משפט נתניהו: מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר אבי ברגר, העד החמישי, הגיע היום (שלישי) לבית המשפט המחוזי בירושלים להמשך חקירתו הנגדית במסגרת תיק 4000 - שבו נאשם ראש הממשלה לשעבר נתניהו בקבלת שוחד מבני הזוג איריס ושאול אלוביץ'.
לפני כהונתו כמנכ"ל משרד התקשורת, שימש ברגר כסמנכ"ל טכנולוגיה בחברת פרטנר. במהלך הדיון בבית המשפט ניסה עו"ד בועז בן צור, סנגורו של בנימין נתניהו, להראות כי ברגר ניסה לקדם את הרפורמה בשוק הסיטונאי, שאליה התנגדה בזק, עוד בתפקידו כסמנכ"ל של אחת המתחרות שלה, חברת פרטנר.
עו"ד בן צור אמר שאלי קמיר, שהיה בעבר לוביסט של פרטנר, העיד בחקירתו שברגר נפגש בזמן כהונתו בפרטנר עם עדן בר טל, קודמו בתפקיד מנכ"ל משרד התקשורת. "קמיר אומר שעבדתם באופן אינטנסיבי, גם על השוק הסיטונאי". ברגר השיב: "לא הייתי מעורב בעבודה של פרטנר מול הרגולציה אלא רק בהיבטים הטכנולוגיים".
רפורמת השוק הסיטונאי, שקודמה במהלך העשור הקודם, נועדה לאפשר לחברות אחרת להשתמש בתשתיות של חברת בזק ובכך להוזיל את המחירים בשוק התקשורת. הטענה בכתב האישום היא שהרפורמה עוכבה בשל התערבות נתניהו – ובניגוד לעמדת אנשי המקצוע.
משפט נתניהו - סיקור N12:
• אבי ברגר: "אין לי מושג מה מקור ההנחיות"
• ברגר: לחצו עליי, בבזק לא רצו את הרפורמה
• סיכום העדויות עיתונאי "וואלה!" במשפט נתניהו
• "אחד ביום": כל מה שלמדנו מעדות מנכ"ל וואלה לשעבר
האיש של נתניהו - ראש מטה דומיננטי או "מטפס על הקירות"?
עו"ד בן צור טען כי ברגר מידר את עו"ד איתן צפריר (ראש המטה לשעבר של נתניהו במשרד התקשורת) מגורמי משרד התקשורת - וברגר אישר שצפריר לא השתתף בדיונים המקצועיים. עורך הדין של נתניהו הראה כי היועצת המשפטית של משרד התקשורת לשעבר העידה כי צפריר היה גורם טכני בלבד. ברגר ענה: "לא, זה לא מדויק. בגלל שהכול עבר דרכו הוא לא היה גורם טכני".
בהמשך הקריא בן צור מעדותו של עד המדינה בפרשה ניר חפץ: "אבי ברגר נטרל אותו (איתן צפריר) לחלוטין מכל סמכות, ועל אף שמדובר בבחור מוכשר וישר ובעל כוונות טובות, הוא הפך לעציץ במשרד התקשורת. נקודה". ברגר השיב כי הוא לא הרגיש שצפריר הוא עציץ, אך אישר כי לא היה לו סמכויות וטען שכך היה נהוג גם קודם לכן.
עו"ד בועז בן צור הקריא גם מתוך חקירתו של עו"ד צפריר: "אבי ברגר לא ספר אותי בכלום. הייתי מטפס על הקירות שם. אבי ברגר לא נתן לי שום גמישות. ממש הייתי עונה על פניות הציבור. במידה רבה הייתי כפוף למנכ"ל". ברגר השיב לדברים בבית המשפט ואמר כי "חד וחלק, הוא לא היה כפוף אליי".
בחקירה הראשית תיאר ברגר את איתן צפריר כדמות משמעותית, שנאמר לו להקשיב לכל מה שהוא אומר כאילו זה נאמר על ידי ראש הממשלה ושר התקשורת דאז נתניהו.
"החלטת ארדן לכרוך הייתה חלק מהמדיניות"
עו"ד בן צור טען כי המדיניות לכרוך בין אישור עסקת בזק-יס לבין שיתוף הפעולה של בזק עם הרפורמה בשוק הסיטונאי לא הייתה מידתית. הוא הקריא חלק מתוך חקירתו של השר לשעבר גלעד ארדן במשטרה: "משרד התקשורת הוא גם אחראי על התחרות אבל זה לא העיסוק העיקרי שלו, והממונה על התחרות שזה עיסוקו העיקרי כן אישר את זה. אז שמו אותי במצב שכפוליטיקאי אני בכלל הגורם הרע ביותר פה. יש לי את כל הבסיס לאשר להם את זה לכאורה (את עסקת בזק-יס), אפילו הממונה על הגבלים אמר שאין מניעה אבל מבחינתי כיוון שהייתי לחוץ לממש את השוק הסיטונאי אז לא הסכמתי לוותר על זה".
ברגר השיב לדברים ואמר שהחלטת השר ארדן לכרוך הייתה חלק מהמדיניות. בן צור השיב לו: "סחיטה זו לא מדיניות 1. לא חוקית 2. לא מפורסמת 3. לא נכתבת. זו לא מדיניות - זו בריונות".
לפי כתב האישום, המדיניות של השר ארדן ושל גורמי המקצוע במשרד התקשורת הייתה לכרוך בין אישור עסקת בזק-יס לבין שיתוף הפעולה של בזק עם הרפורמה בשוק הסיטונאי - כלומר, לא לאשר את עסקת בזק-יס ללא שיתוף הפעולה של בזק עם הרפורמה, מתוך ראיית שוק כוללת. הסנגורים מנסים להוכיח בחקירה הנגדית שמדיניות הכריכה הייתה לא מידתית, ויתרה מכך - שהיא כלל לא הייתה מדיניות רשמית של משרד התקשורת.
סנגורו של נתניהו ציין כי גם היה שיהוי באישור מיזוג יס-בזק. השופטים תהו מדוע משרד התקשורת לא החזיר תשובות במשך תקופה ארוכה לבקשה לאישור המיזוג. "למה לא עניתם?", שאלה השופטת פרידמן-פלדמן. ברגר השיב כי היה עומס וכי הם היו צריכים לבחון את הדברים. השופט שחם הוסיף: "אפשר לכתוב - 'קיבלנו את הפנייה, הנושא בבחינה'. זה שאין תגובה זו השאלה, גם תגובה פרוצדורלית היא תגובה".
אתמול נחקר ברגר על ידי עורך דין ז'ק חן שמייצג בתיק את שאול אלוביץ'. ברגר סיפר כי ההנחיות בנוגע לאישור עסקת בזק-יס הגיעו מראש המטה לשעבר של נתניהו במעורפל, ולכן הוא לא יכול לדעת בוודאות מי עומד מאחוריהן – נתניהו עצמו, איתן צפריר או גורמים אחרים בסביבת ראש הממשלה לשעבר.
חקירתו הנגדית של ברגר צפויה להסתיים מחר. בתחילת השבוע הבא יעידו ככל הנראה של העדים הבאים - דרור שטרום ופליקס כהן, שיעידו גם הם בנושאי הרגולציה. מיד אחריהם, ככל הנראה ביום שלישי, תחל עדותו של עד המדינה הראשון - ניר חפץ, לשעבר יועץ התקשורת של נתניהו.