בעקבות הירי בערד אמש (בין שבת לראשון) שבמהלכו נהרג פורץ למכונית בערד, מומחים למשפט פלילי מסבירים בשיחה עם N12: מה מותר ומה אסור כשנתקלים באירוע מסוג זה?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עו"ד ניר ליסטר אמר: "ככל שאין סכנה לחיים שלך – אסור לפגוע באדם השני ואסור לירות בו כדי להרוג. אם קיימת סכנה או איום על חיי אדם באופן מידי וברור – כאשר חשוד טוען ומכוון נשק, מתקרב עם סכין על מנת לדקור - מותר לאדם להשתמש באלימות, כולל נשק חם, כלפי חשוד".

עו"ד ליסטר פירט מקרה נוסף: "כאשר אדם מבקש להגן על השטח הביתי שלו, כמו הבית, העסק, או משק חקלאי, ממי שפורץ אליו (כמו בחוק דרומי) על מנת להדוף אותו – זוהי ההגנה העצמית, ומותר לו להפעיל אלימות ביחס פרופורציונלי למניעת אותם מקרים".

"החוק בישראל", הוסיף ליסטר, "איננו מאפשר פגיעה, הריגה או ירי באדם אפילו במקרה שבו הוא גונב ממך רכוש חומרי כזה או אחר, כולל מכונית, תכשיטים או אפילו חפצים יקרי ערך שעברו בירושה. כך שבפועל אסור לפגוע באדם על מנת להרוג אותו במקרה שהוא מבצע גניבת רכוש".

אריה שיף שירה למוות בפורץ בערד (צילום: החדשות12)
צילום: החדשות12
עו
עו"ד ניר ליסטר|צילום: ניר קידר

ומתי מותר השימוש בנשק? ליסטר הסביר: "כאשר חשוד מנסה לפגוע באדם או בבני משפחתו – מותר השימוש בנשק. כאשר קיים איום ישיר וממוקד על החיים של האדם הנפגע, מי מבני ביתו, או אפילו על אדם אחר מהסביבה כמו השכן, בסוגיה שמעמידה את חיי החשוד מול חיי השכן החף מפשע, טיעון זה יוכל להתקבל ולאפשר לו זיכוי".‎

עו"ד אייל בסרגליק, העוסק במשפט פלילי ופשיעה כלכלית, אמר: "פסק דין דרומי ותיקון החוק בעקבותיו הרחיבו במעט את היריעה לאפשרות של קבלת הגנה במקרה של מעשה שהיה דרוש באופן מידי כדי להדוף מי שמתפרץ או נכנס לבית המגורים, עסק, או משק חקלאי שלו או של זולתו בכוונה לבצע עבירה, להתפרץ או להיכנס".

עו
עו"ד אייל בסרגליק|צילום: יח"צ, חדשות

בסרגליק פירט: "החוק לא חל על מעשה לא סביר בעליל בנסיבות העניין לשם הדיפתו. כמו כן כשהאדם הביא בהתנהגות פסולה למעשה של האחר כשהוא צפה מראש את התפתחות הדברים. כשמדובר בירי לכאורה לגלגלים שאינו מכוון לראש יש תוצאה שההגנה יכולה לעמוד לכאורה ולכן בית המשפט שיחרר. יש לבחון את נסיבות הפגיעה בראש בהמשך החקירה".