3 שבועות אחרי חשיפת פרשת ההתעללות ב-N12, הפרקליטות הגישה היום (שני) כתב אישום נגד הגננת אילנה קובר מאילת. כתב האישום מגולל 380 מקרים של תקיפה והתעללות נגד 26 פעוטות חסרי ישע, בתוך חודשים ספורים. עד הגילויים המזעזעים שתועדו במצלמות הגן ובידי ההורים, קובר בת 64 נחשבה לאחת הגננות המוערכות בעיר הדרומית. היא עצורה מאז שהמשטרה פשטה על הגן אחרי הפרסום ב-N12 ובפרקליטות ביקשו להאריך את מעצרה עד תום ההליכים.

הורי ילדי הגן הגיעו לבית המשפט המחוזי בבאר שבע כדי לקחת חלק בהליך הגשת כתב האישום. זאת לאחר שחלקם צפו בתיעוד שאספה המשטרה במסגרת החקירה, יותר מ-400 סרטונים קשים. "קובר, בהיותה אחראית לפעוטות, ביצעה מעשי התעללות גופנית ונפשית ותקפה לכל הפחות ב-380 מקרים שונים כ-23 מהפעוטות מתוך 26 ילדי הגן", תיארו בפרקליטות. "כל ילדי הגן היו חשופים לאלימות הבלתי פוסקת מצידה כלפי חבריהם במעון, ולמעשה להתעללות נפשית".

לקריאת כתב האישום המלא

"קובר תקפה את הפעוטות בדרכים שונות. בין היתר היא משכה כיסא שפעוט עמד עליו והעיפה את הפעוט לרצפה, בעטה בראשו של תינוק שישב בטרמפולינה, חצתה את החדר כדי לתקוף פעוט שישב בכיסאו, משכה חלק מהפעוטות והיא מכניסה יד לתוך פיהם, משכה לפעוטות בשערותיהם וגררה אותם, הפנתה אלימות מכוונת מצד חלק מהפעוטות כלפי אחרים, כשהיא מעודדת חלק מהם להכות ולמשוך בשערות של פעוט אחר". עוד נכתב כי קובר "חסמה את פיהם של פעוטות כדי למנוע מהם להשמיע קול או בכי, ולחצה על חזותיהם וצווארם של פעוטות בתוך שהיא מפעילה את משקל גופה, ועוד".

"אכזריותה של קובר התבטאה בכך שלא פעם תקפה תינוקות ופעוטות שלא בתוך כדי טיפול בהם, אלא ניגשה אליהם על מנת לתקוף אותם, כשניכר שהם שקטים או עסוקים בענייניהם", הוסיפו בפרקליטות. "כך למשל, חצתה קובר את החדר לתינוק בטרמפולינה, הכתה אותו בפיו, משכה אותו בראשו והטיחה אותו על הטרמפולינה. קובר טלטלה את הפעוטות בצורה אגרסיבית, בעטה בפעוטות, השתמשה בפעוטות אחרים שהחזיקה והטיחה אותם בפעוט אחר שחלפה על פניו, והשכיבה באגרסיביות ערימת מזרנים על גופו של תינוק ששכב על מזרן אחר".

תיעוד מ
תיעוד מפעוטון הזוועות|צילום: חדשות 12

"בנוסף, צבטה קובר את הפעוטות, הכתה אותם בידיה, בעטה בהם, הטיחה ילדים אל הרצפה ואל הכיסאות, הרימה פעוטות מיד אחת של הפעוט וגררה אותו לאורך החדר או החצר, האכילה פעוטות בכוח, הרימה והזיזה פעוטות בכוח, אף כשישנו והטיחה אותם על המזרן. היא גם גררה פעוטות אחריה, הושיבה פעוטות בכוח על כיסא ודחפה את הכיסא עם הפעוט בחוזקה לשולחן, חיתלה תינוקות ופעוטות בכוח. בכל המקרים הסבה קובר לפעוטות ולתינוקות שהותקפו כאב משמעותי והללו פרצו בבכי וקובר השאירה אותם לבכות".

בנוסף לקובר, ארבע סייעות נוספות חשודות באי מניעת פשע: מרסל גואטה, רותי רפאל, רעות קובר, שהיא גם כלתה של החשודה המרכזית, ועדי קבלו - כולן תושבות אילת. גם נגדן מתכוונת המשטרה להגיש כתב אישום. חקירת הפרשה, שזכתה לכינוי "פרשת פנדורה", ומנוהלת בידי מרחב אילת במשטרה, כוללת 92 ימי תיעוד במצלמות האבטחה ו-30 שוטרים שמטפלים בתיק.

סייעות
הסייעות רותי רפאל, רעות קובר ומרסל גואטה

מעיין, אם לשני פעוטות מהגן של אילנה, אמרה לאחר הגשת כתב האישום: "חרב עלינו עולמנו. הילדים חוו טרור פיזי ונפשי, נחשפנו לתיעודים קשים, לקשירות, הטחות ומכות. אי אפשר לתפוס את מה שקרה. אנחנו מקווים שבמערכת החינוך יפנימו שהגיע הזמן לשינוי ולייצר מערכת שתגן על פעוטות. גם הסייעות שהיו עדות במשך חודשים לאלימות ולהתעללות לא עצרו את זה לרגע. העונש למשתפי הפעולה צריך להיות לא פחות קשה. תשחררו את ההקלטות כדי שכולם יראו איך התעללו בילדים שלנו. תראו מה עשו לילדים שלנו".

אלונה דניאל מ"מטה המאבק למען הילדים" הוסיפה: "מעשיה של אילנה קובר מזעזעים ושפלים, ולא ניתן בכלל להאמין איך האישה הזו הצליחה כל כך הרבה שנים לתעתע בכולם. מחר בשעה 20:00 מטה המאבק יקיים הפגנות ב-7 מוקדים במטרה למגר את התופעה של ההתעללות בגנים ובדרישה לתיקון מיד לחוק המצלמות. ראוי שמשרד החינוך יתעורר ויפעל להגן על מי שהוא צריך - הילדים, כי כרגע הפיקוח נכשל בכך מדי יום".

"גן הזוועות" באילת

"זה יום שחור למדינת ישראל, שבו מי שאמונה על שלום ילדינו הקטנים חיבלה בגופם ובנפשם זמן ארוך ללא לאות, תוך הפגנת אלימות מזעזעת ששום בן אנוש לא יוכל להבינה", מסרו עו"ד ירון בן יוסף ועו"ד רז אלמוזנינו שמייצגים את משפחות קורבנות העברה. "אנחנו נעמוד לצדם של הקורבנות לכל אורך ההליך הפלילי נגד הגננת ונדרוש את הענישה המחמירה ביותר שנגזרה אי פעם במדינת ישראל".

"צעדים למיגור תופעת ההתעללות"

בהקראת כתב האישום המטלטל הודיע יו"ר הקואליציה אופיר כץ על "צעדים למיגור תופעת ההתעללות בפעוטות". שבמסגרתם יוכנסו מצלמות רשת למעונות ויורחב חוק המצלמות לגנים בגילים 3 עד 6. עוד ביקש להאריך תקופת שמירת הצילומים ל-60 יום, ולבצע דגימות קבועות בידי נציגות הורים פעם בחודש.

יו"ר הקואליציה אופיר כץ: "היום אני מודיע על צעד חדש, צעד חשוב שבתקווה ימגר את מכת המדינה הזו שאנו מתמודדים איתה. זו הדרך היחידה לעקור את הזוועות האלו מהשורש, מקרה כמו אילת יכול היה להימנע והמקרים הבאים יכולים להימנע אם תהיה פה בקרה אמיתית. הגיע הזמן לפתרון אמיץ ואמיתי, ואני אקדם אותו".

בתגובה על דברי חה"כ אופיר כץ, מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד מסרה כי היא רואה בחומרה כל ניסיון של הממשלה לכפות בחקיקה הצבת מצלמות בגני הילדים. "זאת לא רק פגיעה אנושה בפרטיותם של הגננות, הצוות המקצועי והילדים בגן, אלא גם אמצעי הפחדה כלפי הגננות, דבר שיגרום לירידה ניכרת באיכות ההוראה ויוביל כבר בטווח הקצר למחסור חריף בגננות. אם ממשלת ישראל רוצה להעמיק את הקיים בגיוס גננות למערכת החינוך הציבורית, שתואיל בטובה לעצור יוזמות חקיקה הזויות שפוגעות ישירות בכל הגורמים במערכת. כדי להקנות חינוך ברמה גבוהה בגיל הרך נדרשים לא רק השכלה פדגוגית וניסיון אלא גם מרחב חינוכי בטוח לגננות ולילדים. הסתדרות המורים לא תעמוד מנגד ולא תפקיר את הגננות לניסיונות חקיקה פופוליסטיים. ננקוט את כל הצעדים העומדים לרשותנו לבלימת הפגיעה החמורה".