אחרי שהתפטר מהכנסת: שר הפנים לשעבר אריה דרעי הודה והורשע הבוקר (שלישי) בעבירות מס במסגרת הסדר טיעון בבית משפט השלום בירושלים. בדיון הטיעונים לעונש אמר נציג הפרקליטות כי "עברייני מס פוגעים בערך השוויון. גריעת מס מהמדינה פוגעת ביכולת המדינה לפעול למען אזרחיה בתחומים שונים, שנשענים על התקציבים הציבוריים שממומנים על ידי המסים". השופט החליט לבסוף שלא לגזור את דינו של דרעי היום ודחה את החלטתו לדיון נוסף ב-1 בפברואר. עד אז הצדדים יצטרכו להודיע אם הם מסכימים שגזר הדין ישודר בשידור חי.
עו"ד ירון גולומב מהפרקליטות פירט כי הצדדים הגיעו להסדר, במסגרתו יבקשו להטיל עליו מאסר על תנאי של 12 חודשים ל-3 שנים וקנס כספי של 180 אלף שקלים - או שנת מאסר במקומו. קלון לא יוטל הוא יוכל להיבחר לכנסת הבאה וגם להמשיך לעמוד בראשות ש"ס.
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
עוד אמר עו"ד גולומב בטיעונים לעונש של אריה דרעי: "נבחר ציבור צריך להיות כמגדלור עבור כלל הציבור, הנושא אליו עיניו כדי שיורה לו את דרך הישר, ובוודאי חבר כנסת לא אמור לעבור על החוק שאותו הוא מחוקק. כמו כן, לנאשם גם עבר פלילי".
"התבוננות על שני האירועים כחד פעמיים, גם אם היא נכונה לכל מקרה לבדו, חוטאת למציאות", טען עו"ד גולומב. "מצד שני, נתנו משקל שכעת מדובר בעבירות שונות לגמרי, ונטילת אחריות על מעשיו, אמירתו הציבורית ופרישתו מחייו הפוליטיים משקפים שפיו ולבו שווים".
עו"ד נבות תל צור, המייצג את דרעי, אמר: "כל התופעה הזאת שאדם נחקר שנים בגין חשדות כבדים ובסוף היום מתברר שאין בחשדות שום דבר, ואז מעמידים לדין על הדרך בעבירות מס - זה אירוע מוקשה. יש כאן פגיעה בזכויות האדם ואמון הציבור בהליך. זה דוקר את העין. לאורך כל שנות החקירה דרעי לא פצה פה ולא צפצף בנוגע לחקירה הזו במשך 6 שנים, למרות שהדברים אכלו אותו מבפנים".
דרעי: "בלב לא קל - לוקח אחריות"
השר לשעבר פנה אל השופט וציין כי גזר על עצמו שתיקה בשנים האחרונות והשתדל לכבד את הפרקליטות: "אסרתי על חבריי ועוזרי לדבר, עשינו ממש צנזורה רוסית על כל הנושא הזה. אפילו לא מילה אחת גם כשהיו פרסומים נוראיים ומקוממים שאתה יודע שזה שקר - טבעו של עולם שהתקשורת ממציאה שאין לה מי שמדליף".
לדבריו, הוא לוקח אחריות מלאה על מעשיו. "הייתה לי התלבטות קשה מאוד בחודשים האחרונים", סיפר דרעי. "גם הייתה לי ציפייה אחרת. נכון שהזמינו לשימוע על עבירות מס, הייתה לי ציפייה, יכול להיות שהייתי נאיבי, אבל הייתה לי ציפייה שאחרי כל מה שעבר עליי - גם אם לטענת המדינה יש עבירות מס, בכל זאת למען האיזון - אני חושב שאת העונש קיבלתי בשנים האחרונות. הייתה ציפייה שזה ייגמר. התבדיתי - הבנתי מעורך דיני שיש כוונה בכל זאת להגיש כתב אישום. שקלתי הרבה אם מותר לי להתפטר מהכנסת ולהגיד לציבור - אתם בחרתם בי ועכשיו אני בוחר בחיים הקלים ועוזב את הכנסת ואת השליחות שהטלתם עליי".
דרעי המשיך: "אני חייב לומר שמה שהביא אותי בסוף להחליט, זה לא ששמו לי אקדח על הראש חלילה, וחס יכלתי לחזור בי עד היום בבוקר, בסוף קיבלתי את זה מתוך מודעות בלב לא קל". עוד אמר: "החלטתי שאני לא רוצה לחזור למה שהיה לפני 30-20 שנה אלא בכוחותיי ובזמן שנשאר לי להמשיך להשקיע בציבור, גם אם לא מהכנסת, והחלטתי בלב לא קל בהוראת הרבנים שאני מתייעץ איתם לקחת על עצמי אחריות - ואני לוקח אותה".
העבירות שהובילו להתפטרות
העבירות המיוחסות לשר הפנים לשעבר נוגעות ל-3 מקרים שונים: הראשון הוא עסקת נדל"ן משנת 2013, שבמסגרתה מכר דרעי לאחיו, שלמה, נכס בשכונת גבעת שאול בירושלים. על פי כתב האישום, במסגרת העסקה הועברו דיווחים כוזבים לרשויות מיסוי המקרקעין.
המקרה השני נוגע להכנסות מקרן ההשקעות האמריקנית "גרין אושן", ששילמה לדרעי עמלה בגין גיוס משקיע לקרן. על פי כתב האישום, מאז ינואר 2013, כשחזר דרעי לחיים הפוליטיים, הוא הורה לקרן ההשקעות להעביר את העמלות לאחיו שלמה. כך שולמו לשלמה דרעי כ-630 אלף שקלים כנגד חשבוניות "ייעוץ" כוזבות לכאורה שהפיק משרדו של דרעי האח.
המקרה השלישי עוסק בהכנסות מחברת בת של "אגד" ומאיש העסקים משה הבא. דרעי העניק למיזם משותף של הבא ואגד שירותי ייעוץ ושיווק בשנת 2012, ועל פי החשד ביקש לקבל את שכרו בדמות תרומה בגובה 180 אלף שקלים שתשולם לעמותת כרמי העיר. העמותה שייכת למקורבו של דרעי, יהודה אזרד.