יממה לאחר פרסום העונש החמור, גזר דין מוות, שגזר בית המשפט באיחוד באמירויות על הישראלית פידאא כיוואן, תושבת חיפה בת 43 - יותר ויותר ישראלים מתעניינים ושואלים על כיצד פועלת מערכת המשפט בשטחי הידידה של ישראל, שהפכה מאז "הסכמי אברהם" לאחד מיעדי התיירות והעסקים הכי פופולריים עבור הישראלים. עו"ד זיו אגמון, מומחה למשפט באיחוד האמירויות, הסביר בשיחה עם N12 על החוקים באיים הנוצצים, מה מותר לעשות ועל מה תעצרו: "האמירויות מאוד מודרניות, אבל נושקות לאיסלאם ולדין השרעי".

האיסורים באמירויות - הרשימה המלאה

"תחילה, כדי להבין איך עובדת מערכת החוק והאכיפה במדינה, חשוב להבין את הרקע שלה", אמר אגמון. "במסגרת האיחוד ישנן שבע אמירויות שאוחדו למדינה אחת, זה קרה לא לפני הרבה זמן ולכן צריך להבין שהחוק באמירויות לא מורכב רק מהחוק הפדרלי, אלא גם מחקיקה של כל אמירות בנפרד, כשנוצר האיחוד, נוצר חוק פדרלי ותחת כיפת המדינה וניסה לאחד ולקבוע סטטוס-קוו מבחינת חוקים לכלל האמירויות".

פידאא כיואן, נידונה למוות באיחוד האמירויות
פידאא כיוואן, הישראלית שנידונה למוות באיחוד האמירויות

לדבריו של אגמון העובדה שכונן חוק פדרלי לא אומרת שלא נראה גם חוקים שרעיים (דתיים) באמירויות מסוימות: "אם תרצה תשווה את לשלטון מלוכני, בראש כל אמירות עומד לו שיח', יש משפחה שולטת, ואותן משפחות שבמקור מערב הסעודית, הן יצרו את המנגנון הזה של איחוד האמירויות ב-1971 ואז גם החלו להיפתח למערב. החוק באיחוד האמירויות אמנם מתייחס לכולם, אך ישנן סקאלות שונות בין מקומיים לזרים בכל הקשור לענישה".

מאז שנחתמו הסכמי הנורמליזציה הסכמי אברהם יותר ויותר ישראלים מגיעים לדובאי, ואנו עדים ליותר ויותר עבירות פליליות שמבוצעות על ידי ישראלים בדובאי. "זה גם לטובתו וגם לרעתו של הישראלי", אמר עו"ד אגמון. "בדובאי מערכת החוקים מזכירה מעט את המתרחש והנהוג במערב ובישראל, אבל עדיין יש סממנים דומים לשריעה והאיסלאם. מצד שני החיים בדובאי נוצצים וקורצים לישראלים, אז שהישראלי נוחת במדינה, הוא תחילה מקבל שוק, זה גם מה שגורם לו להתרחק מהחוק ולבצע עבירות".

אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
קוקאין, אילוסטרציה|צילום: רויטרס, חדשות

עו"ד אגמון נותן דוגמה לשורת רכבי הפאר שהרסו ישראלים שנחתו באמירויות לאחר החתימה על נורמליזציה: "נוסעים פה במהירות מופרזת והורסים את הרכבים, המהירות שמותרת בדובאי יכולה להגיע ל120-140 קמ"ש, מהירות שאנחנו לא רגילים אליהם לנסוע בישראל".

"לא רק סמים: גנבות, עבירות תנועה ואפילו זנות"

לדבריו של עו"ד אגמון, מאז החתימה על ההסכמים אנחנו עדים לזינוק ועלייה דרסטית במעורבות של ישראלים בעבירות שמבוצעות ברכבי הנסיכות: "לא רק סמים: גנבות, עבירות תנועה ואפילו זנות". אגמון אמר שעל הישראלים שנוחתים באמירויות להבין: "שהון והאושר לא יתעתע את הישראלים, נכון שאמירויות מאוד מודרניות, אבל יחד עם זאת נושקות לאיסלאם ולדין השרעי".

לגבי העונש החמור, גזר דין מוות, שגזר בית המשפט באיחוד באמירויות על הישראלית, אמר עו"ד אגמון: "מדובר בעונש חמור, אבל בדרך כלל מה שקורה הוא שמערערים על העונש ואז הוא ממומר לעונש מאסר ארוך. עונש המוות הוא דיי שכיח בעבירות סמים. במרבית עבירות הסמים בעיקר באשר לסחר והחזקה - ברוב המקרים נראה עונש מוות. בדרך כלל מקומי שהוא מאיחוד האמירויות, לא מגיע לזה, הוא יישלח לגמילה או לטיפול, לפני שכיתת יורים תוציא אותו להורג, יש ממש מחלקה שעוסקת בשיקום".

לגבי הנוכחות המשטרתית באמירויות מוסיף עו"ד אגמון: "מרגע שננחת במדינה בקושי נראה שוטרים שחולשים ברחובות, מצד שני כל מקומי יודע שדובאי מצולמת ומתועדת 24/7 בעשרות מצלמות אבטחה ומעקב, ומאחורי כל מצלמה כזאת יושבים להם השוטרים וחוקרים. המשטרה זמינה ומגיע באופן מיידי כשמתבצעת עבירה". לגבי נשיאת נשק, "רק למקומיים מותר לשאת נשק ומה שמוסיף לרמת הביטחון הגבוהה לצד אחוזי הפשיעה הנמוכים יחסית". 

אגמון מנסה לפרט באילו עבירות ואירועים פליליים הסתבכו ישראלים מאז שנחתמו "הסכמי אברהם". "אנחנו רואים הרבה מאוד הסתבכויות של ישראלים בעבירות סמים, מדובר בסוג של עבירות שמאוד שכיח באיחוד האמירויות", אמר. לדבריו, ישנם הרבה מאוד ישראלים דוברי השפה הערבית שמגיעים לאמירויות ומרגישים מאוד נוח כי הם דוברי השפה, והשתלבותם בתוך הקהל האמירותי מאוד קלה. לכן יש הרבה מאוד סחר ושימוש בסמים. אגמון הוסיף שמאז החתימה על ההסכמים הוא מזהה דווקא דין מקל מצד המקומיים כלפי הישראלים: "נעצרים, ולאחר חקירה, מגורשים מהמדינה. התחושה שיש רצון של הגורמים הפוליטיים לא ליצור חיכוכים".

"הכי חשוב להגיד שאתה ישראלי ולפנות לעו"ד"

"אנחנו רואים לא רק עבירות של נזק לרכוש, אלא גם עבירות התנהגות", אמר עו"ד אגמון והסביר: "אנשים שמגיעים לדובאי, באמת מתחילים במסיבות והנאות, הרבה בחורות עם ביקיני וזה בסדר גמור – אבל להיכנס עם לבוש לא מכבד למקומות שהם ציבוריים זה כבר הופך להיות עבירה. אנשים בדובאי מאוד שמרנים ומבקשים שמי שמבקר אצלם יתנהג בהתאם. לא צריך ללכת גלבייה אבל צריך כן לכבד בלבוש הולם, מכבד ומלא".

עו
עו"ד זיו אגמון|צילום: עופר חג'יוב

הוא הוסיף כי הרבה ישראלים שואלים לגבי זוג חברים, אישה וגבר, גבר וגבר או אישה ואישה, שהם לא נשואים זה לזה ושוהים באותו חדר. "מבחינת החקיקה מדובר כאן בעבירה, אבל מבחינת האכיפה – היא לא מתבצעת", הסביר. "אנחנו לא רואים את זה קורה בשנים האחרונות, כל אירוע שהוא אירוע חריג מסתיים בהליך משפטי, אז צריך להיות מאוד רגוע, לא צריך להשתולל. גם אם אתם זוג של הומואים או לסביות – אתם מוזמנים, אף אחד לא יעצור אתכם. אבל צריך לזכור שגם זוגות סטרייטים לא מתנשקים בקניון ובמקומות ציבוריים, זה החוק".

"הדבר הראשון שאני מציע לכל ישראלי שנעצר זה ליצור קשר עם עורך דין", הסביר. "המשטרה מאוד אוהבת את האוכלוסייה הישראלית, אנחנו רואים את זה גם ברגעים של מעצר. אז קודם כל להגיד שאתה ישראלי ולהתגאות בזה, אנשים מאוד אוהבים אותנו שם. ככה גם יוצרים עם השגרירות והקונסול, ומקבלים מהם טיפול קונסולרי. יש דברים שכדי להצניע ולא להגיד, כמו בכל חקירה רגילה ובאמת להתייעץ עם עו"ד לפני שנותנים את הגרסה. כמו בארץ גם דובאי, החקירה מתבצעת באותו אופן ובדרך כלל מדובר על מידע מודיעיני, יש הלשנות".