בהמשך לפרסום הערב במהדורה המרכזית: לאחר ההודאה הרשמית היום (שלישי) של משטרת ישראל כי נעשו חריגות בתוכנות ריגול נגד אזרחים, וההודעה של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, על הקמת צוות בדיקה מיוחד לנושא ביומו האחרון לתפקיד, המשטרה מבהירה - המקרים הבעייתיים הינם במערכת להאזנת סתר שאינה זו שנרכשה מחברת NSO.

בתחילת הסערה תגובת המשטרה הייתה נחרצת: "צר לנו על הניסיון לגרום נזק לפעילות המשטרה ללא בסיס. משטרת ישראל תמשיך לפעול בנחישות לאכיפת החוק במדינת ישראל". בדיון בוועדת חוקה שהתקיים היום בכנסת בנושא, תת-ניצב יואב תלם היה הרבה פחות נחרץ: "מצאנו בבירורי המשך, ומכאן גם התייחסות משרד המשפטים, בעבר גם אנומליות. אם הן חוסות תחת עולם האזנת סתר - אנחנו הראשונים שרוצים לדעת על כך. אנחנו מנסים לתת לאנומליות שכאלו להן מענה באמצעות ניוון יכולות. לא אחמוק, אך לא אשפוך את התינוק עם המים".

NSO (עיבוד: 123rf)
NSO|עיבוד: 123rf

הממצאים החדשים שהתגלו בבדיקה השנייה מעלים שכל המקרים הם מתקופת כהונתו של המפכ"ל לשעבר, רוני אלשיך. הדבר מלמד על הצורך לבדוק שנים לאחור, ולהגדיל את המנדט שניתן לצוות הבדיקה המיוחד במשרד המשפטים.

אף אחד מהמקרים החריגים שהתגלו אינו קשור לטענות ולמקרים שהועלו בתחקיר המקורי של עיתון "כלכליסט", ולא מעלים כשל בהתנהלות המשטרה מול בתי המשפט בכל המקרים שנזקקו לצו משופט.

נכון לעכשיו, צמד הבדיקות לא הניב ראיה שתצביע על כוונות זדון מצד חוקר, קצין משטרה או איש סייבר. עם זאת, הודעתה של המשטרה היום רק הגבירה את הנזק שנגרם לאמון הציבורי בארגון.

רוני אלשיך וNSO (צילום: פלאש 90)
כל החריגות מתקופתו. רוני אלשיך|צילום: פלאש 90

במקביל, הפרסום השלילי על חברת NSO נמשך גם מעבר לים. עיתון ה"וושינגטון פוסט" פרסם הערב את דבריו של חושף שחיתויות שטען כי חברת NSO הציעה "שקים של כסף" לחברת אבטחת סלולר אמריקנית בתמורה לגישה לרשתות תקשורת. הדברים נכתבו בתצהיר חשאי שהוגש למשרד המשפטים האמריקני על ידי גארי מילר, מומחה לאבטחת טלפונים סלולריים. לדבריו, באוגוסט 2017 התקיימה שיחת ועידה בין החברה הישראלית לחברת "מוביליום" שבה עבד באותה התקופה - ובה הושמעה ההצעה. ב-NSO הכחישו את הדיווח ואמרו: "מעולם לא עשינו עסקים עם מוביליום ואנו לא נוהגים לשלם במזומן".