מחרתיים (שלישי) היה אמור להתייצב ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתיחת משפטו בתיקים 1000, 2000 ו-4000. היום הוכרז סופית כי המשפט נדחה ביותר מחודשיים, וזאת לאחר ששר המשפטים אוחנה הכריז על מתכונת פגרה שדוחה את כל הדיונים שאינם חיוניים. אוחנה הבהיר היום כי לא היה מעורב בהחלטה על דחיית המשפט.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בציוץ שפרסם בחשבון הטוויטר שלו כתב: "ההחלטה אמש על מתכונת פגרה ל-24 שעות התקבלה בתיאום עם היועמ"ש ומנהל בתי המשפט, כפי שאישרה היום במכתב הנשיאה חיות".

אוחנה התייחס לביקורת שנשמעה משמאל על דחיית משפטו של נתניהו. "מי שקיבלו את ההחלטה בעניינו של רה"מ – שנקבע ליום ג' – הם שופטי ההרכב, בלי שום מעורבות של הדרג הפוליטי", הבהיר.

 

 

ביקורת על המהלך: "כוח רב ובלתי מפוקח"

הלילה (בין שבת לראשון) הורה אוחנה על מצב חירום מיוחד במערכת המשפט, בעקבות ההגבלות החדשות שהטיל משרד הבריאות לצורך ההתמודדות עם התפרצות הקורונה בישראל. מצב החירום הוכרז למשך 24 שעות בלבד, אך הוא ככל הנראה יוארך בהתאם להתפתחות במיגור התפשטות הנגיף.

היום עתרה התנועה לאיכות השלטון נגד המהלך של אוחנה: בעתירה לבג"ץ נכתב כי אוחנה שינה את הגדרת מצב החירום וקיבל "החלטה גורפת באישון הלילה להשבית את מערכת בתי המשפט". לטענת התנועה, מדובר בתיקון מרחיק לכת שמעניק "כוח רב ובלתי מפוקח לשר", ולדבריהם היה צריך לעבור את אישור הכנסת. עוד ציינו כי אוחנה הוא שר זמני בממשלה יוצאת ועל כן היה צריך להימנע מצעד שכזה.

עוד מתחו ביקורת בתנועה על ההחלטה להגביל את בתי המשפט המחוזיים והשלום - ובהם בית המשפט שבו ידונו בתיק של נתניהו - בעוד בתי הדין הרבניים ובתי הדין לעבודה המשיכו לעבוד. עו"ד תומר נאור, ראש האגף המשפטי בתנועה, אמר: "דווקא ברגעים כאלו צריך לשמור על המוסדות הדמוקרטיים חזקים מתמיד. ההיסטוריה מלמדת שבעתות משבר השלטון נוטה לנכס לעצמו סמכויות חדשות שלא כדין, גם במחיר של פגיעות חוקתיות - ולשמור עליהן אחר כך".

משפט בנימין נתניהו (עיבוד: מתוך האתר הרשמי של הרשות השופטת‎)
נתניהו והשופטים|עיבוד: מתוך האתר הרשמי של הרשות השופטת‎

הדיון שצריך היה להתקיים ביום שלישי הוא דיון הקראת כתב האישום לנתניהו, דיון שהנאשם חייב להתייצב אליו. הדיון נדחה בעקבות מצב החירום, שבמסגרתו יתקיימו דיונים רק בענייני מעצר ושחרור בערובה, מעצר מנהלי, עתירות דחופות לבג"ץ, עבירות לפי חיקוקים הנוגעים למצב החירום המיוחד וסעדים זמניים דחופים בעניינים אזרחיים.

מבית המשפט המחוזי בירושלים נמסר היום: "נוכח ההתפתחויות הנוגעות להתפשטות נגיף הקורונה, ובשים לב להנחיות העדכניות שניתנו ולהכרזה על עבודת בתי המשפט במתכונת חירום, החלטנו לבטל את הדיון הקבוע". המועד החדש שנקבע לדיון: 24 במאי.