בליל חמישי האחרון, רעשי צרורות ירי בלתי פוסקים נשמעו ברחבי העיר לוד. בעקבות האירוע, חתמו ראש עיריית לוד יאיר רביבו, נציגי משפחת הפשע אבו קטיפאן, חבר מועצת העיר אבו שריקי ואחרים על "הודנה" (הפסקת אש) למשך 3 שבועות. לפי מסמך ההבנות, המשטרה תימנע ממעצרים בתקופה זו, כל עוד יישמר השקט. היום (ראשון) התברר כי מפכ"ל המשטרה שבתאי, כלל לא הכיר את ההסכם, שבו מעורבת המשטרה. חבר המועצה שהיה מעורב בהסכם הסביר: "אף אחד לא יכול לתת למשטרה הוראות, היא צריכה לברך על הצעד הזה".

"לאחר העברת מסרים רציניים שלנו ושל המשטרה שאם הם לא ישכילו לסיים הסכסוך ביניהם הם ימשיכו לספוג עונשים כבדים, יצרו איתי קשר נכבדי החמולה וביקשו את עזרתי לפשר בין הצדדים", כתב ראש עיריית לוד חיים רביבו לאחר חתימת הסכם ההודנה. "נעתרתי מיד לפנייה, ועדכנתי את המשטרה במהלך, ובמשך יומיים קיימתי עשרות שיחות ופגישות על מנת להוביל תחילה להודנה". 

מסמך הסכם ה
מסמך הסכם ה"הודנה" של ראש העירייה|צילום: viral press

עוד בהודעתו, רביבו כתב שהוא מקווה להצלחת ההסכם: "כולי תקווה שההודנה תישמר ושבעזרת השם בעוד 3 שבועות יתקיימו מגעים לסולחה ויסתיים אחד הסכסוכים הקשים והמרים שיש כעת בעיר". בהמשך אף הביע ביקורת על הרשויות. " לא יודע אם זה יחזיק מעמד אבל לאור אוזלת היד של הרשויות, כשפנו אליי אמרתי שחייבים לנסות גם את זה", כתב. "ייתכן שזה ייכשל וייתכן שזה יצליח".

המפכ
לא הכיר את ההסכם: המפכ"ל קובי שבתא|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

על אף הצהרותיו של רביבו, גורם במערכת אכיפת החוק טען שראש העירייה רביבו "מתנהל כשריף, עושה ככל העולה על רוחו". מהמשטרה נמסר שהאירוע הוא יוזמה של ראש העירייה. על פי הודעת המשטרה הרשמית, המסמך מטעם העירייה עומד בסתירה למדיניות ופעילות האכיפה בשטח, והוסיפו ש"כל פרסום אחר, המציג לכאורה 'הורדת רגל מהגז' וצמצום האכיפה, בפרט בעת הזו, שגוי, טועה ומטעה וחסר כל אחיזה במציאות".

"כולם אוהבים אותי, אבל אני לא נותן לילדים שלי לצאת בערב מהבית"

מי שהיה שותף לניסוח מסמך ההודנה הוא חבר מועצת העיר לוד, מחמד אבו שריקי. "ראש העיר הזמין אותי ובשיחה הם גילו נכונות להגיע להסכם", תיאר. "למגזר הערבי יש כבוד למילה שהוא נותן, לשמחתי ההבנות נשמרות עד לרגע זה".

אבו שריקי טען כי למרות ההסכם, המשטרה לא מחויבת לו. "המשטרה צריכה לעשות את העבודה שלה ואף אחד לא יכול לתת לה הוראות", אמר. "המשטרה צריכה לברך על הצעד הזה. צריך להרגיע את הרוחות – לא לתקוע מקלות בגלגלים".

חבר מועצת לוד מחמד אבו שריקי
אבו שריקי: "הגיעו מים עד נפש"

האלימות והפשיעה בלוד פוגעות גם בבלתי מעורבים. "היה פה מקרה בלוד לפני שנים שנכדה של מישהי, בת 5, נהרגה מירי", סיפר. "למרות שאני לא מסוכסך עם אף אחד – אני לא נותן לילדים ולנכדים שלי לצאת מהבית מהשעה שמונה בערב. זו האמת הכואבת".

"אני קורא למפכ"ל", המשיך אבו שריקי. "אני קורא למי שמתיימר להיות השר לביטחון לאומי ואני פונה לראש הממשלה – הגיעו מים עד נפש". לדבריו, אם הממשלה לא תתערב באירועי האלימות בחברה הערבית, היא תגלוש למגזרים נוספים. "הממשלה צריכה לטפל בבעיה".