ההסכם הקואליציוני עם יהדות התורה כולל סעיף שמאפשר להעניק רישיון לעיסוק במקצועות הבריאות ובהם: קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק - גם לאנשים שלא למדו במוסדות אקדמיים מתאימים. היום (שלישי) הודיעו ארגוני מקצועות הבריאות כי הם יוצאים למאבק במטרה למנוע את מימוש הסעיף. "מפקירים את הגוף והנפש של הילדים והמטופלים", טוענים אנשי המקצוע.
בימים הקרובים תיערך מחאה ציבורית של בעלי המקצוע שמתנגדים להחלטה. האגודה הישראלית של קלינאי התקשורת והחברה הישראלית לריפוי בעיסוק קיימו ישיבת חירום דחופה על רקע המהלך.
הדס מצגר, מרפאה בעיסוק שעובדת במעון לאנשים עם מוגבלויות בצפון הארץ סיפרה ל-N12: "אני עברתי לימודים של שלוש וחצי שנים, אלף שעות התמחות והתמקצעות ולאחר מכן מבחן של משרד הבריאות כדי לקבל את הרישיון. לוותר על ההכשרה זו פגיעה במקצועיות. אנחנו נותנים שירות לאנשים עם מגוון של לקויות והתמודדויות ולכן צריך ללמוד את זה ולהתמקצע. יש מחסור בכוח אדם - אבל האם זו הדרך לפתור אותו? האם ילד אמור לקבל טיפול פחות טוב ופחות מקצועי?".
לצד עבודתה כמרפאה בעיסוק, גם בתה של הדס מקבלת טיפול מקלינאיות תקשורת: "אני לא רואה איך טיפול במורכבויות של הבת שלי יכול להתבצע עם לימודי תעודה ויש עוד המון ילדים כמוה. בשביל הבריאות ובשביל התפקוד שלהם - חשוב להיאבק על הרמה של המקצועות האלו".
"יש היום מסלולים שמותאמים למגזר החרדי ויש נשות מקצוע ותיקות ומוערכות", הסבירה הדס, "אני מאמינה שכל אישה חרדית שמעוניינת לעבור את המסלול הזה ולעמוד בתנאי הסף שנקבעו - יש רציונל שעומד מאחורי זה. לקחת את ההשקעה של אותן נשים מסורות זה להגיד להן: אפשר לזרוק את כל העבודה שלכן בפח. זה ממש לא נכון שלימודי תעודה מספיקים כדי לעבוד במקצועות האלה".
בעקבות ההסכם שנחתם, המפלגות החרדיות מקדמות תיקון לחוק "הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות" שיאפשר עיסוק בתחום גם למי שעבר לימודי תעודה בלבד - ללא תואר או הכשרה אקדמית. ד"ר אסנת סגל, יו"ר האגודה הישראלית של קלינאי תקשורת: "המטופלים שלנו זקוקים לאנשי מקצוע 'על מלא', כאלה שלמדו במוסדות אקדמיים מוכרים, מוסדרים ומפוקחים, ועברו הכשרה מעשית ונבחנו במבחן ההסמכה ע"י הרגולטור. הסרת ההכשרה האקדמית ממקצועות הבריאות היא סכנת חיים. ממש כפי שלא היינו רוצים שרופאים, אחיות, ואף עורכות דין, כלכלנים ובעלי מקצועות יגויסו משורות הסמינרים ללא תואר והסמכה ראויים - כך גם איננו רוצים זאת עבור מקצועות הבריאות".
ענת אלבז שניידרמן ורויטל גל, יושבות ראש החברה הישראלית לריפוי בעיסוק מסרו: "בישראל מאות אלפי ילדים המטופלים ע"י מרפאות בעיסוק וקלינאיות תקשורת. ההנחה המובלעת בבסיס החוק, שילדי המגזר החרדי אמורים להסתפק באנשי מקצוע בעלי הכשרה חלקית היא איומה, מפלה ומסכנת את בריאותם ותפקודם. ניאבק עד תום לבלום את השינוי הנורא שמבקשים לעשות בחוק כדי להגן על מקצועות הבריאות והמטופלים שלנו מפני החוק הרע הזה".