"העוקץ הרוסי" - שיטת הונאה מתוחכמת הפוגעת בעיקר בקשישים יוצאי חבר העמים - גובה מחיר כבד מקורבנותיה. בשנים האחרונות, מאות מבוגרים נפלו קורבן לתרמית זו, כאשר עבריינים מתחזים לאנשי בנק, משטרה, חברות אשראי וסלולר ומרוקנים את חשבונות הבנק של הקורבנות. "העברנו להם את כל הפיקדונות, את כל החסכונות שלנו," מספר בכאב אחד הקורבנות ל-N12, "חשבנו שזה מגן עלינו ועל הכסף שלנו, ובסוף הם עקצו אותנו ביותר ממיליון שקלים".

מ', בתם של זוג קשישים שנפלו קורבן ל"עוקץ הרוסי", חושפת את פרטי ההונאה שרוקנה את חסכונות הוריה. "ההורים שלי גרים במרכז הארץ, שניהם בני למעלה מ-70 ועלו לפני כמעט 50 שנה לישראל", היא מספרת. "בסוף חודש יולי, התחיל מסע ההונאה. צלצלו לאבא שלי מחברת האינטרנט הוט ואמרו שיש בעיות אינטרנטיות, ביקשו מאבא שלי להוריד ANYDESK כדי לעזור ולהשתלט מרחוק ולתקן את התקלה".

מ' ממשיכה ומתארת כיצד התפתחה ההונאה: "למחרת צלצל אדם לאבא שלי שהזדהה ממחלקת הביטחון של בנק לאומי ואמרו לו שהיה ניסיון פריצה לחשבון הבנק ולכן חוסמים לו את כל החשבונות. אבא שלי לא הצליח להיכנס לאפליקציה של הבנק. ואז, בחורה בשם סופיה צלצלה והזדהתה ממחלקת הביטחון של הבנק, אמרה שחסמו לנו את הכל, ושאבא שלי צריך למסור להם את כרטיסי האשראי".

ניידות משטרה בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אחד החשודים המרכזיים הוא קשיש בן 81|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עוד הוסיפה: "במקביל, צלצל אדם בשם ניקולאי שהזדהה כשוטר ממחלקת הסייבר של המשטרה. הם שכנעו את אבא שלי שצריך לסגור את החשבון ולהעביר את כל הכספים לחשבון חדש כביכול. הם אמרו לו להוציא את החסכונות, לפדות את הכסף בצ'יינג' ולקחת את הכסף בדולרים. אבא שלי עשה בדיוק מה שאמרו לו".

מ' מתארת את היקף הנזק: "העוקצים גרמו לאבא שלי לרוקן את החשבון ואם זה לא מספיק, הם ביקשו ממנו לקחת גם הלוואה של 300 אלף שקל. סך הכול לקחו ממנו מעל מיליון שקלים. זה כל הכסף של כל החיים, כולל ירושות מסבא וסבתא".

היא מסכמת בכאב: "ההורים שלי בפנסיה, הם כל החיים חיו בצמצום ועכשיו הכול נעלם ועוד נשארו עם חובות. הם פשוט בפחד מאז, אבא שלי בטראומה ולא עונה לשיחות. אני תוהה איך בבנק ובחברות האשראי לא זיהו את הפעילות החריגה הזו. היו צריכות להידלק נורות אדומות".

המשטרה נאבקת בתופעת "העוקץ הרוסי", ובמקרה האחרון נחשפה תפנית מפתיעה: אחד החשודים המרכזיים הוא קשיש בן 81. מקור במשטרה מסר ל-N12 כי החקירה עדיין בעיצומה וכל החשודים נמצאים במעצר.

"מדובר בפשע חמור המנצל את חולשותיהם של קשישים", נמסר מהמשטרה. "העבריינים מתחזים לגורמים רשמיים ומשכנעים את הקורבנות להעביר את חסכונות חייהם או למסור את כרטיסי האשראי שלהם. אנו רואים בחומרה רבה את ניצול קשיי השפה, התמימות והגיל המבוגר של הקורבנות".

עו"ד חיים מזור, ממשרד לויטה-מזור-קנפו ושות' המתמחה בתביעות בנקים, מתריע על הצורך בערנות מוגברת מצד המערכת הבנקאית."בשנים האחרונות אנו עדים לפרצה חמורה המנוצלת על ידי עבריינים הרודפים אחר רווח קל על חשבון אוכלוסיות פגיעות", מסביר. לדבריו, על הבנקים, כשומרי סף, מוטלת אחריות כבדה: "עליהם לבחון בקפידה כל בקשה חריגה, הן מבחינה אובייקטיבית והן מבחינה סובייקטיבית, ולוודא שהיא תואמת את דפוסי ההתנהלות הרגילים של הלקוח". עו"ד מזור מדגיש את חשיבות הקשר עם האוכלוסייה המבוגרת: "על כולנו - משפחה, חברים ואנשי מקצוע - להיות קשובים לסימני מצוקה ולהגביר את המודעות לסכנות אלו".