אחרי כמה פעמים שלא התייצבה לדיונים בעניינה והמשטרה נאלצה להביא אותה לבית המשפט אחרי שעות - הוחלט כי ענבל אור כבר לא תשתחרר ממעצר ותשהה בו עד לתום ההליכים בעניינה. משפטה ימשיך בימים הקרובים, עם שמיעת הטיעונים לעונש.

"משקמה עילת מעצר של חשש להימלטות מהליכי שפיטה בעניין הנאשמת שעוצמתה גבוהה מצאתי שאין בחלופה המוצעת כדי לאיין את עילת המעצר במידה מספקת", כתבה השופטת דנה אמיר בעניינה מבית משפט השלום ת"א. 

אור, שנחשבה בעבר לדמות מרכזית בשוק הנדל"ן הישראלי, הורשעה בנובמבר 2024 בעבירות חמורות בהיקף כספי חריג, הכולל מעל 81 מיליון שקלים בעסקאות ובגרימת נזקי מס של כ-11 מיליון שקלים. לצד זאת, התנהלותה במהלך המשפט כללה התחמקויות חוזרות, היעדרויות מדיונים, ואיחורים משמעותיים, עד כדי כך שהוצאו נגדה מספר צווי הבאה.

ענבל אור בבית המשפט (צילום: N12)
ענבל אור בבית המשפט|צילום: N12

התנהלות חריגה ומכוונת

בהחלטתה ציינה השופטת אמיר: "במהלך המשפט נהגה הנאשמת לדחות את התייצבותה, להפריע לדיונים ולהתנהל באופן מניפולטיבי. הנאשמת הטיחה האשמות קשות בבית המשפט, ניסתה לכפור בסמכותו והפגינה זלזול ברור בהליך המשפטי. התנהלות זו, שחזרה ונשנתה, מעידה על ניסיון מכוון לשבש את ההליך ולהתחמק ממימוש אחריותה הפלילית."

עוד הוסיפה השופטת: "לאורך ההליך, הנאשמת לא שיתפה פעולה עם סנגוריה שהוצעו לה, ואף ניסתה להתנער מתסקירי שירות המבחן שהוצעו לטובתה. היא בחרה להתעלם מהמותר והאסור, באופן המותיר רושם ברור של התחמקות מחובותיה כלפי מערכת המשפט."

עילת המעצר: חשש מהימלטות והפרת אמון

במהלך הדיון, עורכי הדין מטעם המדינה טענו כי הרשעתה החמורה של אור, לצד החשש לעונש הכבד הצפוי לה, מגבירים את הסיכון להימלטותה מההליך המשפטי. התביעה ציינה כי הנאשמת "אינה ראויה לאמון בית המשפט", לאור התחמקויותיה והפרות חוזרות של התחייבויותיה להופיע לדיונים.

בהחלטתה נימקה השופטת: "שינוי נסיבות משמעותי התרחש בעקבות ההרשעה, אשר משנה את נקודת האיזון בעניינה של הנאשמת. התנהלותה הפגומה, לצד הסיכון הגובר לעונש מאסר ממושך, מחייבים להורות על מעצר עד תום ההליכים. חלופת מעצר אינה מספקת בנסיבות אלה, כאשר הנאשמת כבר הוכיחה כי אין בכוונתה לכבד את החלטות בית המשפט".

הסתכלות פסיכיאטרית: ניסיון לשימוש מניפטלטיבי

אור ניסתה לטעון לכשלים נפשיים ולהימנע מבדיקות פסיכיאטריות. בדיקה שנערכה בבית החולים אברבנאל קבעה כי "אין כל רושם למצב פסיכוטי פעיל, וכי הנאשמת כשירה לעמוד לדין. "השופטת אמיר ציינה בהקשר זה: "אין מקום לניסיונות של הנאשמת לעשות שימוש מניפולטיבי בבדיקות רפואיות, במיוחד כשהממצאים הברורים שוללים כל בעיה כשירותית".

החלטת בית המשפט

בסיכום, הדגישה השופטת: "אין מנוס אלא להורות על מעצרה של הנאשמת עד תום ההליכים, על מנת להבטיח את קיומו התקין של ההליך המשפטי ולהבטיח את אמון הציבור במערכת המשפט".