לאחר שבהנהלת בתי המשפט הודיעו אתמול (שלישי) על המועד בו ייפתח משפטו של נתניהו, 17 במרץ, בדקנו מה למעשה מתרחש בשלב הראשון של משפט פלילי, האם על ראש הממשלה שהוא גם הנאשם להיות נוכח בשלב הזה של המשפט - ומה צפוי להשתנות בשגרת יומו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מה קורה בשלב הראשון במשפט פלילי?
בשלב הראשון במשפט פלילי, מעמד הקראת כתב האישום, "מקריאים לנאשם את סעיפי האישום ומוודאים שהוא מבין אותו, אבל כמו שכתוב בסעיף זה לא חובה להקריא את הכול פורמלית", אומר ד"ר עמיר פוקס, חוקר בתכנית להגנה על ערכים דמוקרטיים במכון הישראלי לדמוקרטיה.
סעיף 143 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב) קובע: "בתחילת המשפט יקרא בית המשפט את כתב האישום באוזני הנאשם, ויסביר לו, אם ראה צורך בכך, את תוכנו, אולם רשאי בית המשפט לא לעשות כן לגבי נאשם המיוצג על ידי סנגור, אם הודיע הסנגור לבית המשפט, כי קרא את כתב האישום באוזני הנאשם והסביר לו את תוכנו, ואם אישר הנאשם את ההודעה; דברי הנאשם וסנגורו יירשמו בפרוטוקול."
מה ייחודי בשלב זה במקרה של אישיות ציבורית?
"אין משהו ייחודי בכך שמדובר באישיות ציבורית".
האם על ראש הממשלה להיות נוכח באולם בזמן הדיונים השונים במשפט?
"כמו בכל שאר המשפט: בעיקרון יש חובת נוכחות במשפט, אך עם זאת ניתן לבקש מבית המשפט פטור מנוכחות, זה נתון לשיקול דעתו של בית המשפט".
מה משמעות התשובה "לא אשם" בשלב זה על התנהלות המשפט. האם יישמעו בדיון גם טענות של הצדדים?
"עוד לפני שהנאשם משיב לאשמה, ניתן להעלות טענות מקדמיות: בין השאר על פגם בכתב האישום, טענה שהעובדות לא מהוות עבירה כלל, חסינות (שלב זה הוא הזמן לטעון לחסינות מהותית לגבי חלק מהאישומים אם יבחרו בכך). לאחר סיום הבירור של הטענות המקדמיות, הוא ישיב לאשמה. המשמעות של "לא אשם" היא שיקבעו מועדים להוכחות".
מה משתנה בשגרתו של נתניהו מרגע שהוקרא כתב האישום ונפתח רשמית משפטו?
"סוגיה זו מותנית בשאלה אם בית המשפט יחייב אותו להיות בדיונים. אם כן, אלה 'אינסוף שעות'. סביר אבל שיפטרו אותו מנוכחות. הוא כן יהיה חייב להיות בעדות שלו עצמו ובחקירה הנגדית שלו".
"מעבר לכך, אין משהו פורמלי אבל ברור שהוא יהיה צריך להיות מעודכן במה שקורה מדי יום ויצטרכו להתייעץ איתו בקשר לקווי חקירות נגדיות של עדים ועוד. הגנה מיטבית על נאשם מחייבת עדכון רציף והתייעצות עמו לאורך המשפט".