בית משפט השלום בירושלים הרשיע היום (שלישי) את אוריאן בן כליפא, שוטרת מג"ב הנאשמת בתקיפת הצעירה הערבייה חלא סלים ובגרימת חבלה במהלך פעילות מבצעית בשער האריות. מנגד, בן כליפא זוכתה מהאישום לשיבוש הליכי משפט, לאחר שמסרה דיווח כוזב על השתלשלות האירוע במהלך חקירתה.

בהכרעת הדין צוין כי בן כליפא "הואשמה בכך שדחפה אזרחית שביקשה לעבור במקום שאותו חסמה - על פי פקודה שקיבלה, הסירה את כיסוי הראש שעטתה המתלוננת, משכה בשערותיה, הכתה אותה בראשה והפילה אותה לארץ". נדגיש כי העבירה שבה הורשעה - תקיפה סתם, היא עבירה חמורה פחות מזו שיוחסה בכתב האישום - תקיפה הגורמת חבלה של ממש.

הסרטון של אוריאן בן כליפא (צילום: מקור לא ידוע)
תמונתה של אוריאן בן כליפא, שזכתה לאלפי שיתופים ברשתות החברתיות|צילום: מקור לא ידוע

"הנאשמת מיהרה לעשות שימוש בכוח, הגם שבאותו שלב לא קמה לה סמכות לעשות כן", צוין בהכרעת הדין. "היא דחפה את המתלוננת מספר פעמים בגופה, ודחפה את אחיה של המתלוננת כשידיה על צווארו. כמו כן, היא השמיעה קללות לעבר המתלוננת, הפילה אותה על הרצפה וניסתה לתפוס את ידיה כדי לעצור אותה, בעוד שהמתלוננת התנגדה למעצר. במהלך ההתגוששות ביניהן השתחרר הצעיף שכיסה את ראשה של המתלוננת, והנאשמת אחזה בחוזקה בצווארה של המתלוננת".

"הנאשמת מיהרה לעשות שימוש בכוח, הגם שבאותו שלב לא קמה לה סמכות לעשות כן"

מתוך: הכרעת הדין

 

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר יצא נגד השופטת שהרשיעה את השוטרת אוריאן בר כליפא וטען כי "תמוה ששופטת שזיכתה קצין במשטרה שהכה נער חרדי באגרופים וטענה שיש להבין ש'אינו עובד בתנאי מעבדה', לא לקחה בחשבון את העובדה שהלוחמת גם היא לא פעלה 'בתנאי מעבדה'".

עוד הדגיש כי "מבחינתי הכרעת הדין - שאינה סופית וחלוטה, לא סוף פסוק של שירות הלוחמת במשטרה ודאי כאשר זוכתה מהעבירות החמורות. אלמד את פסק הדין, אבקש מהמפכ"ל ומפקד מג"ב לגבש עמדתם ואו אז תתקבל החלטה סופית בעניין הלוחמת".

איתמר בן גביר (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
בן גביר נגד השופטת שהרשיעה את השוטרת: "זיכתה קצין שהכה חרדי באגרופים"|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

"תם אך לא נשלם", מסר עו"ד אייל בסרגליק. "אוריאן זוכתה משיבוש הליכי משפט וזוכתה מתקיפה חבלנית והורשעה בתקיפה סתם שלא יוחסה לה בכתב האישום. נבחן את הכרעת הדין לצורך הגשת ערעור לאחר שינתן פסק דין. אין כל ספק כי הבסיס הראייתי זועק לזיכוי וכך נפעל".

עו"ד קרן לביא מהמחלקה לחקירות שוטרים מסרה: "בית המשפט הרשיע היום את הנאשמת, שוטרת מג"ב, בתקיפה חמורה של המתלוננת וקבע כי לנאשמת לא קמה כל סמכות לשימוש בכוח כלפי המתלוננת לאורך האירוע, טענה אשר הוצגה על ידינו בבית המשפט וגובתה בראיות, לרבות תיעוד האירוע וגרסת עד הראייה. ההרשעה בתקיפה מבטאת את עמדת מח"ש לפיה מצופה מכל שוטר לנהוג במקצועיות ולהמנע משימוש בכוח ואלימות".

עם תחילת החקירה, גורמים במג"ב טענו כי במקרה הנוכחי ראוי להסתפק לכל היותר בדין משמעתי וסברו שהדחתה משירות תוביל לתחושות קשות בקרב הלוחמים שחשים היעדר גיבוי מול הטרור והאלימות שאיתם הם מתמודדים.

אוריאן בן כליפא (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק נלחמים על הלוחמת אוריאן)
קמפיין התמיכה באוריאן בן כליפא|צילום: מתוך עמוד הפייסבוק נלחמים על הלוחמת אוריאן

התקיפה המיוחסת לשוטרת התרחשה ב-4 בנובמבר 2021, במהלך פעילות מבצעית בירושלים. בן כליפא הוצבה אז כלוחמת במשמרת האבטחה באזור ונדרשה לאכוף את הסדר. למקום הגיעה הצעירה הערבייה, חנא סלים, ובתוך זמן קצר התפתח בין השתיים עימות שהגיע לאלימות פיזית.

"למקום הגיעה האישה, נעמדה על הגדר המשטרתית והחלה לקרוא קריאות הסתה: 'זו האדמה שלנו, הארץ שלנו'", טענה הלוחמת בפני החוקרים. "אני ושוטר נוסף ביקשנו שתזוז ותאפשר לנו לבצע את עבודתנו. היא סירבה והמשיכה לצעוק. הזזתי אותה והיא בתגובה דחפה אותי. לא החזרתי לה, כל המטרה שלי הייתה להרחיק אותה מהמקום".

לאחר האירוע נשקה של הלוחמת הוחרם והיא הוצאה לחופשה בכפייה. בהמשך, תמונתה של בן כליפא, לבושה במדי משמר הגבול ואוחזת במתפרע פלסטיני, התפשטה ברשתות החברתיות כאש בשדה קוצים. היא שותפה אלפי פעמים, ובחלק גדול מהמקרים צורפו לה תארי גבורה ומילים כמו: "גאווה".