אחרי יותר מעשור של דיון ציבורי וחברתי, מחר (שישי) ייכנס לתוקף החוק שיאסור צריכת שירותי זנות בישראל. החוק קובע שמי שצורך זנות או ייתפס מנסה לצרוך זנות, עובר על החוק וייקנס בקנס כספי. לפי הסקר הלאומי שפרסמו משרדי הרווחה וביטחון הפנים ב-2016, בתעשיית הזנות ישנם כ-14,000 נשים וגברים העוסקים בזנות. הרוב המוחלט הן נשים- 95%.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

על פי החוק החדש, יהיה ניתן להטיל קנס מנהלי בסך 2,000 ₪ כשעבירה חוזרת על החוק תכפיל את עצמה ל-4,000 ₪. במידה ויבוצעו עבירות מרובות על החוק או משיקולים אחרים, יהיה ניתן גם להגיש כתב אישום פלילי שעשוי להסתיים בהטלת קנס עד גובה של 75,300 ₪. האכיפה תהיה יזומה באמצעות פשיטות של שוטרים בשטח, וגם בעקבות פניות למשטרה ודיווחים על מתחמים בהם ניתנים שירותי זנות.

 

זנות, אילוסטרציה (צילום: ap)
אילוסטרציה|צילום: ap
אמיר אוחנה (צילום: Hadas ParushFlash90)
אמיר אוחנה ביקש לדחות, ניסנקורן סירב|צילום: Hadas ParushFlash90

רק 7% משירותי הזנות בישראל ניתנים במסגרת זנות רחוב. כל היתר במסגרות שונות 'תחת קורת גג' - דירות דיסקרטיות, בתי בושת, 'מכוני עיסוי' וכיו"ב. האומדן המצטבר של תשלומי לקוחות עבור שירותי זנות בישראל בשנת 2014 הוערך בכ-1.3 מיליארד שקל.

הממשלה הקציבה כ-30 מיליון שקלים לשנה הראשונה בה מיושם החוק (סה"כ 90 מיליון לשלוש שנים), במסגרתם יינתנו מענים על ידי משרדי הרווחה, הבריאות, החינוך וגופים נוספים בממשלה ובחברה האזרחית.

הליך הטיפול עוד לא זמין

מטרת החוק היא להביא לצמצום הזנות בישראל עד כמה שניתן על ידי מהלך משולב הכולל פעולות אכיפה, לצד תכנית מקיפה לטיפול ושיקום לאוכלוסיות בזנות. למרות שניתנו שנה וחצי להתכונן להחלת החוק, תוכניות השיקום עדיין אינן מותאמות לגידול הצפוי בעקבות האכיפה.

"המדינה אומרת בקול ברור - נשים אינן סחורה"

בדיון שהתקיים בכנסת בשבוע שעבר לקראת החלת החוק, ביקשו נציגי משרד הפנים, לבקשתו של השר אמיר אוחנה לדחות את יישום החוק בטענה שאכיפה רק באמצעות קנסות וללא ההליך הטיפולי שעוד לא זמין, יחטא למטרת החוק. נושא שהיה באחריותו של משרד המשפטים, שממש עד לאחרונה עמד בראשו לא אחר מאשר אוחנה עצמו. בתגובה לדברים האלה הודיע שר המשפטים החדש ניסקורן כי הוא מתנגד לדחיית החוק.

עו"ד דינה דומיניץ, מנהלת היחידה הממשלתית למאבק בסחר בבני אדם, במשרד המשפטים סיפרה: "עם כניסת החוק לאיסור צריכת זנות לתוקף, תם עידן האמביוולנטיות והדיבור בשני קולות ביחס לתופעת הזנות. היום המדינה אומרת בקול ברור - נשים וגברים אינן סחורה שניתן לשכור לשעה וכבודן וחירותן אינו הפקר".