זאת הייתה אמורה להיות אחת מהברחות הקוקאין הגדולות והמתוחכמות שהיו בשנים האחרונות בישראל. הכל היה מתוקתק לפרטי פרטים: יותר ממיליון דולר הושקעו ברכישה והברחה של קוקאין במשקל 30 ק"ג, הצמדתו על ידי צוללנים לירכתי אוניית פחם שעגנה באחד הנמלים בקולומביה, ואיסופו ביעד: תחנת הכוח אורות רבין בחדרה.

המבריחים היו אמורים על פי החשד לגרוף כ-40 מיליון שקל ממכירת הקוקאין בישראל – אלא שמקור בעולם התחתון, שלא שותף בהברחה ולא אהב את זה, החליט לחשוף את התוכנית בפני אנשי מודיעין במשטרה. בתחילה הם התקשו להאמין שזה אמיתי, אבל כשחוקרי היאחב"ל בלהב 433 התחילו לבצע האזנות סתר לחברי הרשת – שבעה במספר, ובראשם על פי החשד יקותיאל "קותי" זיני, אביו של הזמר בן זיני – הם הבינו שאכן מדובר בשיטת הברחה שמעולם לא נתקלו בה. עד עכשיו תוהים שם אם ייתכן שהברחות נוספות עברו להם מתחת לאף.

במשך כחצי שנה היו נתונים חברי הרשת להאזנות ותצפיות סתר. הם תועדו כשאכלו בשיפודיות וכשנפגשו בחוף הים כדי לתצפת על אוניית הפחם ליד תחנת הכוח בחדרה. הם קראו לספינה "הילדה", וכשהגיעה ועגנה העבירו ביניהם את המסר: "הילדה באה". כשהגיעה העת לשלוח צוללן מקצועי שישלה את תיבת הקוקאין, זיני שלח הודעת וואטסאפ לאחד החשודים בחברות ברשת, אורי סעדון: "בודק אם הילדה עוד שם. תבדוק אחי אם יש לך מישהו תותח, ולא חובב".

צוללני הקוקאין (צילום: מתוך חומרי החקירה)
לא שיערו שהם מתועדים. חברי הרשת במסעדה |צילום: מתוך חומרי החקירה

זיני שמר על שתיקה רועמת כשנשאל בחקירתו על המסרון. "החבר'ה האלה היו מופתעים מהמעצר, לא הבינו מאיפה נפלנו עליהם", מספר גורם במשטרה. "לא היה להם מושג שאנחנו מיירטים את כל השיחות שלהם". אלא שהחוקרים התקשו בתחילה לפצח את חברי הרשת, שסירבו לדבר ולא עשו דבר שעשוי היה לשמש להפללתם. רק לאחר ימים ארוכים בחדרי החקירות אותרו החוליות החלשות: שני הצוללנים שנשכרו כדי לחלץ את הקוקאין, ניר אלמקייס ויוסי אשרף. עדות הצוללנים, שהפילה את הרשת כולה והובילה להגשת כתבי אישום נגד שבעת חבריה, נחשפת כאן לראשונה.

צללתי כדי להציל את עצמי מהאנשים האלה

החוקרים הפעילו מכבש לחצים ותרגילי חקירה כדי לגרום לאשרף ולאלמקייס לדבר, ובסופו של דבר חשפו הצוללנים את הסיפור במלואו. לדבריהם פנו אליהם חברי הרשת והציעו לכל אחד מהם 20 אלף שקל כדי להוציא מהמים את תיבת הקוקאין; אלמקייס הודה בתחילה כי חשד שמדובר בזהב או בסמים, אבל לאחר מכן נצמד לטענה שלא ידע מה עליו למשות מהספינה.

צוללני הקוקאין (צילום: מתוך חומרי החקירה)
הצוללנים זיהו את חברי הרשת. תיעוד מחוף חדרה |צילום: מתוך חומרי החקירה

"קראו לי לחוף... אסי (איפרגן, בכיר ברשת – ש"א) קרא לי בשתי הזדמנויות, בינואר וביוני 2022, לצלול ולהוציא ציוד דיג מהאונייה", אמר אלמקייס וסיפר שנעשו שני ניסיונות לצלול אל הספינה: בהזדמנות הראשונה הים סער והצוללנים סירבו לבצע את המשימה מחשש לחייהם, בשנייה לא הצליחו לאתר את התיבה. "לא הבאתי שום סמים ולא ידעתי שמדובר בסמים", הצהיר בשלב זה אלמקייס. "צללתי על מנת לצאת מהתמונה שהבנתי שנכנסתי אליה... פעלתי בדרך שפעלתי כדי להוציא את עצמי בשלום מהמצב. פחדתי שיפגעו בי אם לא אעשה את זה, צללתי כדי להציל את עצמי מהאנשים האלה".

המבריחים היו אמורים על פי החשד לגרוף כ-40 מיליון שקל ממכירת הקוקאין  – אלא שמקור בעולם התחתון, שלא שותף בהברחה ולא אהב את זה, החליט לחשוף את התוכנית בפני אנשי מודיעין במשטרה

אלמקייס (33), המכונה "קרמבו", הוא תושב חדרה ללא עבר פלילי שמתפרנס מצלילה לכלובי דגים. הוא לא ידע או לא רצה לספר איך הגיע אליו אסי איפרגן, אבל סיפר מה ביקש איפרגן ממנו ומאשרף: "אסי אמר שנפל לו משהו למים וביקש שנצלול להביא אותו. הוא ביקש מאיתנו להגיע לאוניית הפחם והסביר שצריכה להיות שם תיבה מודבקת לדופן האונייה וצריך לקשור אליה חבל  ולמשוך אותה".

לפי עדותו של אלמקייס, בניסיון הראשון הגיע עם אשרף לתחנת הכוח והם סירבו לצלול בגלל התנאים. בצלילה השנייה לא נמצאה התיבה, ואלמקייס חזר לחוף וסיפר על כך לאיפרגן. "אסי שאל אותי כמה פעמים אם אני בטוח, ואמרתי שכן", סיפר אלמקייס. "הוא עדיין לא נתן לי כסף".

צוללני הקוקאין (צילום: מתוך חומרי החקירה)
מוכר למשטרה. זיני|צילום: מתוך חומרי החקירה

בשלב המוקדם הזה בחקירתו נשאל אלמקייס מה חשד שיש בקופסה והשיב: "יכול להיות זהב, סמים, נשקים, אצבעות של אנשים". מאוחר יותר, כשהחוקרים טענו שהוא ואשרף ידעו שמדובר בקוקאין, אלמקייס כבר אמר: "חשוב לי שתבינו שאין לי שום קשר להברחות סמים ושום קשר לקוקאין. לא עשיתי כלום, ואתם יודעים את זה... אני מבקש שתשחררו אותי הביתה, אתם סתם מחזיקים אותי פה".

בהמשך החקירה הפסיק אלמקייס לענות על שאלות החוקרים וקבל על כך שהם עושים עליו "מניפולציות רגשיות" כדי להוציא ממנו מידע. על השאלה אם הוא מפחד מאיפרגן השיב אלמקייס: "אני פוחד מהקדוש ברוך הוא".

הצוללן השני, יוסי אשרף – תושב חדרה בן 37, דייג במקצועו, גם הוא ללא עבר פלילי – סיפר שאיפרגן גייס אותו למשימת הצלילה וסייע לחוקרים לזהות חלק מחברי הרשת שצולמו מתצפתים אל האונייה. "כן, אני מזהה את קותי זיני, הוא היה על החוף", הצביע אשרף על האדם בכובע המצחייה.

החוקרים הציגו לאשרף מסרונים שחברי הרשת שלחו לו בנוגע לצלילה ולכסף שהוא ואלמקייס יקבלו. לטענתו, הוא לא רצה להמשיך לבצע צלילות עבור זיני וחבריו לאחר שהבין שהוא עלול להיפגע ("לא ידעתי מה זה ולא רציתי להסתכן, זה סכנה לצלול ליד אונייה בלילה. כל בן אדם יגיד לך שזה לא הכי בריא כשהים סוער"). "אני לא מכיר אנשים חוץ מאסי וקותי", אמר אשרף כשנשאל על חברי הרשת האחרים. על תכולת התיבה אמר: "לא ידעתי מה יש בקופסה... אם הייתי יודע שמדובר בסמים, לא הייתי עושה את זה. אבל לא ידעתי מה זה וגם לא שאלנו מה זה".

צוללני הקוקאין (צילום: מתוך חומרי החקירה)
שוטר לשעבר. מקסים דדון|צילום: מתוך חומרי החקירה

אשרף, המכונה "עזיזי", סיפר שאכל שווארמה עם איפרגן וזיני במסעדה בחדרה כשעלה נושא הצלילה. "הם לא אמרו לי 'סמים', הם אמרו 'חבילה'", הדגיש. מאוחר יותר, כנראה בעצת עורכי דינו, גם הוא החליט לשמור על זכות השתיקה ולא לענות על שאלות נוספות. אבל לחוקרי היאחב"ל כבר היה די והותר.

זה לא בקטנה

פרשת "ספינת הקוקאין", כך על פי החשד, החלה כשכמה מחברי הרשת יצרו קשר עם אחד מקרטלי הסמים בקולומביה; גורמים במשטרה חושדים שעבריין ישראלי בעל קשרים טובים עם סוחרי סמים באותו קרטל סייע להברחה ושימש כמעין מתווך בין הצדדים. לאחר שסוכמו פרטי העסקה, צוללן שנשכר על ידי הקרטל הצמיד את התיבה ובה הקוקאין לאוניית הפחם באמצעות מגנט.

חבילות הקוקאין נעטפו באריזת ניילון ירוקות, אטומות לחדירת מים, ועליהן המספר 696. האונייה, "מינרל ירדן", יצאה מנמל פוארטו דרמונד, לא הרחק מהעיר סנטה מרתה. חברי צוות האונייה, שהפליגה לישראל עמוסת פחם, לא ידעו דבר על המטען העודף שנשאו כשספינת הקוקאין עשתה את דרכה לישראל. החוקרים מצדם החליטו שלא להסתפק בתפיסת הסם, אלא לתפוס את מי שהזמין אותו ולעצור אותו.

צוללני הקוקאין (צילום: מתוך חומרי החקירה)
לא ידע כלום. יוסי אשרף|צילום: מתוך חומרי החקירה

"המטרה שלנו הייתה לאתר את כל המעורבים. היה ברור שמי שעומד מאחורי הברחה כזאת צריך להיות בעל אמצעים כספיים משמעותיים, זה לא בקטנה", אומר השבוע גורם במשטרה.

הספינה יצאה מקולומביה ב-10 במאי 2022 והגיעה לתחנת הכוח בחדרה ב-2 ביוני. בין לבין תצפתו חוקרי המשטרה על חברי הרשת כשנפגשו בחוף הדייגים בחדרה ופענחו את הקודים שבהם השתמשו. זמן קצר לאחר העגינה נשלחו צוללני המשטרה לאתר את התיבה; הם אספו ממנה את הקוקאין אבל השאירו כאמור ק"ג יחיד, בתקווה שחברי הרשת ייתפסו על חם ובידם החומר הלא חוקי. כמו חברי הרשת, גם החוקרים כססו ציפורניים כשאלמקייס ואשרף צללו אל האונייה וחזרו בידיים ריקות. בסופו של דבר הוחלט שלא לחכות לניסיון השלישי, ופשיטה נערכה על בתיהם של החשודים כחברי הרשת בנובמבר האחרון.

"אני מכחיש את החשדות", אמר קותי זיני בחקירתו. "מעולם לא עישנתי סמים, לא סחרתי בסמים. בשבילי הדברים האלה הכי קו אדום עלי אדמות"

על פי כתב האישום, חברי הרשת הם יקותיאל זיני, אורי סעדון, מור זוהר, אמיל חסן ומקסים דדון, שוטר לשעבר. נגד החמישה הוגש כתב אישום בגין עבירות של יבוא סם מסוכן, ניסיון להחזקת סם שלא לצריכה עצמית וקשירת קשר לביצוע פשע. אסי איפרגן, שמוזכר בכתב האישום כאחד מחברי הרשת, נמלט מהארץ זמן קצר לאחר שחבריו נעצרו; הוא מבוקש לחקירה ונערך אחריו מצוד בסיוע האינטרפול. אם וכאשר יגיע לישראל, הוא צפוי לעמוד מול אישומים זהים. נגד הצוללנים, אלמקייס ואשרף, הוגש כתב אישום נפרד בגין שלוש העבירות; בהיותם עדי תביעה, ייתכן שעונשיהם יהיו שונים מאלה של שאר חברי הרשת.

צוללני הקוקאין (צילום: מתוך הפייסבוק של המצולם)
נמלט מהארץ. אסי איפרגן|צילום: מתוך הפייסבוק של המצולם

בכתב האישום ובחדרי החקירות עלה שוב ושוב שמו של קותי זיני בן ה-54 כשחקן מרכזי בפרשה. האיש מוכר למשטרה, אבל הוא מעולם לא היה מעורב בפרשה משמעותית כמו זו הנוכחית.

זיני נעצר בעבר בידי חוקרי היחידה המרכזית של מחוז ירושלים בחשד ששיתף פעולה עם גורמים עסקיים בארץ ובחו"ל שביקשו ממנו לגבות בעבורם כספים מאיש עסקים. אותו איש עסקים, שלטענתו חש מאוים, התלונן במשטרה. בסופו של דבר נעצר זיני לכמה ימים ושוחרר מחוסר ראיות.

בשנת 2002 נתבע זיני בבית המשפט המחוזי בחיפה בטענה שהרס באמצעות דחפור את ביתו של שכנו בחדרה. לטענת התובע, זיני ביקש להרחיב את הווילה שלו והציע לקנות את הבית; כשהשכן סירב – הוא החליט לפעול. השכן, שתבע את זיני בהליך אזרחי, הגיע איתו לפשרה ובמסגרתה פיצה אותו זיני בסכום של 125 אלף שקל.

הצוללן ניר אלמקייס הפסיק בשלב מסוים לענות על שאלות החוקרים וטען שעושים עליו מניפולציות רגשיות. כשנשאל אם הוא מפחד מאיפרגן השיב אלמקייס: "אני פוחד מהקדוש ברוך הוא"

סיפור הדחפור הוביל גם לאישום פלילי נגד זיני בשנת 2005. "הריסת מבנה המתלונן הייתה המשך ישיר של התנהגות הנאשם שכל כולה בריונות שלמה, כבריון שכונתי הסבור כי לא ניתן להמרות את פיו ועל פיו יישק דבר", ציין השופט. זיני נדון לעונש של עבודות שירות, שנה מאסר על תנאי וקנס כספי, לאחר שהשופטים זיכו אותו בסעיף אישום של סחיטה באיומים והרשיעו אותו בעבירה על חוק התכנון והבנייה.

בשנת 2009 נעצר זיני שוב, הפעם בחשד שהגיע עם חמישה אנשים לביתו של איש עסקים ודרש ממנו לשלם חוב כספי. מעצרו הוארך בשלושה ימים, אבל המשטרה לא הצליחה לאסוף ראיות מוצקות נגדו והוא שוחרר. בפרשת ספינת הקוקאין, לעומת זאת, הדברים לא הלכו בכזאת קלות.

אנחנו הכי אנטי-סמים

גורמים במשטרה מספרים שזיני היה עצבני מאוד בחדרי החקירות. פעם אחר פעם דרש לעבור בדיקת פוליגרף שתוכיח את חפותו, אבל נתקל בסירוב. הוא התעקש שאין שום ראיה פורנזית הקושרת אותו להברחה ושהוא חף מפשע, ואילו החוקרים עימתו אותו עם הטענה שהוא זה שמימן את רכישת הקוקאין והברחתו לארץ, בהיותו אדם מבוסס מאוד. הוא נחקר כמה פעמים ונשאל בין השאר על האפשרות שרכש דירות בתל אביב בכסף שהרוויח לכאורה שלא כחוק.

_OBJ

"עד היום לא הראית לי שום ראיה שהבאתי סמים או סחרתי בסמים", אמר זיני לחוקרי להב 433. "אני מכחיש את החשדות, מעולם לא עישנתי סמים, לא סחרתי בסמים. בשבילי הדברים האלה הכי קו אדום עלי אדמות. אנחנו הכי אנטי ואני בהלם מזה. מבחינתי זו הבושה הכי גדולה, אני מוכן לעשות עימותים עם כל מי שאתם רוצים. מבחינתי סמים זה הדבר הכי רע שיש, זה להרוג ילדים ואנשים מסכנים... מבחינתי זה כמו בגידה במדינה. ביקשתי מספר רב של פעמים לעשות בדיקת פוליגרף ולא עשיתם... אני לא דייג, לא ספן ולא טייס... אני שומר על זכות השתיקה".

חוקר: למה ביקשת צוללן? לאיזו מטרה? כמה שילמת על הצלילות?
זיני: "מעולם לא התעסקתי בסמים, מעולם לא הבאתי סמים למדינת ישראל. אחרי 22 ימי מעצר אני חוזר ואומר, מעולם לא מימנתי רכישת סמים. אתם מנסים להמציא דברים לא נכונים ולא אמיתיים".

_OBJ

זיני סירב לענות על שאלות החוקרים בנוגע לעסקיו ולנדל"ן שלו. גם כשנשאל ממה הוא מתפרנס שמר על זכות השתיקה. כך או כך, במשטרה בטוחים שתיק 1172 סגור מכל הכיוונים. בינתיים חילטו הפרקליטות והמשטרה את ביתו של זיני, ג'יפ לנדרובר ואופנוע שבבעלותו, וכן כ-1.3 מיליון שקל במזומן ומחשבון הבנק שלו. מביתו של אמיל חסן הוחרמה מכונית מאזדה, ובחשבון הבנק של השוטר לשעבר מקס דדון הוקפאו 980 אלף שקל.

הפרקליטות דורשת להשאיר כל הנאשמים במעצר עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם, וגורמים המעורים בתיק מאמינים שראשי הרשת צפויים למאסרים ממושכים.

עורכת דינו של קותי זיני: "אנחנו מתחילים לצלול אל תוך החומר"

עו"ד ג'קי סגרון, המייצג את ניר אלמקייס: "מרשי הוא בחור צעיר, אדם נורמטיבי לגמרי המתפרנס למחייתו מצלילה בכלובי דגים במעמקי הים. למרשי אין שום קשר לעולם הפלילי, לעבירות סמים, ובוודאי שאין לו שום קשר לפרשה האמורה זולת שכירתו של מרשי לביצוע צלילה בים כפי שהוא עושה מדי יום למחייתו. כאמור, מרשי הוא 'צוללן להשכיר' ומבצע עבודות צלילה על פי דרישת לקוחותיו. מרשי לא ידע ולא יכול היה לדעת מהימצאות סמים ולכן העמדתו של מרשי לדין היא בבחינת עוול וחוסר צדק משווע".

עו''ד גיא מימון ועו''ד רותם כהן, המייצגים את יוסף אשרף: "מדובר באדם נורמטיבי, נעדר עבר פלילי, איש משפחה ואב מסור לילדיו, שכל חייו התפרנס בכבוד. הוא אינו מעורב ביבוא של הסם ואין לו שום קשר לכך. הדברים יתבהרו במהלך המשפט".

עו"ד תמי אולמן, המייצגת את יקותיאל זיני: "הוגש כתב אישום, קיבלנו חומר רב מאוד ואנחנו מתחילים לצלול את תוך החומר. אבל כיוון שמדובר בהרבה מאוד ארגזים, אנחנו נגיב לבית המשפט רק בעוד כחודשיים".

עו"ד ציון שמעון, סנגורו של מקסים דדון: "מרשי קורבן של צירוף מקרים מצער מאוד. בקרוב מאוד תתבהר חפותו המלאה".

טרם נתקבלו תגובותיהם של הנאשמים האחרים בפרשה. התגובות יפורסמו אם וכאשר יתקבלו