תשעה חודשים אחרי הקמת הממשלה וההבטחות להחזרת המשילות - בשטח, שום דבר לא השתנה. ב"המהדורה המרכזית" הערב (רביעי) הבאנו את קולם של תושבי הדרום המיואשים מכנופיות אלימות, קרבות אש לאור יום, התפרעויות על הכבישים, סחיטה באיומים ואפילו מרוצי גמלים בשטחי אש של צה"ל. ואיפה השר וההבטחות לביטחון לאומי?

שמרית שי עברה עם משפחתה לפני כעשור מהעיר רחובות ליישוב הקהילתי והפסטורלי גבעות בר, שהפך ליישוב קו עימות מסוכן. בימים אלו היא ומשפחתה, כמו תושבים נוספים בנגב, חושבים עכשיו בצער על עזיבה. 

אובדן המשילות בדרום (צילום: חדשות 12)
שמרית שי מגבעות בר: "האם אוכל את עצמי שלא הוצאתי אותם מפה, שהמשכנו לגור פה?"|צילום: חדשות 12

"אם יקרה להם משהו, האם אני אוכל את עצמי כל החיים שלא הוצאתי אותם מפה, שהמשכנו לגור פה?", היא תהתה. "מצד שני אני אומרת לעצמי שאני לא לקחתי אותם לגור בחברון, אנחנו גרים בגבולות המדינה. אני רבע שעה מבאר שבע".

הממשלה הנוכחית הוקמה לא מעט בזכות קולות תושבי הדרום וההבטחות להחזיר את המשילות, אבל התושבים לא רואים תוצאות. "מאז הבחירות רק נהיה יותר גרוע, בואו נגיד את האמת", אמרה תמי גרבלי מבאר שבע. "לא ביבי, לא בן גביר, לא אף אחד. שום דבר. מאוכזבת מאוד מאוד מאוד".

גם בשלטון המקומי מתוסכלים: "מתחילת 2023 יש עלייה בכל הפרמטרים", אמר ערן דורון, ראש המועצה האזורית רמת נגב. "אנחנו רואים עלייה של 300%-600% בשיעורי הפשיעה, מפשיעה חקלאית ועד פריצות וגניבות".

"כשנותנים לבן גביר להוביל את מערך ביטחון הפנים - זו התוצאה", הוסיף ראש עיריית רהט עטה אבו מדיגם, שמאובטח 24/7 אחרי ירי צרורות ורימון לבית שלו. "הרי גם אצל היהודים יש עלייה של 20% במקרי האלימות במרחב הציבורי. זה אומר שהאיש הזה לא מתאים אפילו לנהל גן ילדים, ונותנים לו לנהל חיי מדינה".

ברהט הוקמה לאחרונה סיירת הורים שמסתובבים ברחובות ומנסים למנוע הידרדרות לאלימות של בני נוער משועממים. וחיד אל-סאנע, מנהל הרשות לביטחון קהילתי בעיר, הקים את הסיירת שכוללת כשמונים מורים, שאחד מהם הוא אבא של קייס אבו סיאם.

אובדן המשילות בדרום (צילום: חדשות 12)
ראש עיריית רהט עטה אבו מדיגם. מאובטח 24/7|צילום: חדשות 12

סברי אבו סיאם מצא בשנת 2011 בחורשה ליד רהט את גופתו השרופה של בנו בן ה-16, שעונה ונרצח באכזריות ע"י בני גילו. היום סברי מנסה למנוע את האסון הבא. "אני רק רוצה שלא יהיו עוד דברים כאלה. אפשר לדבר עם ילדים, להציע לילדים אחרים: יש לכם עוד חיים, אתם יכולים לחיות עוד יותר זמן".

במקביל לאלימות הגואה, המשטרה מנסה בכוחה הדל לפעול נגד העבריינים, בעיקר בכבישים ובאיסוף נשק בלתי חוקי - אבל זו טיפה בים. זה אולי טוב ליחסי ציבור, אבל לא מספיק טוב לציבור.

אובדן המשילות בדרום (צילום: חדשות 12)
סברי אבו סיאם בסיירת הורים ברהט|צילום: חדשות 12

הממשלה אומנם חוקקה את חוק הפרוטקשן כדי שיהיה אפשר להעמיד יותר עבריינים לדין, אבל התושבים חשים שהממשלה עושה מעט מדי, בתקווה שלא מאוחר מדי.