עוקץ האמבולנסים: משפחות רבות לא יודעות מהן הזכויות שעומדות לרשותן אם אחד מבני משפחתם יילך לעולמו. כך, נפלו כמה משפחות לעוקץ של אלפי שקלים. זאת, לאחר שבעל אמבולנס פרטי, גבה מהם כסף עבור פינוי הגופות לקבורה - שלא כחוק. אמש (ראשון) ב"המהדורה המרכזית", חשפנו את חיים ביטון, בעל האמבולנס - שעקץ את אותן המשפחות.
מזל ז"ל, נפטרה במפתיע בליל שבת, לפני כשבועיים. המומות הגיעו בנותיה לביתה והתחילו לברר מה עליהן לעשות כדי להביא את אימן לקבורה. "לפי הנוהל, הייתה המשטרה, והפרמדיק עדכן את אחותי שבעצם צריך להזמין אמבולנס פרטי לפנות את הגופה. אם אני משחזרת אחורה, את חסרת אונים", סיפרה ליאת צרפתי, בתה של מזל.
משפחתה של מזל חשבה שבשבת אין עם מי לדבר. אז הן עשו גוגל והתוצאה הראשונה שקפצה להן - "אמבולנס אוראל" לפינוי גופת הנפטר. "הוא הגיע אלינו, אנחנו לא ידענו אם דבר כזה זה בעלות, לא בעלות, לא היה לנו שמץ של מושג בנושא", טענה ליאת. "שאלתי אותו: 'כמה זה עולה? אז הוא אמר: '2,800 רק במזומן'. הוא בנוסף לקח מאיתנו את כל הניירת. אמרתי לו: 'אתה לא משאיר לנו את הניירת המקורית?', הוא אמר שלא ולקח ממני ייפוי כוח בכתב שאני מאשרת לו להוציא רישיון קבורה. והוא לקח את אימא ונסע".
במדינת ישראל קיים חוק משנת 2016 ולפיו המדינה תישא בהוצאות הובלת הנפטר מביתו בכל שעות היממה, כולל שבתות וחגים. נהג אמבולנס שיגיע לא יורשה למכור מוצרים ושירותים נוספים למשפחה האבלה, ויהיה מחויב לעדכן שהשירות אפשרי וחינמי מטעם המדינה אחרת זו עבירה על החוק.
ליאת, שיתפה כיצד הבינה שהיא נעקצה: "התקשרנו לחברה קדישא ושאלו איפה אימא נמצאת ואיך הובלנו אותה - ושם ירד האסימון. כשהם אמרו לנו שזה לא היה אמור לעלות כסף, תוך כדי שיחה הם הבינו ששילמנו". לאחר מכן, ליאת ומשפחתה ביקשו מבעל האמבולנס את הכסף בחזרה, אך הוא טען שהכסף כבר לא אצלו, ושהוא העביר את הכסף לבוס שלו.
"הגשתי תלונה במשטרת מסובים, והתיק נסגר מחוסר ראיות", שיתפה ליאת. "האמת שהרגשתי כיווצים בבטן, פחד, שרגע - איפה אימא שלי? לאן הוא לקח אותה? אולי הוא יעשה משהו עם הגופה? עלו לי סרטים".
"כשהנהג הגיע - המחיר עלה ל-3,000 שקלים"
ליאת לא היחידה שנוצלה לכאורה באופן הזה. דווקא בשעתם הקשה ביותר, יש מי שמנצל באופן ציני משפחות רבות ברחבי הארץ. לפני שבועיים, בין הלילה של שישי לשבת, אחותה התאומה של מיכל נפטרה לאחר מחלה קשה. "חיפשתי בגוגל, 'אמבולנס פרטי' והתוצאה הראשונה שעלתה זה 'אמבולנס אוראל'. שאלתי כמה זה עולה, אמר לי 2,200 שקלים.
"כשהנהג הגיע, המחיר עלה ל-3,000 שקלים", סיפרה מיכל. "שאלתי למה נאמר בטלפון 2,200, הוא אמר: 'כי יש עלות נוספת של שמירה בקירור'. באותן דקות באמת לא הייתי פנויה בכלל להתחיל לעשות איתו דיון. הכנתי את הצ'ק והבאתי לו. אחרי שעה פחות או יותר קיבלתי טלפון של נציג של חברה 'קדישא', ומפה התחיל בעצם הסיפור שבכלל הבנתי שמה שנעשה פה הוא לא כחוק.
"מצער, לא רוצה שזה יקרה לעוד אנשים"
"מה שכואב לי בסיפור הזה, הוא שבשעת צער של משפחה, כשהיא בחוסר אונים ובאמת בדקות הכי קשות שלה - בן-אדם מנצל את החולשה הזאת", טענה מיכל. "זה מאוד מכאיב.גם אם הכסף הלך, אני לא צריכה אותו. אני אני לא רוצה שזה יקרה לעוד אנשים". ליאת הוסיפה: "אנחנו מרגישים מרומים, במיוחד כשהמשטרה בעצם לא עושה עם הדברים האלה שום דבר. מה אם זה יקרה לעוד אדם ולעוד אדם ואנשים לא מודעים לעניין הזה?".
חשוב שתדעו את הזכויות שלכם כדי למנוע הונאות דווקא במקום הרגיש והקשה הזה. הובלה בשעות העבודה נעשית על ידי חברת הקבורה ללא תשלום. כך גם הובלה בערבים, בשבתות ובחגים נעשית באמצעות פנייה למוקד פינוי נפטרים של המשרד לשירותי דת: *0120 - ללא תשלום.
מחיים ביטון, "אמבולנס אוראל", נמסר בתגובה: "נאמר למשפחה שהשירות הוא בעלות של 2,200 שקלים בגין פינוי הנפטר פלוס הוצאות קירור ואחסנת הנפטר. הוסבר למשפחה לפני ההגעה ליישוב על כל העלויות בטלפון, ונאמר לה שאנחנו חברה פרטית ושהשירות בתשלום. אנחנו חברה בעלת שם טוב וידועה בנתינה. אנחנו אנשים ישרים והוגנים".