החשיפה המטלטלת על אודות השימוש של משטרת ישראל בתוכנת ריגול בתיקי נתניהו ממשיכה לעורר סערה: בכירים במשטרה רותחים היום (שישי) על הפרקליטות שמעכבת את תשובתה כבר כמעט שבועיים, אך אנשיה טוענים בתדרוכים לתקשורת: "לא ידענו על השימוש בתוכנה, אלה כשלים מקומיים". אותם בכירים משיבים: "בפרקליטות ידעו גם ידעו. זה לא רק פילבר, יש עוד - והכול נעשה באישור ובסמכות". במקביל, בפרקליטות יצטרכו להחליט עד יום שלישי אם לעכב את משפט נתניהו.
הפרסומים אודות השימוש בתוכנת הריגול בתיקי נתניהו ניבו את הסדק הראשון בין המשטרה לפרקליטות. עד כה עמדה מערכת אכיפת החוק כגוף אחד והיו לא מעט פרסומים מביכים מבחינתה - גם חשיפת תרגיל החקירה של עד המדינה ניר חפץ וגם הניסיון לשבור את שאול אלוביץ', הבעלים של בזק לשעבר וה"יהלום שבכתר" בתיק 4000.
אתמול, כשהחלו התדרוכים שלפיהם המשטרה רימתה כביכול את הפרקליטות, הזדעקו שוטרים בכירים לשעבר שאמרו: "מה פתאום, כל מה שעשינו היה ברשות ובסמכות. אי אפשר לטעון שהיה שימוש בכלי כל כך עוצמתי והפרקליטות לא ידעה".
גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט וגם מפכ"ל המשטרה דאז רוני אלשיך התבטאו בזמן אמת באשר לטענה לשימוש באמצעים לא כשרים, לא בהכרח פגסוס, בתיקי נתניהו. "פרקליט צמוד ובכיר מאוד מלווה את כל החקירות", אמרו. המשמעות היא שלא ייתכן שהשימוש בתוכנה נעשה רק כלפי אדם אחד. השימוש בתוכנת הריגול בתיקי נתניהו נעשה גם כלפי מעורבים אחרים, כולם מוכרים. בפרקליטות ידעו זאת ואם לא ידעו - הרי זו עצימת עיניים.
מקורות המעורים בנושא מספרים שתוכנת הרוגלה המדוברת נכנסה לשימוש משטרת ישראל ב-2014. עד כה השתמשו בה במאות מקרים ויש כוונה לבדוק כל מקרה ומקרה כדי לדעת אם הייתה חריגה המצווים. בסופו של דבר, יתקבלו הממצאים שיכריעו האם כפי שטוענים קצינים בדימוס במשטרה, חלקם כועסים וממורמרים, רב-ניצב בדימוס אלשיך בנה מחלקת סייבר אלימה של האקרים חסרי גבולות ומעצרים - והכל כדי לספק סחורה, או שזהו אירוע נקודתי.
בכל אופן, ברור שמשפט נתניהו לא יוכל להימשך כסדרו. הדבר יעמוד לפתחו של בית המשפט ביום שני, אז הוא יחליט אם לעצור את המשפט עד שיתברר העניין כולו - וזו אפשרות סבירה ביותר. מקורות המעורים בנושא מספרים כי נעשה ניסיון של ממש להשלים את הבדיקה בכל מה שקשור לתיקי האלפים בתוך ימים בודדים. אם הערכה זו נכונה, אזי במקרה החמור נקבל עצירה של ימים בודדים או שבועות בודדים במשפט.
השאלות שנותרו פתוחות
- האם הייתה חריגה מהצווים שנתנו בתי המשפט?
- האם בפרקליטות ידעה שהחוקרים חורגים מצו בית המשפט?
- האם החריגה בתיקי נתניהו לפחות במקרה אחד היא חריגה טכנית?
- מה היקף החריגה - האם נעשה שימוש ברוגלה ללא צווים כלפי עדים אחרים?
- מה החריגה הזו הניבה? האם סיפקה ראיות וחומר מודיעיני?
- האם החריגה שכבה על שולחנו של איש טכני ולא הועברה לחוקרים?
- מה היקף התופעה בכלל וכמה אנשים נפגעו כתוצאה מלהיטות היתר ואולי עבריינות של חוקרי משטרת ישראל?
על רקע הדיווחים על השימוש ברוגלה בתיקי נתניהו, ח"כ לשעבר פאינה קירשנבאום שמרצה עונש מאסר בגין שחיתות מתכוונת גם היא לפנות לפרקליטות בדרישה לבדוק אם נעשה שימוש אסור בתוכנות ריגול בתיק שלה.
יש כבר כמה עובדות שאינן שנויות במחלוקת בפרשת השימוש בתוכנת הריגול - משטרת ישראל עשתה שימוש ברוגלה התקפית גם בתיקי ראש הממשלה לשעבר. בדיקת הפרקליטות בנושא כבר העלתה כי לפחות במקרה אחד נעשה שימוש בתוכנה החורג מגבולות הצו שנתן השופט בתיק. הבדיקה נמשכת ולא ברור עדיין היקף השימוש בתוכנה בתיקי האלפים, היקף החריגה מצווי השופטים, אבל ברור שיש כאן משמעות משפטית לתיק החשוב הזה.
"יש סימן שאלה - האם השופטים שאישרו את הצווים היו מאשרים צווים אם היו יודעים את הטכנולוגיה שבאמצעותה מפיקים ומשיגים את הראיות", אמר עו"ד גיל דחוח, מומחה למשפט פלילי.
פרקליטי נתניהו ואלוביץ' הגישו אתמול בקשה בהולה לבית המשפט. הם מבקשים לקבל תשובות בהקדם ומבהירים שיש לתשובות אלה משמעות באשר להמשך ניהול התיק. "בשלב הזה אנחנו עדיין לא יודעים מה הוחדר, איזו תוכנה הוחדרה אם הוחדרה, ולמי מהחשודים או הנחקרים שם ובאיזה שלב", אמר עו"ד עמית בכר, לשעבר בכיר בפרקליטות. "לכל אחת מהשאלות הללו יש משמעות לגבי ההשלכה המשפטית".
עד המדינה ניר חפץ, שכבר סיים להעיד במשפט, טוען כי החוקרים הפעילו עליו לחצים בלתי סבירים ואמרו לו בין היתר כי יש להם יכולות של שירות הביטחון הכללי. "אין לי צל של מושג, אני באמת לא יודע", אמר בשיחה עם N12. "אני כבר לא אופתע משום דבר. לפני שמסרתי את הסיסמאות לניידים שלי ולמחשב דרשתי שלא תהיה חדירה לפרטיות, ושלא יתעסקו עם חומרים שלא קשורים לחומרי החקירה. מאחר שאני מתכוון על הדברים שנעשו במקרה שלי להגיש תביעה אזרחית, ככל שיתגלה שגם היו דברים כאלה - זה יהיה חלק מהעניין".
גם ההקלטה ששידרנו שלשום נשארה ללא מענה. ביום מעצרו של מומו פילבר, אחד מעדי המפתח, הוקלטו קרוב לוודאי חוקרים מדברים על אפליקציה, מעלים שאלות באשר לחוקיות ומבינים שהפעילות תביא טר"ש או צל"ש.
חוקרת: "נכון, זה כאילו לא חוקי זה..."
חוקר: "כי ההצעה כדאית כאילו".
חוקרת: "לשים את האפליקציה..."
חוקר: "גם החיפוש הוא לא... את כאילו, פה אנחנו חצי בחוץ חצי בפנים".
חוקרת: " כן. זו פעם ראשונה שעושים כזה בתיק. אתה יודע, או צל"ש או צל"ש טר"ש".
פרקליטי נתניהו משוכנעים כי השימוש ברוגלה ההתקפית והחריגה מהצווים לא הייתה חד-פעמית. ייתכן שהשימוש ברוגלה הוא שנתן למשטרה מידע מודיעיני באשר לקשר בין יאיר נתניהו למיליארדר ג'יימס פאקר, אחרת מדוע בכלל התחילו לעקוב אחרי יאיר, תהו הפרקליטים בבקשתם לבית המשפט.
"חייבים לזכור שבישראל אין את אותה תורה מהמשפט האמרינאי של פרי העץ המורעל, שאולי הגיע הזמן לקבל אותה, שבמסגרתה - כאשר ראיות התקבלו לא בצורה כשרה ולא בצורה חוקית, הראיות האלה נפסלות ולא ניתן להגיש אותן לבית המשפט", הסביר עו"ד בועז קניג, מומחה למשפט פלילי.
בעוד שבועיים אמור להעיד אחד מעדי המפתח בתיק המרכזי - עד המדינה מומו פילבר, לשעבר מנכ"ל משרד התקשורת, בתיק 4000. ההקלטה שחשפנו הייתה רגע לפני חקירתו. המידע שנשאב שלא כחוק ייתכן והיה ממכשיר הטלפון שלו.