השר לביטחון הפנים גלעד ארדן התייחס היום (שני) לאלימות בחברה הערבית וטען שמדובר ב"חברה מאוד מאוד אלימה - זה קשור לזה שאמא יכולה לתת אישור לבן לרצוח את האחות כי היא יוצאת עם גבר שלא נראה למשפחה". ארדן התייחס בהמשך הדברים גם לדברים הקשים שאמר אתמול השר דוד אמסלם לפיהם "המשטרה צריכה להחליט אם סדר העדיפויות שלה הוא לחקור את הסיגרים של ראש הממשלה או רצח נשים": "אני רק יכול להצטער על האמירה הזו, אני לא מסכים איתה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ארדן טען בריאיון לעופר חדד ברדיו ירושלים שהחברה הערבית "היא חברה מאוד מאוד – ועוד אלף פעמים מאוד אלימה. קשור לזה שבתרבות שם, הרבה מאוד סכסוכים שפה הם נגמרים בתביעה משפטית, שם שולפים סכין ושולפים נשק".
השר ארדן ציין גם את הפעולות שמשרדו והמשטרה מבצעים כדי לטפל במשבר האלימות בחברה הערבית. "אנחנו מצמצמים פערים היסטוריים ונמצאים בתהליך היסטורי שלא קרה מקום המדינה, שום שר לא השקיע כ"כ הרבה בלהקים תחנות משטרה ולגייס שוטרים שמופנים רק לאכיפה", הסביר. "עד שאני הגעתי היו רק 3 תחנות משטרה ביישובים הערביים, אני הקמתי עוד 7 ויש עוד מתוכננות".
"אי אפשר להביא תוצאות כשאין שיתוף פעולה של המשטרה עם האוכלוסייה הנורמטיבית", הוסיף ארדן. "כדי שהדברים יקרו מהר, שיתוף הפעולה של האוכלוסייה הנורמטיבית, אם זה כך ההנהגה שלה צריכה לעשות הכל כדי שמה שהמשטרה מנסה לעשות יצליח".
"חקירת נבחרי ציבור למשטרה אין בכלל שיקול דעת"
השר ארדן התייחס במהלך הדברים גם לביקורת ולדברים הקשים שאמר שר התקשורת אמסלם אתמול, לפיהם המשטרה משקיעה משאבים בחקירות ראש הממשלה ולכן לא חוקרת מקרי רצח של נשים. "אני רק יכול להצטער על האמירה הזו, כי אני לא מסכים איתה", אמר ארדן.
"בכל הנושא של חקירת נבחרי ציבור למשטרה אין בכלל שיקול דעת, היא לא מחליטה, היועמ"ש הוא היחיד שמוסמך לקבוע מתי המשטרה חייבת לחקור חשדות כלפי אנשי ציבור והחומר מגיע אליו והוא מחליט מה המשטרה צריכה לעשות".
יו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה מסר בתגובה לדברים: "במקום לקחת אחריות על ביטחונם של כלל אזרחי המדינה ארדן מעדיף להסתתר מאחורי טענות גזעניות ולזרוק את האחריות על הנרצחים. שוב הוא מתחמק מעובדות. מספר הנרצחים בחברה הערבית לפני ארועי אוקטובר 2000 היה זהה לממוצע הארצי. לאחר שהמשטרה הפקירה את הרחובות שלנו לארגוני פשע וכנופיות מספר הנרצחים החל לעלות.
הפשיעה בחברה הערבית היא לא תוצר של תרבות ערבית אלא גזענות ממשלתית. שר שרואה בנו אויבים ומסרב להגן עלינו מארגוני הפשע המשיגים את רוב המוחלט של הנשק מהצבא. ארדן מוכרח להבין שאין מקום לגזענות החשוכה הזאת בשנת 2019. השר מפגין תרבות שלטונית שבטית בלי שמץ של תפיסת אזרחות. אנחנו נמשיך את המאבק לזכות הבסיסית ביותר של כל אזרח - הזכות לחיים וביטחון".
עקב גל האלימות הגואה במגזר, לאחר שיותר מ-70 אזרחים ערבים נהרגו מתחילת השנה. בשבוע שעבר פתחו בערים הערביות בצפון בשביתת מסחר והפגנות. תושבים בישובים ערביים מספרים שמדי יום מתרחשים אינספור אירועי פשיעה וירי במגזר.
בשבוע שעבר קיים השר ארדן דיון חירום עם פיקוד המשטרה, בו הוצגו לו צעדים חדשים נוספים לפריסת כוחות ביישובים הערביים וכן צעדים חדשים ומידיים לשיפור הביטחון במגזר ולהתמודדות עם העלייה החמורה במקרי הרצח והאלימות.
"מצב הפשיעה והאלימות בחברה הערבית הוא לצערי בלתי נסבל והטיפול בו נמצא בראש סדר העדיפויות שלנו", אמר אז השר ארדן, "מדובר במצב חירום ויש להילחם בו מלחמת חורמה כפי שנלחמים בטרור. אזרחי ישראל הערבים סובלים סבל רב ואני קורא גם למנהיגות הערבית לקחת חלק פעיל במאבק כדי להוביל יחד את השינוי ההיסטורי ולהביא ביטחון לאזרחי ישראל הערביים".