גם במשטרה ערוכים לעבודה מאומצת סביב התפרצות נגיף הקורונה. עם זאת, מבהירים שם היום (שלישי) כי לא יאכפו את ההנחיות החדשות של משרד הבריאות, הכוללות איסור על יציאה לפארקים ולים. על פי המשטרה, הפרה של ההנחיה אינה עבירה פלילית ולכן המשטרה לא תאכוף אותה - אולם מצופה מהציבור להישמע לה, לטובת הכלל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
המשטרה, שפועלת בהתאם להנחיות משרד הבריאות, פועלת בשלושה מישורים מרכזיים: לבדוק שמי שאמור היה להכריז על עצמו כמבודד אכן עשה זאת; לוודא שמי שאמור להיות בבידוד אכן נשאר בבידוד; ולשמור שהתקנות הנוגעת לבתי עסק ותרבות הפנאי מיושמות ומתקיימות כנדרש.
במשטרה פועלים החל מסוף השבוע ביתר שאת למילוי המשימות, כולל פיתוח כלים טכנולוגיים שיסייעו בעבודתה. כך הם מבצעים הצלבות בין הרשימות של מי שעובר במעברי הגבול לבין מי שהכריזו על עצמם כמבודדים באתר משרד הבריאות, ויוצרים קשר עם מי שלא הכריז על עצמו כמבודד על מנת לדאוג לכך שהרישומים יהיו מדויקים ככל האפשר.
יחד עם צוות של המשרד להגנת הסביבה, שוטרים מבצעים בדיקות טלפוניות למבודדי בית ואף מגיעים אליהם הביתה כדי לוודא שהם אכן שוהים בביתם. למרבה השמחה, במשטרה מדווחים על 99%-95% נוכחות בבתים בקרב המבודדים: עד כה נפתחו כ-60 תיקים פליליים בלבד למפירי הוראות בידוד.
גם במקרה של בתי עסק, במשטרה מדווחים בשביעות רצון על היענות כמעט מלאה לצווים. אתמול ביקרו שוטרים ביותר מאלף בתי עסק, ונמצא שרובם ככולם עומדים בתנאי הצווים. רק במקרים בודדים נאלצו השוטרים לפעול באופן אכיפתי, והם ערוכים להוציא להם צווי סגירה לתקופה מוגבלת במקרה הצורך – רק חמישה כאלה ניתנו עד כה.
במשטרה מדגישים כי ישנה הפרדה בין הוראות משרד הבריאות לבין תקנות החירום שהתקבלו בממשלה, שהפרתן מהווה עבירה פלילית. בנוסף, במשטרה מטפלים גם ביוצרי פייק ניוז, וחשפו כי כבר נחקרו מספר אנשים החשודים בכך. עשרה תיקים פליליים נפתחו בנושא זה.
בהתאם להנחיות, הופצו הנחיות מפורטות גם לשוטרים: איך לפעול במקרים של הפרת הצווים, רמת המיגון הנדרשת, וכיצד לפעול בכל סיטואציה – מתי לעצור את המפרים, מתי לחקור אותם, ומתי רק לוודא שאנשים עושים את המוטל עליהם ותו לא. במשטרה מדגישים שהמטרה היא לא ענישה, אלא יצירת סדר.
במשטרה צופים שהחל מיום חמישי יוכלו לאכוף את הצווים, הן על פרטים והן על עסקים, גם באמצעות קנסות מנהליים, שהוכחו ככלי אפקטיבי במקומות אחרים בעולם. הקנסות יהיו ככל הנראה על סך של 5,000-3,000 שקלים: הפרת צו בידוד תלווה בקנס בסך 5,000 שקלים, ואילו אי-רישום במשרד הבריאות וסירוב לפזר התקהלות יובילו לקנס בסך 3,000 שקלים. אם אדם יקבל מספר קנסות, יוכלו במשטרה להתייחס לדבר כעבירה פלילית.
במשטרה התייחסו גם לסוגיית איכון הטלפונים, ואמרו כי טרם הוגשו בקשות לאיכון, שכן הצו אושר רק אתמול. הם מדגישים כי האיכון הוא רק עוד כלי ממגוון הכלים שעומדים לרשות המשטרה, וכי המטרה היא לא לעקוב אחר המבודדים אלא רק לוודא שהם אכן נמצאים במקום הבידוד בנקודת זמן ספציפית ותו לא, כדי למנוע שליחת שוטרים למקום. הבדיקות ייעשו רק לגבי אנשים שנמצאים ברשימת מחויבי הבידוד: למשטרה אין סמכות לאכן טלפון לפי תלונה, אלא רק באופן מדגמי.
עוד הבהירו במשטרה כי ניתן לשמור את המידע שייאסף מהטלפונים עד סוף תקופת החירום בלבד, ואז ייצטרכו למחוק אותו. התהליך יפוקח ויאושר על ידי היועץ המשפטי לממשלה.
במשטרה נערכים גם לאפשרות שהצעדים יחריפו, ויוטלו בידודים אזוריים במטרה למנוע הדבקות. עם זאת, הבהירו במשטרה: "אנחנו מדינה דמוקרטית, לא טוטליטרית – לא נעצור אנשים שהלכו ברחוב כדי לקנות טיטולים. אבל אנחנו מבינים שהסגר זו אופציה שהתרחשה בעולם, ומכינים את עצמנו לעניין הזה".