פרסום ראשון: חקירה שהסתיימה בחודש האחרון ביחידת ההונאה של מחוז דרום במשטרה חשפה חשד להונאה שיטתית בסכום של כ-1.1 מיליון שקלים - על גבם של 200 מהאזרחים המוחלשים ביותר בישראל. על פי החשד, במשך שלוש שנים צעירה המשמשת מנהלת תשלומים בחברת הגבייה "מילגם" גלגלה לכיסה כספים שלהם היו זכאים הורים יחידניים, קשישים, נכים ואחרים - זאת לאחר שהגישו בקשות למשרד השיכון דרך הסניף המקומי של החברה במערב הנגב, בהן טיפלה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

שירז קריספין ו-י', שתי אמהות עם נכות שמתקיימות מקצבה, הן שתיים מהנפגעות לכאורה. הן חלמו לשכור דירה עבורן ועבור ילדיהן, והיו זכאיות לכך שהמדינה תסייע להן בסכום של עד 1,800 שקלים בחודש. בפועל, לא זכו אפילו לשקל אחד. "אני נוסעת עד לבאר ונתיהות לעבוד במשק בית - והיא בזמן הזה יושבת במשרד ולוקחת את הכסף שלי לשכר דירה", זעמה י' בשיחה עם חדשות 12. קריספין הוסיפה: "אני מרגישה שאני כבר מתמוטטת. אין לי עזרה, הכסף שקיבלתי הולך רק לשכירות".

"פניתי אליהם (לחברת מילגם) ואמרתי להם: 'יש לי חוזה לדירה ואני מקבלת קצבת נכות, בבקשה תנו לי מה שמגיע לי'", תיארה קריספין את הליך הגשת הבקשה. "אני רואה שאין שום דבר. כל פעם אני הולכת לאישה הזאת, והיא אומרת: 'עוד מעט נפקיד, זה מתעכב' - ושום כסף". גם י' הגישה את הבקשה וחיכתה, וגם היא סיפרה שלא קיבלה את הכסף: "מבקשים ללכת להביא מסמכים מהבנק ומביטוח לאומי; אחר כך להביא חוזה שכירות. הלכתי והבאתי", תיארה. "הגעתי למצב שיש לי חוזה שכירות ביד אבל אני לא יכולה להיכנס לדירה, כי אין לי את הסיוע בשכר דירה".

י', קורבן עוקץ (צילום: החדשות12)
י', קורבן עוקץ|צילום: החדשות12

י' הסבירה כמה קשה היה לה ולבנה לוותר על חלום שכירת הדירה ללא כספי הסיוע: "עם הדמיון המפותח שלו הוא כבר התחיל לדמיין: 'יהיה לי חדר משלי ויהיה לי חדר משחקים' - ואז לבוא ולהגיד לו 'אנחנו לא עוברים בסוף', הוא לקח את זה קשה, כי לא טוב לנו כאן".

הגילוי על ההונאה לכאורה - במקרה

החשודה במרכז הפרשה היא שרה גואטה מנתיבות, שהועסקה על ידי "מילגם" כפקידה בסניף בעיר שבו היא מתגוררת. על פי החשד, השיטה עבדה כך: הורים יחידניים, קשישים, נכים וזכאים אחרים מאזור נתיבות הגישו בקשה לסיוע מהסניף המקומי של ענקית הגבייה, שזכתה במכרז משרד השיכון לטיפול בבקשות - שם פגשו בפקידה שרה. היא הייתה מעבירה את מסמכיהם למשרד השיכון, מקבלת את תעודת הזכאות ואז, כך סבורים החוקרים, שינתה את פרטי חשבון הבנק במערכת כך שהכספים יועברו אליה. הזכאים לא הבינו מה קורה עם הכסף שהם אמורים לקבל, ורבים מהם התייאשו והחליטו שלא לשכור דירה.

במשך שלוש שנים, בין 2015 ל-2017, טיפלה גואטה לבדה בכל העברות הכספים של חברת מילגם לזכאים באזור מערב הנגב. חלק ניכר מהכספים שימשו אותה לתשלום טיפולים רפואיים של אביה - אבל על פי החשד נרשמו גם חיובים של עשרות אלפי שקלים בכרטיסי האשראי הפרטיים שלה, בין היתר בבתי קפה ובמסעדות, בבילויים ובמותרות וגם תרומות למוסדות חינוך תורניים.

שירז קריספי‎, קורבן עוקץ‎ (צילום: החדשות12)
שירז קריספי‎, קורבן עוקץ‎|צילום: החדשות12

בשנת 2018 הבחינו במשרד השיכון במקרה כי בשלושה חוזים של זכאויות שונות עבר הכסף לאותו חשבון. במשרד הריצו את מספר החשבון במערכת - ואז עלו 12 תוצאות. משרד השיכון הגיש תלונה למשטרה, וכך חשפה יחידת ההונאה במחוז דרום את ההיקף העצום של ההונאה הנחשדת.

"גילינו בחקירה שגדל תאבונה של החשודה והחליטה לא רק לגלגל חלק מהכספים, אלא אפילו הייתה מזייפת הסכמי שכירות עם חתימות מזויפות של נשים שכלל לא ידעו שהן זכאיות לקבל כספים האלו", הסביר רס"ב אשר אלימלך, חוקר צוות הפרשיות ביחידת ההונאה במחוז דרום, שהוביל את החקירה. "בחקירה היא הודתה במיוחס לה באופן מלא, פירטה את כל שיטת הביצוע לאורך השנים וטענה שאחת הסיבות לביצוע כתוצאה מטיפולים שעבר אביה המנוח ונזקקה לכסף עבור זה. היא שוחררה בתנאים מאוד מגבילים, לרבות השעייתה מהעבודה".

רס
רס"ב אשר אלימלך, חוקר הונאה במחוז הדרום

בשיחה עם חדשות 12, גואטה אמרה: "אני לא יודעת על מדובר, אין לי מושג מה היה. אני לא זוכרת שום דבר, דבר איתו (עם בעלה - כ"ל). בדיוק אני לא מרגישה טוב". על ההודאה כביכול במשטרה טענה: "אני לא זוכרת כלום, כל מה שאמרתי להם, זה הכל היה תחת לחצים; אני לא זוכרת שום דבר. יש אנשים שהוחזר להם בוודאות, אז זה לא". מי שהזדהה כבעלה הוסיף בשיחה: "זה לא נכון, ועובדה שהכול עדיין בחקירות. מה שהיה מגיע להן הם קיבלו נשמה".

כעת מגבשים בפרקליטות מחוז דרום את כתב האישום נגד גואטה, שצפוי להיות מוגש בחודשים הקרובים. "אני רוצה שהיא תשב מאחורי סורג ובריח, כי זה מה שמגיע לה - ואני רוצה שהמדינה הזאת תשתנה", סיכמה י'. "אני רוצה, אבל לא חושבת שזה אפשרי. הלוואי שהמדינה תשתנה, שיתחיל להיות שוויון, שזה לא יהיה נכים וקשישים וחד-הוריות - שכולם יהיו במחנה אחד משותף".

תגובת מילגם: "מרגע הגילוי פועלת בשיתוף פעולה וע"פ הנחיות משרד השיכון ומשטרת ישראל. לעמדת המשרד, כל מי שהיה זכאי ולא קיבל את כספו, יקבל אותו רטרואקטיבית".

ממשרד השיכון נמסר בתגובה: "לאור בקרה שבוצעה ע"י משרד הבינוי והשיכון לפני כשנתיים, נמצא חשד לעבירה. מיד הגיש המשרד תלונה במשטרה. המשרד ראה בחומרה את המקרה ופיתח מספר מנגנוני בקרה מחשוביים נוספים לצמצום חשיפה להונאות דומות. על פי דרישת המשרד והן ביוזמת החברה, גם החברה נקטה מספר פעולות למנוע הישנות מקרים אלה. כעת, עם סיום החקירה והסרת המגבלות ע"י המשטרה, המשרד מבצע עבודה פרטנית במטרה לאתר את כל הזכאים שנפגעו על מנת להעביר להם את הכספים המגיעים להם. משרד הבינוי והשיכון מעניק סיוע בשנה זו לכ-174 אלף משקי בית כל חודש בחודשו. נמשיך לעמוד לצד הזכאים ולהעניק להם את מלוא זכויותיהם".