פלאש 90/יונתן סינדל, חדשות)
שיקר לחוקרים? נתניהו|צילום: פלאש 90/יונתן סינדל, חדשות

"נתניהו שיקר בחקירות שעסקו בתיקים הקודמים, הוא נתפס בשורה של שקרים": כך אמר מקור המעורה בתיקי נתניהו לכתבנו גיא פלג. יום החקירות המורכב בתיק 4000 שנערך אתמול (שישי) אמנם סיפק שורה של התפתחויות חשובות בפרשה שנראית כמוצקה מכל תיקי נתניהו, אולם כותרת נוספת וחשובה לא פחות מגיעה מאותו גורם, שטוען כי נתניהו "נתפס בשורה של שקרים בחקירות בתיקים קודמים, תיקי 1000 ו-2000".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בכך אומר למעשה גורם המעורה בחקירות כי ראש הממשלה למעשה שיקר לחוקריו כשאלה שאלו אותו שאלות שונות בנוגע לפרשת טובות ההנאה והטובין שקיבל לכאורה מהמיליארדר והמפיק ההוליוודי ארנון מילצ'ן ומאיש העסקים ג'יימס פאקר, ובנוגע לפרשת ההטבות ל"ידיעות אחרונות" והשיחות שניהול נתניהו עם מו"ל העיתון, נוני מוזס.

ככל הנראה שהתשובות שסיפק נתניהו לשאלות החוקרים בתיקי 1000 ו-2000 לא הצליחו להפריך את החשדות נגדו - ותשובותיו, בנוסף לראיות שהצטברו בשני התיקים הללו, הובילו לכך שהמשטרה פרסמה לפני כשבועיים את המלצותיה בפרשות אלה - העמדה לדין של נתניהו בחשד לשוחד, מרמה והפרת אמונים.

המלצות המשטרה בתיקי 1000 ו-2000: עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים

תיק 1000 עסק בחשד לכאורה לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים על ידי ראש הממשלה, מר בנימין נתניהו, בכל הנוגע למערכת יחסיו עם איש העסקים ארנון מילצ'ן ואיש העסקים האוסטרלי ג'יימס פאקר, אשר העניקו לו במהלך השנים טובות הנאה מסוגים שונים.

על פי ממצאי החקירה, במשך כעשור, החל משנת 2007 ועד לשנת 2016, ראש ממשלת ישראל מר בנימין נתניהו ובני ביתו, קיבלו טובין - סיגרים, שמפניות ותכשיטים משני אנשי העסקים, או על ידי מי מטעמם, בסכומים המצטברים לכדי מאות אלפי שקלים.

מילצ'ן ונתניהו|צילום: החדשות

שווי הטובין שקיבל ראש הממשלה על פי החשד מצטבר לסכום של כמיליון שקלים על פי הפירוט הבא: שווי הטובין ממר מילצ'ן הגיע לכדי כ-750,000שקלים ושווי הטובין ממר פאקר, אשר ניתנו למר נתניהו החל משנת 2014, הגיע לכדי כ- 250 אלף שקלים. עיקר המתת ממר פאקר התחיל מרגע ששני אנשי העסקים החליטו להתחלק ביניהם בהוצאות על ראש הממשלה.

עם היבחרו של מר נתניהו לראשות הממשלה בשנת 2009, עלו היקף ותדירות העברת הטובין באופן משמעותי. מן החקירה עלה כי הטובין הוענקו לראש הממשלה, על רקע תפקידו כראש הממשלה וכשר התקשורת בתקופה הרלוונטית, ובתמורה לפעילות שלו, במישרין או בעקיפין, לקידום עניינים שונים אשר באו להיטיב עם מר מילצ'ן בעסקיו, במצבו הכלכלי, במעמדו או בשימור המוניטין שלו.

כמו כן, ממצאי החקירה העלו כי מערכת היחסים בין ראש הממשלה למר מילצ'ן היתה מערכת יחסים שוחדית העולה לכדי עבירה פלילית ולא מערכת יחסים תמימה בין חברים. למותר לציין כי מערכת יחסים במסגרתה עובד ציבור או נבחר ציבור מקבל טובות הנאה ממאן דהוא (גם אם הוא חבר), ובמקביל משתמש בסמכויותיו, כוחו והשפעתו על מנת לקדם את ענייניו של אותו אדם, אסורה על פי חוק.

עם סיום החקירה עמדת משטרת ישראל היא כי נתגבשה בתיק זה תשתית ראייתית מספקת לביסוס החשדות כנגד ראש הממשלה מר בנימין נתניהו, לביצוע עבירה של קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים בכל הנוגע למערכת יחסיו עם איש העסקים ארנון מילצ'ן ועבירה של מרמה והפרת אמונים בכל הנוגע למערכת יחסיו עם איש העסקים האוסטרלי ג'יימס פאקר. כנגד מר מילצ'ן עמדת משטרת ישראל היא כי נתגבשה תשתית ראייתית מספקת לביסוס החשדות לביצוע עבירה של מתן שוחד.

תיק 2000 עוסק בחשדות ליחסים שוחדיים בין ראש הממשלה מר בנימין נתניהו לבין מר ארנון (נוני) מוזס. החקירה התמקדה בממשק נקודתי בין השניים בתקופת טרום הבחירות.

על פי ממצאי החקירה, החל משנת 2009 ומאז במהלך השנים, קיימו מר נתניהו ומר מוזס דין ודברים ביניהם, במפגשים אישיים, במסגרתם דנו בסיוע האחד לשני, כ"עסקת חליפין" בקידום ענייניהם. במסגרת זאת דובר אודות סיועו של מר מוזס לנתניהו בביסוס מעמדו כראש הממשלה באמצעות סיקור חיובי ואוהד בעיתון "ידיעות אחרונות", זאת בתמורה לסיועו של ראש הממשלה למר מוזס בקידום האינטרסים הכלכליים של "ידיעות אחרונות" על ידי יוזמה ותמיכה במהלכים לבלימת התעצמותו של העיתון "ישראל היום".

מוזס ונתניהו (צילום: פלאש90 / מרים אלסטר, קוקו)
מוזס ונתניהו|צילום: פלאש90 / מרים אלסטר, קוקו

עוד העלו ממצאי החקירה כי הצדדים נקטו פעולות בפועל לקידום האינטרסים אחד של האחר בהמשך להבנות שהושגו ביניהם, או לכל הפחות הציגו מצג האחד כלפי השני כאילו פעלו כאמור.

עמדת משטרת ישראל היא כי נתגבשה תשתית ראייתית מספקת לביסוס החשדות נגד ראש הממשלה, לביצוע עבירות של בקשת שוחד ומרמה והפרת אמונים. נגד מו"ל "ידיעות אחרונות", מר ארנון (נוני) מוזס, עמדת משטרת ישראל היא כי נתגבשה תשתית ראייתית מספקת לביסוס החשדות לביצוע עבירה של הצעת שוחד.