דם ברחובות - והמגמה רק מחריפה: רצף החיסולים והרציחות בחברה הערבית לא עצר גם בסוף השבוע האחרון. אתמול (שבת) בכיר בעולם הפשע חוסל ביריות לאור יום בנמל יפו ומול עיניהם של המבלים, במקרה נוסף שמעיד על אובדן ההרתעה. זה היה תהליך הדרגתי של השנים האחרונות, ששיאו השנה: 104 אזרחים ערבים-ישראלים כבר מצאו את מותם באירועי אלימות ב-2021, שעדיין לא הסתיימה, ובמשטרה רבים בנוגע לשאלה מה גורם לכך ואיך אפשר לעצור את שפיכות הדמים.

על פי נתוני יוזמת אברהם, בשנת 2018 נרצחו במהלך השנה 71 אזרחים ערבים. מספר הקורבנות עלה ל-89 בשנת 2019 ובשנת 2020 - 96 אזרחים ערבים נרצחו. השנה המספר רק הולך ומטפס, ומה שהוביל להסלמה ולעלייה המתמדת היא בעיקר העובדה שארגוני הפשיעה והעבריינים בחברה הערבית ראו שהמשטרה לא מחמירה את הפעילות כלפיהם. באופן הדרגתי המשטרה איבדה את ההרתעה, והפושעים לא חוששים ולא מפחדים לפעול - גם באור יום ולעיני כל.

 

מתחילת השנה נתפסו 34 אלף אמצעי לחימה ופריטים (96% מתוכם בחברה הערבית), נעצרו 5,000 חשודים בירי והוגשו 1,500 כתבי אישום בגין ירי. למרות זאת, גל האלימות לא נבלם: ביישובים הערביים מתרחשים יותר מ-30 אלף מקרי ירי בשנה - כך עולה מנתוני מרכז אמאן - ומניין הקורבנות רק עולה. במשטרה מנסים להסביר את הזינוק בפשיעה - ולהתווכח אם הפתרון שנבחר, הקמת אגף ייעודי שעוסק רק בפגישה בחברה הערבית, יעצור את שפיכות הדמים.

הביקורת הפנימית במשטרה - וגם על בתי המשפט

הדוגמה הקלסית לאובדן ההרתעה היא החיסול של עבד קזז אתמול בנמל, בתוך קהל הומה באמצע היום. המחסלים, שטרם נתפסו, ניהלו מרדף גלוי וירו: הם המשיכו לירות בעבריין שאותו רצו לחסל מבלי ששום דבר הרתיע אותם. הרצח מעיד על היעדר כל פחד מצד גורמים בארגוני הפשע.

הרקע למקרה הוא ככל הנראה סכסוך קשה שהתגלע לאחרונה בין קזז לבין ארגון פשע שפעל בזירה. בידי המשטרה תיעוד של החיסול ומסלול ההימלטות, ושם פועלים בניסיון לעצור חשודים פוטנציאליים. גורם בכיר במשטרת מחוז ת"א אמר לחדשות 12 כי "זה מטריד אותנו, זה מראה מצד אחד על השחיקה בהרתעה שלנו ומצד שני - על התעוזה של ארגוני הפשע". במשטרה לא לוקחים סיכון בעקבות החיסול והחליטו לתגבר כוחות באזור יפו, אך מדובר בפעולה נקודתית - והמחלוקת בתוך המשטרה נוגעת לצעדים שננקטים ברחבי המדינה.

העובדה שלא מונה מפכ"ל במשך כשנתיים, עד לבחירה בקובי שבתאי, מרחפת מעל חולשת המשטרה בכל המישורים - לא רק בפשיעה בחברה הערבית, אלא גם בחולשת המשטרה והיעדר ההרתעה שיש בכל התחומים. ניתן לומר שמדובר בתוצר ישיר של התקופה שבה לא היה מפכ"ל קבוע.

זירת הירי בנמל יפו
העבריין חוסל לעיני כל. זירת הרצח בנמל יפו, אתמול

ולא מדובר רק בתאוות דם בעולם התחתון: המצב הנוכחי נובע גם מתהליך ההידרדרות ההדרגתי בחברה הערבית. עם השנים מצוקת העבודה והתעסוקה אצל הצעירים ברחוב הערבי גוברת, ונעשה קשה יותר ויותר. צעירים רבים רואים שאת הכסף הקל אפשר לעשות בפשע.

במשטרה מצביעים על כך שכלי הנשק הלא חוקיים מוחזקים כיום לא רק בידי עבריינים אלא גם בקרב אזרחים נורמטיביים שחוששים לחייהם ולחיי בני משפחתם - מתוך רצון להגנה עצמית בהיעדר הגנה מספקת של הרשויות. אלו הם חלק מהתהליכים שגורמים במשטרה מציינים בשבועות האחרונים, כחלק מביקורת פנימית בתוך המשטרה של גורמים שמנסים לנתח את המצב החמור במיוחד שבפניו ניצבת המשטרה - והמדינה.

אחת מנקודות המחלוקת בתוך המשטרה היא הצעד של הקמת אגף 'סייף' שנועד לטפל רק במאבק בפשיעה שמקורה בחברה הערבית. לדברי כמה גורמים, למרות שעל כך אין הסכמה מלאה, הקמת האגף הייתה משגה: לטענתם, עדיף היה להשקיע את כל המשאבים הכלכליים והטכנולוגיים בחיזוק המחוזות שבהם פועלים העבריינים הערבים.

מפכ
נכנס לוואקום אחרי שנתיים. מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי בתרגיל |צילום: דוברות המשטרה

"המוגלה הזו יוצאת ומתפוצצת לנו בפנים"

לדבריהם, הפשיעה הזו חוצת מחוזות - מהצפון דרך המרכז, מהמשולש ועד יישובי הבדואים בדרום: "האם מישהו מאמין שאגף אחד יכול לחלוש גיאוגרפית על כל כך הרבה מוקדי פשיעה? בהיבט הזה זה היה משגה". עם זאת, לא כולם תמימי דעים בנוגע ליכולת של האגף למגר את הפשיעה הזו: קיימים חילוקי דעות ויש כאלה שעדיין סבורים שזה היה הצעד הנכון כדי למקד את הפעילות וכדי להוביל מאבק יעיל.

אמצעי לחימה שנמצאו על ידי המשטרה (צילום: משטרת ישראל)
אמצעי לחימה שנתפסו על ידי המשטרה, ארכיון|צילום: משטרת ישראל

הביקורת מופנית באותה עוצמה גם אל בתי המשפט, שלאורך השנים פטרו עבריינים באחזקת נשק לא חוקי בעונשים מגוחכים, לפי גורמים במשטרה. לדבריהם, בשנה-שנתיים האחרונות "המוגלה הזו יוצאת ומתפוצצת לנו בפנים" - בהתייחסות למצבורי הנשק הרבים בחברה הערבית: "זו הרעה החולה שמניעה את ההסלמה במספר מעשי הרצח".

הפגנה באום אל פחם (צילום: החדשות 12)
מחאה באום אל פחם בסוף השבוע נגד הפשיעה בחברה הערבית |צילום: החדשות 12

גם היום האלימות לא עצרה: אלמונים ירו לפנות בוקר כדורים והשליכו רימוני רסס לעבר בתים ורכבים בכפר ברא. תושבים מודאגים סיפרו: "אין רגע דל - זאת מדינה בתוך מדינה. המצב מבהיל ומפחיד".

ירי והשלכת רימוני רסס בכפר ברא
"אין רגע דל": ירי והשלכת רימוני רסס בכפר ברא

פוראת נסאר השתתף בהכנת הידיעה.