עוד יום, עוד תיעוד קשה של שוטרים שמפעילים כוח מופרז כלפי אזרחים: בכל יום כמעט מתפרסמים ברשת סרטונים קשים לצפייה של שוטרים שאוכפים את התקנה לעטיית מסכות במרחב הציבורי, והיום (חמישי) מתפרסם שוב תיעוד קשה של מקרה שאירע אתמול באחת מתחנות הרכבת הקלה בירושלים.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות נראית אישה ישובה על ספסל בתחנה לאחר ששוטרים ביקשו ממנה לשים את מסכת הפנים כיאות. לאחר שלא הסכימה להזדהות בפניהם לצורך רישום דוח, החלו שתי שוטרות לנסות ולהקימה מהספסל בכוח - ובשלב מסוים הן נראות גוררות אותה על הרצפה, תוך זעקות ממושכות של האישה. 

בזירה נכחו שני שוטרים נוספים - ותוך שזעקות האישה נמשכות והיא כבר על הרצפה ומבקשת שישחררו אותה לביתה, ובסופו של התיעוד הקשה היא נראית שכובה על הרצפה כשהיא אזוקה בידיה. 

אישה נאזקת ע
אישה נאזקת ע"י שוטרים כי לא הייתה עם מסכה|צילום: לפי סעיף 27 א'

"במהלך פעילות אכיפה של השוטרים בירושלים, זיהו את האישה שירדה מהרכבת הקלה כשהיא לא עוטה את המסכה על פניה כנדרש", נמסר מהמשטרה בתגובה. "כשהבחינה בשוטרות, ניסתה לחמוק מהם וכשעיכבו אותה לזיהוי, סירבה להזדהות בפניהן, תוך שהיא מנסה ללכת מהמקום על פסי הרכבת. לכן עוכבה תחילה על ידי השוטרות, וחרף אזהרות חוזרות ונשנות לשתף פעולה ולא להכשיל את האכיפה, הן נאלצו לעצור אותה לאחר שסירבה לעיכוב ולבסוף לאזוק אותה לאור התנגדותה למעצר. לאחר שזוהתה, וחרף התנהלותה הפסולה בניגוד לחוק, הוחלט להסתפק רק ברישום הדוח בגין אי עטיית המסכה כנדרש - והיא שוחררה לדרכה".  

השר לביטחון הפנים אוחנה למנדלבליט: לפרסם סרטונים שבהם מתועדת אלימות שוטרים

על רקע התיעודים הרבים שמגיעים לכלי התקשורת, ובהם נראים שוטרים מתנפלים על אזרחים שלא עטו מסכות במרחב הציבורי - כתב השבוע השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה מכתב חריף ליועמ"ש מנדלבליט בנושא. במכתב ביקש אוחנה ממנדלבליט להתיר למשטרה לפרסם את הסרטונים המלאים למרות חקירה של מח"ש בעניין, מבלי שהדבר ייחשב "שיבוש הליכי חקירה".  

בחלק מן המקרים שהגיעו לתקשורת, הסרטונים צולמו על ידי עוברי אורח ובחלק מן המקרים פרסמה המשטרה סרטונים ערוכים מהסרטה של מצלמות הגוף של השוטרים. אלא שכאשר האירוע מתגלגל לחקירת מח"ש (המחלקה לחקירות שוטרים) אזי המשטרה לא מפרסמת את התיעודים שבידיה על מנת שלא להביא לשיבוש החקירה, והם מועברים ישירות לגורמי החקירה.

במכתב כתב אוחנה שלעולם לא יצדיק "הפעלת כוח שלא כדין כלפי אזרח, לא כל שכן הפעלת אלימות של ממש", אלא שלדבריו "ברוב מוחלט של המפגשים בין שוטר לאזרח מסתיימות התקריות ללא אירועים חריגים, כשהשוטר מילא את תפקידו". האירוע יוצא משליטה ומעורר שיח ציבורי רב כאשר אזרח מסרב להזדהות בפני שוטר, ואז מתועדת הפעלת הכוח. 

"לעתים השוטרים כושלים", כתב אוחנה, "ובכך יש לטפל במלוא הרצינות המתחייבת. עם זאת לרוב יש להם תשובה טובה ואף הוכחה לטענותיהם, המצויה בסרטונים שבנדון. דא עקא, במקרים המועברים לטיפול מח"ש המשטרה מנועה מלהוציא סרטונים אלה, מחשש מהטענה שמא הדבר עלול להוות שיבוש הליכי חקירה. לדעתי אין לקבל טענה זאת, והיא איננה מאוזנת ביחס לנזק הלאומי שעלול להיגרם כתוצאה מאי מתן תשובה מידית במקרים המתאימים. אין צורך להפליג למחוזות הדמיון כדי להסביר מה עלול להיגרם כתוצאה משיהוי בעניין זה".