משפטו של בנימין נתניהו ייפתח היום (ראשון) בצוהריים אך אין לדעת מתי יסתיים. אם הוא יתנהל עד סופו ולא יגיע להסדר טיעון, מדובר יהיה במשפט ארוך ומייגע שיימשך שנים רק בערכאה הראשונה. משפטנים מעריכים כי עד שיישמע נאום הפתיחה של התובעת, ליאת בן-ארי, ואחריו מצעד עדי התביעה, יחלוף זמן רב - בין חצי שנה לשנה. ניתן כבר להעריך שיהיה זה משפט יצרי ואולי אף אלים. וזאת לאור העובדה שהצדדים, התביעה והסנגורים, מצחצחים חרבות כבר זמן רב.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
תרומתו של נתניהו בדיון תהיה קצרה אך חשובה, הבהירו השופטים. בסך הכול, יאשר שקרא והבין את כתב האישום. עם זאת, ייתכן שמהדיון נוכל להבין לאן נושבת הרוח, עד כמה אינטנסיבי יתנהל המשפט הזה, האם פרקליטי נתניהו או שותפיו לכתב האישום יבקשו לנסות לנהל משפט יעיל, מהודק, ענייני וקצר, או שאנחנו לפני משפט ארוך, מייגע, שבו במשך חודשים ארוכים יתנהלו קרבות על חומרי חקירה, חסיונות וטענות מקדמיות.
משפט נתניהו ממוקם גם ברחבי העולם גבוה מאוד במהדורות החדשות. צוותי שידור מהעולם כולו יגיעו לסקר את המשפט. הסיטואציה נראתה השבוע לכמה כתבים זרים לא הגיונית. ניקולה אלברכט, כתבת ZDF, התייחסה לכך בשיחה עם חדשות 12: "אני חושבת שאנשים באירופה תוהים בעיקר איך ייתכן שראש ממשלה שמתנהל נגדו משפט בגין שלושה תיקים חמורים מאוד, תיקים שונים של שחיתות, יכול עדיין לכהן כראש ממשלת ישראל".
עו"ד אירית באומהורן, לשעבר התובעת במשפט קצב, הסבירה כי המתקפות על הפרקליטות עלולות לבוא בעוכרו של נתניהו. "כסנגורית שייצגה נאשמים בכירים ודעתנים, אני יודעת שלעיתים מה שהלקוח רוצה הוא לא בדיוק לטובתו", הסבירה . "תפקיד הסנגור הוא לא לציית להנחיות של הלקוח שלו, של הנאשם, אלא להוביל אותו לאט, אבל בטוח ובנחישות, בדרך שתועיל לו. ומלחמה בפרקליטות היא לא הדבר הכי טוב עבור הנאשם".
עד כמה יכולים השופטים להתעלם מרעשי הרקע?
האם באמת בית המשפט יכול להישאר חסין להשפעות חיצוניות? השופט בדימוס צבי סגל, לשעבר סגן הנשיא של בית המשפט המחוזי בירושלים - שבו יתנהל משפט נתניהו - ומי שעמד בראש הרכב פשעים חמורים, משוכנע ששופטים מקצועיים ירחיקו מעליהם השפעות חיצוניות.
עדות לכך מצא השופט בדימוס סגל בהחלטת השופטים שלא לאפשר את שידור משפט נתניהו. "אני חושב שהשופטים צדקו בהחלטתם שלא לאפשר את שידור המשפט בשידור חי", אמר. "משום שאין דומה משפט דוגמת זה שהתנהל בבג"ץ, שבו רואים שופטים מול סדרה של עורכי דין, לבין משפט שבו מעידים עדים מעל דוכן העדים ונחקרים חקירה ראשית, חקירה נגדית".
על כך הוסיף השופט בדימוס כי "כאשר ישנן מצלמות באולם בית המשפט, יש חשש שהעד, אולי גם עורכי הדין, לא כל כך ירגישו חופשי לדבר את מה שהם היו מדברים אם לא היו מצלמות". לדברי סגל, "ללא ספק, הנאשם, במקרה הזה נתניהו, יקבל משפט צדק. זאת משום שכל התסיסה הציבורית שאנחנו עדים לה, לכאן או לכאן, שמתקיימת מטבע הדברים מחוץ לבית המשפט, נעצרת בדלת האולם".
מנגד, הסנגור הפלילי עו"ד גיל דחוח טוען שבסופו של דבר רעשי הרקע מחלחלים אל השופטים, גם אם לא באופן מודע. "קשה מאוד לקיים משפט צדק אמיתי", הסביר. "אני משוכנע שכל שופט שישב בדין יהיה בטוח שהוא מנותק מכל מה שקורה מבחוץ. אין כל ספק שבתוך ראשו של השופט יושבת גם התחושה הזאת שההכרעה של המשפט תשנה את פניה של ההיסטוריה במקרה הזה".
עו"ד באומהורן הוסיפה על כך: "היו כבר משפטים תקשורתיים, ושאלת ההשפעה של האווירה הציבורית עולה כל פעם, אבל הפעם באמת התיק הפלילי הזה הוא בסדר גודל אחר. והשופטים המנוסים שיושבים בהרכב יודעים את זה והם הכינו את עצמם לזה, והם יודעים שאין להם אפשרות אחרת אלא להתעלם מזה לחלוטין".
כמה זמן צפוי להימשך המשפט?
את הקצב יכתיב הרכב השופטים, אבל הדבר לא תמיד תלוי רק בהם. "פה יש שאלה מאוד גדולה", הסביר עו"ד דחוח. "האם ירצו לנהל את המשפט במהירות או שתהיה התחשבות בתהליך? אם ירצו לנהל את המשפט הזה במהירות, למשל פעמיים או שלוש פעמים בשבוע לאורך שנה או שנתיים, זה עומס אדיר כי זה תיק עצום בגודלו".
אין להתעלם גם מהאפשרות שהצדדים יגיעו בסופו של דבר לעסקת טיעון, אולם לפי שעה נתניהו ופרקליטיו מציגים חזות אחידה - לא הולכים להסדר. הוא לא עבר עבירה, הם טוענים, ולפיכך לא יסכים להודות בביצוע עבירה פלילית. זו עמדת הפתיחה.
ואולם, בכל זאת עלול להתגבש הסדר טיעון בהמשך הדרך. מתי הרגע הנכון מבחינת הנאשם להתחיל ולגשש עם היועץ המשפטי לממשלה על הסדר טיעון? "כאשר מתחילות להישמע ראיות ומתחילים לשמוע עדים, עושים חישוב, רואים לאן הראיות נוטות", הסביר עו"ד בועז קניג, סנגור פלילי. "אם הראיות הן לא לטובת הנאשם, ניתן להתחיל לגשש לגבי הסדר טיעון".
האוטובוסים כבר מוכנים: "יום מבחן לתומכי הליכוד"
מחוץ לבית המשפט צפויה להתכנס מחר הפגנת תמיכה בנתניהו, שתכלול מצביעי ליכוד וגם חברי כנסת ושרים. תומכי ראש הממשלה נערכים למחר בשעות אלה, מכינים שלטים ואומרים: "האוטובוסים כבר מוכנים". המטרה: להגיע באלפים. "מינימום אלף". אמר פעיל הליכוד רן כרמי בוזגלו. "מחר זה יום המבחן לכל תומכי הליכוד – אם יגיעו פחות מאלף, השלטון הזה לא מגיע להם".
"נגיע בשעות הבוקר לבלפור, שם נקיים עצרת תמיכה בנתניהו", הוסיף כרמי בוזגלו. "מכינים שלטים ומעלים מצגת של משפט דרייפוס - גרסת מנדלבליט. בסביבות 13:00 נגיע באזור בית המשפט המחוזי. המבחן מחר הוא להגיע לאלפים, אם לא - לעם הזה לא מגיעה מדינה. אם אנשים לא יתעוררו ולא יגיעו לתמוך בראש הממשלה בבית המשפט המחוזי בירושלים, מגיע להם לאבד את המדינה".
המשטרה נערכת לאירוע בכוחות מתוגברים, גם בשל המיקום הרגיש של בית המשפט, וגם בשל העובדה שצפויות גם הפגנות של אנשי "כיכר גורן" מפתח תקווה - המפגינים נגד מנדלבליט. שב"כ אמון על אבטחת רה"מ, אך מבחינת המרחב הציבורי – לחצוץ בין הניצים, לאפשר מקום לשני המחנות – האחריות תהיה של המשטרה.