פסק הדין שפרסם היום (רביעי) בג"ץ מחולל דרמה של ממש במערכת הפוליטית. חברי הכנסת של ש"ס העריכו בימים האחרונים שהמינוי ייפסל, אבל היה דבר אחד שהם כנראה לא ציפו לו.

הקואליציה קיוותה שגם אם בג"ץ יפסול את מינוי דרעי, יהיה אפשר למנות אותו שוב לאחר הרפורמה המשפטית שכוללת את ביטול עילת הסבירות. לאחר פרסום פסק הדין נראה שזה לא יהיה כל כך פשוט. נעזרנו בד"ר אסף הראל מאוניברסיטת בר-אילן כדי להסביר את הפלונטר המשפטי שניצב בפני הקואליציה.

"כפי שאני רואה את הדברים, ביטול עילת הסבירות לא יספק", הוא מבהיר. "לפחות 5 שופטים פסלו את ההחלטה לא רק על בסיס עילת הסבירות אלא גם על בסיס השתק ומניעות".

פסילת דרעי בבג"ץ: סיקור N12

"אותם שופטים שפסלו את ההחלטה על בסיס עילת הסבירות פסקו שיש פה מינוי בלתי סביר שחורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות", מציין ד"ר הראל. "זאת אומרת, הם מאזנים בין השיקולים ששקל ראש הממשלה. הסעד הוא שהם מחייבים את ראש הממשלה לפטר את דרעי".

"לעומת זאת, עילת ההשתק לא בוחנת את המינוי מנקודת המבט של ראש הממשלה והשיקולים שהוא שקל, אלא בוחנת את הסיטואציה דרך ההתחייבות של דרעי כלפי בית המשפט והמצג שהוא יצר", ממשיך ד"ר הראל. "למעשה העילה הזאת טוענת שמכוח טוהר ההליך השיפוטי וההגינות אדם לא יכול להתכחש למצג שהוא הציג - ולשנות את ההחלטה שלו בהליך אחר".

שופטי בג
בית המשפט העליון, בג"ץ|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"העתירה הבאה תתבסס על עילת ההשתק"

"בוא נניח שתבוטל עילת הסבירות - ולאחר החוק ראש הממשלה ממנה שוב את אריה דרעי לשר. שוב תוגש עתירה והיא תתבסס על עילת ההשתק", מעריך ד"ר אסף הראל. "יש לך לפחות 5 שופטים שהתייחסו בפסק הדין הזה - 3 שופטים שהלכו רק על ההשתק, עוד שני שופטים שהלכו על ההשתק וגם על הסבירות".

ד
ד"ר אסף הראל|צילום: Amos Bar-Zeev

"השופטים האחרים לא שללו את ההשתק, פשוט לא דנו בהשתק", הוא מוסיף. "כלומר, לא מן הנמנע שלפחות אחד מהם יקבל גם את ההשתק. המשמעות היא שביטול עילת הסבירות לדעתי לא יספיק".