הדיון בעניינו של שי אביטל, סוכן הדוגמניות לשעבר החשוד בעבירות מין, נדחה ליום שני מכיוון שעורך דינו שרון נהרי שנמצא באמסטרדם לא הסכים לנהל את הדיון ללא מתורגמן – כך נודע היום (שישי) ל-N12. עד אז יישאר במעצר. שוחחנו עם עו״ד יובל קפלינסקי ממשרד עוה״ד גדעון פישר ושות׳, לשעבר מנהל המחלקה הבין-לאומית בפרקליטות המדינה, כדי להבין מהם המהלכים הצפויים הבאים.
אחרי המעצר של שי אביטל, מה צפוי לקרות עכשיו?
"מדובר במעצר שנקרא בחוק 'מעצר זמני'. זה מצב שבו עבריין משוטט בין מדינות, ואז לפי האמנות וההסכמים – המדינה שבה הוא מבקר מתבקשת לעצור אותו ולהודיע למדינה שמבקשת את המעצר. לפי האמנה האירופית, ישראל מחויבת תוך 40 ימים בקשת הסגרה".
"בטווח הקרוב תישלח בקשה רשמית להולנד להסגיר אותו. עד עכשיו הייתה רק בקשה לעצור אותו. אח"כ יחל הליך הסגרה רשמי בביהמ"ש בהולנד, והוא יכול להיות ארוך ולקחת זמן, אך בסוף בית המשפט צפוי לאשר את הסגרתו".
מה לוחות הזמנים והשלבים הנדרשים עד להסגרה?
"האם ישוחרר במהלך ההליך או יהיה עצור – זו שאלה קריטית להצלחת ההליך. אם ישוחרר, יש סכנה שהוא ימשיך את מסע ההימלטות שלו".
"לישראל יש ניסיון לא טוב עם הולנד, בגלל בקשת ההסגרה של אליעזר ברלנד. הוא היה בזימבבואה, עזב לדרום אפריקה, ואז נמלט להולנד. בהולנד הוא נעצר בנסיבות משפטיות דומות למעצר של אביטל. כאשר הוא הובא בפני שופט בהולנד – השופט הורה שיתקיים הליך הסגרה, אך במהלך ההליך איפשר לו להיות משוחרר בערבות של 50 אלף יורו".
"ואכן, ברלנד שהה בהולנד את כל החודשים של הליך ההסגרה - ורגע לפני שהתקבלה ההחלטה הסופית להסגיר אותו – הוא הפסיק להתייצב, ולא ידעו איפה הוא. מאות החסידים ששהו בעיר שבה הוא נמצא, גם הם נעלמו. הם השאירו בפארק ציבורי נזק בשווי של 150 אלף יורו. זה היה אירוע שהביך את ההולנדים מולנו. האם בהולנד הפיקו את הלקחים והקשיחו את המדיניות שלהם? זו שאלה מעניינת".
"כשישראל מתבקשת להסגיר – היא מתנהלת באופן נוקשה יותר. לא היה מקרה אחד שבו מבוקש להסגרה שנעצר בישראל - ניצל את השחרור שלו כדי להימלט. מאפשרים שחרור בתנאים נוקשים עם הפקדות של מאות אלפי שקלים. ולכן לא קרה בישראל".
"בכיוון ההפוך - זה קרה לפחות 3 פעמים. אלי האנה היה מוכר כמר ישראל והואשם בעבירות שונות. הוא נמלט לאיטליה ונעצר באיטליה, אבל הוא שוחרר בערבות וניצל את השחרור כדי לברוח מאיטליה. לימים, הוא הגיע לאוקראינה, השתקע והתאזרח. אוקראינה לא מסגירה את אזרחיה".
"לכן מעניין האם המסר חלחל, ויקשו יותר על שחרורו של אביטל. אפשר להזכיר להולנדים את הלקח. יש פה עבריין נמלט שמשוטט ממדינה למדינה ושחרור שלו רק יסכן את ההליך שהולנד מחויבת אליו".
האם הוא בכלל יכול לטוס במצב כזה, ולעבור בין מדינות?
"אנשים כאלה משיגים דרכון מזויף בקלות. ובאירופה, כשמעברי הגבול הם חופשיים – זה אף קל יותר לשוטט בין מדינות. מי שמיומן בהימלטות - אז כל הדברים האלה לא יעזרו".
להערכתך, האם יש סיכוי כלשהו שהוא לא יוסגר לבסוף?
"אני מתקשה לראות תרחיש שבית המשפט ההולנדי לא יקבל את ההחלטה הישראלית להסגיר אותו. עצם המעצר מוכיח שיש מספיק ראיות להעמדה לדין, בלי זה לא היה מתאפשר מעצר, זה תנאי למעצר. סומך על התביעה הישראלית, ובטוח שהולנד תכבד את הבקשה".
למה לקח כל כך הרבה זמן עד המעצר?
"אני לא יודע מתי בדיוק פרסמה ישראל הודעה באמצעות האינטרפול למדינות העולם שמתכוונים להעמיד את האיש לדין, ועם בקשה שיעצרו אותו. ככל שזה קרה בזמן האחרון התקיימה חקירה ישראלית. כל עוד התקיימה החקירה – לימוד החומר, איסוף ראיות - לא התאפשר לבקש מעצר. אחרי שהתגבשה החלטה – פורסמה הודעה. כמו כן, לפעמים לוקח הרבה זמן עד שהאיש מגיע למדינה שבה קל וניתן לעצור אותו".
תחילה נאמר שלא ניתן לעצור אותו ללא כתב אישום, מה השתנה?
"זה לא נכון. לא ניתן לבקש את מעצרו לצורך הסגרה בלי שיש מחויבות להעמיד אותו לדין. ישראל לא נוהגת להגיש כתב אישום לפני שהנאשם נמצא פיזית בישראל. לכן הטקטיקה היא להודיע למדינה, במקרה הזה להולנד, שהוחלט להעמיד אותו לדין ומבקשים את מעצרו והסגרתו. כתב אישום יוגש אחרי ההסגרה. מדינות אחרות נוהגות אחרת. ארה"ב, למשל, שולחת בקשת הסגרה עם כתב אישום".
מה נדרש לעשות עד שלב המעצר במקרים כאלו? כמה זה מסובך?
"זה משתנה ממקרה למקרה. יש מקרים שבהם אין בעיה – המבוקש נמצא במדינה ידידותית, ומתעכבים רק בגלל שהחקירה מורכבת. אבל יש מקרים שהחקירה פשוטה, הממצאים מידיים וההחלטה להעמיד לדין מתקבלת מהר, אבל הקושי הוא באיתור האדם".
"ישראל גם לא מושלמת. יש מקרה שמדינה זרה ביקשה להסגיר אליה 2 אנשים שברחו לישראל - וזה התעכב למעלה מ-4 שנים, רק כי היה קושי לאתר אותם. הם התחבאו בתוך הקהילה החרדית וישראל כשלה באיתורם. זה יכול לקרות גם למדינות אחרות. במקרה הזה, שי אביטל לא נעלם מהעין".
רח"ט המודיעין במשטרה, תת-ניצב דרור אסרף, התייחס למעצר ואמר: "הפעילות הבשילה לאחר מאמץ מודיעיני ארוך שבמהלכו ניטרנו את החשוד במספר מדינות באירופה. המעצר בוצע בשיתוף פעולה מלא של שלטונות הולנד. המעצר היה שקט וללא התנגדות, והוא הובא בסיומו לתחנת משטרת אמסטרדם להמשך ההליכים להסגרתו למדינת ישראל. כל עבריין נמלט וכל חשוד שאנחנו נמצא לנכון להוציא כנגדו צו מעצר בינלאומי ייעצר בכל מקום בעולם".
עו"ד נהרי, פרקליטו של אביטל, מסר: "נפגשתי עם שי בבית המעצר. הוא הופתע מאוד מהמעצר שלו. הוא מכחיש את הטענות נגדו – מכחיש גם אז וגם היום. לא הסכמנו לקיים דיון ללא מתורגמן ולכן הדיון נדחה ליום שני. עד אז נתכונן ונטען בהתאם את הטענות שלנו בבית המשפט".
סנגורו הנוסף, עו"ד ששי גז, מסר: "שי אביטל יילחם על חפותות המוחלטת. שי אביטל לא ברח מן הארץ, הוא יצא כדין. הוא טוען לחפות וחפותו תוכח. אני רק מזכיר לכולם שעד לפני שבועיים המשטרה אמרה שאין לה מספיק ראיות להסגיר אותו ואין לה מספיק ראיות כדי להעמיד אותו לדין. לכן אני אומר – שי יילחם והוא ייצא זכאי בדין".