איך נלחמים באלימות הגואה בחברה הערבית? ארבעה צעירים נרצחו תוך יומיים בלבד בשבוע שעבר. שלושה מהם - בני 24, 21 ו-20 - נורו למוות והרביעי, בן 22, נדקר למוות. הבוקר נרצח ביריות אדם נוסף בבאקה אל גרבייהלכאורה, אין קשר בין המקרים, שהתרחשו בכל רחבי הארץ, אך החוט המקשר קיים - כולם גברים צעירים בחברה הערבית. חברה שבכיריה מתארים מציאות אלימה באופן מחריד שאיתה הם נאלצים להתמודד בעשור האחרון. אז מה הביא את החברה הערבית בישראל למצב החמור שבו היא נמצאת, וחשוב יותר – מה הפתרון? פרויקט מיוחד של N12.

הסיבות

בארבעה מחמשת המקרים שהתרחשו בשבוע החולף נעשה שימוש בנשק חם, וזהו הגורם הראשון והמרכזי לבעיית האלימות בחברה הערבית. "למרות הניסיון של המשטרה לצאת עם מבצעי איסוף נשק, הנשק עדיין מסתובב חופשי, וזה כישלון של המשטרה והמשרד לביטחון פנים", אמר יו"ר הרשימה המשותפת, חבר הכנסת איימן עודה בראיון בתוכנית "אל אוסבוע". 

איימן עודה פונה לציבור בערבית (צילום: n12)
"כישלון של המשטרה". ח"כ עודה|צילום: n12

עם זאת, רבים חולקים על דעתו של עודה וטוענים שהבעיה נמצאת דווקא בהנהגה הארצית, המקומית והפוליטית של המגזר. "נכון שיש משבר רציני, אבל הבעיה נפתרת בהחלפת ההנהגה המיושנת - מתחילים בוועדת המעקב (המרכזת את פעילותם הפוליטית של ארגונים שונים במגזר הערבי, פ"נ) וממשיכים עם חברי כנסת שהראש שלהם בעידן אחר", כך לפי פעיל פוליטי מהצפון, שסירב להזדהות בשמו בשיחה עם N12. 

"אותן משפחות פשע רואות במועצות המקומיות באר נפט שיש להשתלט עליה בכל הכוח"

עו"ד רחאל

ויש מי שרואה במשבר הקשה הזה דווקא תוצאה של ההזנחה הכלכלית של היישובים הערביים בעשור האחרון, קרי אי פיתוח של אזורי תעשיה ותשתיות שיקלטו מובטלים וצעירים. לזה ניתן להוסיף את הצפיפות בתוך היישובים, הקשורה לעובדה שמאז 1948, מדינת ישראל על ממשלותיה הרבות לא הקימה עיר או יישוב ערבי חדש.

"חייבים לפרק את המועצות המקומיות"

המצב הכלכלי הקשה במגזר גרם לכך שמקור התעסוקה העיקרי בתוך היישובים הערביים נמצא במועצות המקומיות, מה שהופך את הרשויות בחלק מהיישובים לזירת התכתשות ומאבקי כוח פנים וחוץ חמולתיים. "מדובר בהשתלטות של משפחות הפשע על חלק מהמועצות המקומיות בסתר ובגלוי", הסביר עו"ד מתחום הפלילים, מוחמד רחאל, ל-N12. "הם רוצים לזכות בכוח במכרזים. אותן משפחות פשע רואות במועצות המקומיות באר נפט שיש להשתלט עליה בכל הכוח".

אמצעי לחימה שנמצאו על ידי המשטרה (צילום: משטרת ישראל)
בעיית הנשק מטרידה את החברה הערבית|צילום: משטרת ישראל

לעו"ד רחאל יש גם פתרון: "חייבים מיידית להכריז על פירוק מועצות מקומיות שיש בהן אלימות ופשיעה ולתת למדינה לנהל את העניינים. מישהו חייב לגלות אומץ ואני קורא לשר הפנים אריה דרעי לפעול".

הפתרונות

עו"ד אחמד יונס, גם הוא מתחום הפלילים, לא חושב שהבעיה נעוצה רק ברשויות המקומיות: "דעתי מאז ומתמיד לא משתנה ואף מתחזקת עם הזמן - הבעיה מורכבת משני ראשים: האחד - היעדר אכיפה לעקירת העבריינות על ידי הרשויות. המחדל הזה כנראה מונע מעמדות פוליטיות ומתוך אינטרס שהמגזר תמיד יתעסק עם עצמו בבעיות שכאלה, והמבין יבין למה".

עו
"יש שני ראשים לבעיה". עו"ד יונס

"השני - שנובע כתוצאה מהראשון, נמצא במנטליות התרבותית, שהלכה והתדרדרה לתהום ונמצאת בסחרור", המשיך יונס. "הגיע הזמן שבעיה זו תהיה בראש סולם העדיפויות, הן בבתי ספר והן בכל פעילות חברתית עד שדור חדש יגדל על בסיס חדש מלא תקווה, שיעריך חיים ויפחד מענישה".

"כך אמורה להיראות תוכנית למלחמה באלימות"

אז האם מדובר בבעיה תרבותית? גם על זה לא כולם מסכימים. "כשהחברה הערבית נאבקה בקורונה, בגל הראשון, היא הוכיחה שהיא חברה שרוצה להיות בטוחה, אין ספק שזה המצב גם בעניין האלימות והפשיעה", טען עו"ד רסול סעדה, מנהל תחום החברה הערבית במעוז ומומחה ליחסי המשטרה והחברה הערבית.

עו
"אין פתרון קסם". עו"ד סעדה

סעדה המשיך: "אין פתרון קסם לפשיעה שצמחה בעשור וחצי האחרונים, ואין פתרון חד-כיווני אלא כזה שמחייב הסתכלות הוליסטית לכל תחומי חייהם של האזרחים הערבים, במיוחד הצעירים, ופעולה משותפת בין מנהיגי החברה הערבית והממשלה. אכיפה קשה כנגד העבריינים, שיטור הוגן ומיטיב כלפי התושבים, השקעה בחינוך ושילוב בתעסוקה לצד חיזוק החוסן הקהילתי של היישובים הערבים ושמירה על המרחב הציבורי - כך אמורה להיראות התכנית למלחמה באלימות נגד החברה הערבית".

"הגיע הזמן שהבעיה הזו תהיה בראש סולם העדיפויות - עד שדור חדש יגדל על בסיס חדש, מלא תקווה, שיעריך חיים ויפחד מענישה"

עו"ד יונס

גם השייח' כאמל ריאן, יו"ר מרכז אמאן שחוקר ומתעד את מקרי האלימות בחברה הערבית, טוען שהבעיה איננה תרבותית: "מעולם הבעיה לא הייתה מנטלית או תרבותית. אם נתמקד בציר הזמן, המגפה הזאת באה אלינו רק אחרי שנת 2000 - אחרי אירועי אוקטובר - ולפני זה אחוז הפשיעה והרציחות בחברה הערבית היה הרבה פחות משעורי הפשיעה בחברה היהודית. מתחילת השנה נרצחו 45 אזרחים ערבים,עליה מדאיגה לעומת שנה שעברה,שבאותה תקופה נרצחו 33". 

רפ
"אין זמן לדיונים ומצגות". חפ"ק חדאד

"אם נתמקד בציר המקום, התופעה הזאת נוצרה באזור המרכז לאחר חיסול משפחות הפשע בחברה היהודית", טען השייח' ריאן. "המדינה טיפלה בתופעה שם ושחררה רסן לפושעים בחברה הערבית. הפתרון: ייבוש החממה באזור המרכז והתעוררות המנהיגות הערבית".

ומה חושבים במשטרה?

קצין המשטרה המוערך, זאהי חדאד, שכיהן בעבר בשלל תפקידים בכירים כמו סגן מפקד תחנת עירון, מפקד ומקים תחנת אום אל פחם, מדריך ומפקד מחלקות בבית ספר לשוטרים ועוד, טוען שכדי לפתור את הבעיה יש לשלב כוחות: "ענישה כבדה בעבירות של אלימות על ידי בית המשפט, גיוס שוטרים איכותיים שיעסקו רק בנושא האלימות בדגש על עבירות סחיטת דמי חסות, סמים, נשק בלתי חוקי, וונדליזם".

אמצעי לחימה שנמצאו על ידי המשטרה (צילום: משטרת ישראל)
במשטרה תמיד חוזרים לנשק הבלתי חוקי|צילום: משטרת ישראל

חדאד הוא גם תושב טורעאן, יישוב שסובל מאלימות קשה בשנתיים האחרונות, ולדעתו צריך להתמקד כרגע בפתרונות מיידיים, ולא בפתרונות כמו חינוך והסברה שישפיעו רק בטווח הרחוק: "אין זמן לדיונים ומצגות, מדובר במגפה קטלנית בחברה שלנו. צריך לתת מענה אגרסיבי ומיידי בשלב הראשון - חילוט רכוש שהושג בדרך פשע, פירוק משפחות פשע, עונשי מאסר על סחר ושימוש בנשק בלתי חוקי והטלת קנסות כבדים על מבצעי העבירות".

וזה לא הכל - חדאד גם דורש הקמת מערך בתוך תחנות המשטרה שייקרא "יחידת הביריונות", שיקבל סמכויות רבות, הכשרת שופטים לעיסוק בעבירות הללו ועוד.

מעל 500 פריטי אמל"ח נתפסו רק במישור החוף

בסופו של דבר, כשמנסים לקבל ממשטרת ישראל כגוף רשמי תגובה על המציאות העגומה בחברה הערבית, חוזרים להתחלה – בעיית הנשק שמפוזר במגזר. במשטרה מדגישים שהם פועלים בנחישות לתפוס את הנשק הבלתי חוקי שמסתובב ביישובים הערביים, אך מבהירים – "המאבק באלימות אינו נחלת המשטרה לבדה".

במחוז הצפוני במשטרה מסרו בתגובה: "בעקבות פעילות סמויה על רקע אירועי ירי מרובים בין גורמים עבריינים בשכונת ביר אל אמיר בנצרת, כוחות המשטרה פשטו על בית בשכונה. בחצר הבית נתפסו 4 נשקים אוטומטיים ארוכים ששווים הכולל הוא מעל 300 אלף שקלים. מתחילת השנה ועד היום הוגשו 159 כתבי אישום בגין שימוש, סחר והחזקת אמל"ח ו-147 נאשמים נעצרו עד תום הליכים".

אמצעי לחימה שנמצאו על ידי המשטרה (צילום: משטרת ישראל)
נשקים בלתי חוקיים שנתפסו |צילום: משטרת ישראל

"משטרת ישראל משקיעה מאמצים וכוחות רבים במאבקה בתופעת הנשק הבלתי חוקי ואירועי האלימות והירי ביישובי החברה הערבית. הפעילות מבוצעת לכל אורך שרשרת האספקה והשימוש בכלי הנשק ממבריחי וסוחרי הנשק ועד לעבריינים המבצעים בו שימוש", נמסר.

המאבק באלימות אינו נחלת המשטרה לבדה, ורק שינוי שורשי עמוק שיבוא מתוך החברה הערבית בישראל יובילו לשינוי המיוחל"

משטרת ישראל, מחוז החוף

ממחוז חוף במשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל מנהלת אכיפה חסרת פשרות נגד ריבוי עבירות הנשק במגזר הערבי, תוך מיקוד איכותי של מערכי המודיעין והגברת הפעילות המבצעית, שהביאו במהלך השנה החולפת לחשיפה ותפיסה של למעלה מ-500 פריטי אמל"ח בתחום מחוז חוף,  הגשת מאות כתבי אישום שהסתיימו במאסר בפועל של פורעי החוק,  לצד פענוח אירועי רצח במגזר, למען שלום הציבור".

_OBJ

"נציין כי משטרת ישראל חוקרת כל תיק רצח ביסודיות ובמקצועיות, תוך השקעת מאמצים ומשאבים רבים במטרה להגיע לחקר האמת ולמיצוי הדין עם הרוצחים. עם זאת, המאבק באלימות אינו נחלת המשטרה לבדה, ורק שינוי שורשי עמוק שיבוא מתוך החברה הערבית בישראל בחינוך, בתרבות, בשיתוף הפעולה עם המשטרה, בהוקעת נורמות פסולות ובפעולות אקטיביות של ההנהגה יובילו לשינוי המיוחל".