הבוקר הודיעה פרקליטות המדינה כי החליטה להעמיד לדין בכפוף לשימוע את החשודים המרכזיים בתיק הצוללת וכלי השיט (פרשת 3000) בגין שורה על עבירות שונות הכוללות הלבנת הון, מרמה והפורת אמונים ואף מתן ולקיחת שוחד. החל מתחקיר בטלוויזיה, דרך "בדיקה" של המשטרה שהפכה לחקירה פלילית ועד לגיבוש כתב חדשות חמור - זו השתלשלות האירועים בשלוש השנים האחרונות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

תחילת הפרשה – המשטרה בודקת

הצורך ברכישת צוללות וספינות עלה בשנת 2012, למרות שלישראל היו אז כבר חמש צוללות. בהמשך התקבלה ההחלטה לבצע את העסקה, כשברקע הייתה כוונה מצד ממשלת גרמניה להשתתף במימון חלקי שלה. בשנת 2014 החליט משרד הביטחון לקיים מכרז לרכישת ספינות הסער, בלי השתתפות המספנה הגרמנית. המשמעות היא שתאגיד אחר מדרום קוריאה, איטליה או ספרד היה זוכה בו, ולא התאגיד הגרמני. מסיבה כלשהי המכרז בוטל ב-2015 והספינות והצוללות נרכשו מתאגיד טיסנקרופ.

בסוף שנת 2016, לאחר פרסום התחקיר בתכנית "המקור" בערוץ 10, החלה המשטרה בבדיקה נגד בכירים במערכת הביטחון ובהם מפקד חיל הים לשעבר אליעזר (צ'ייני) מרום. הבדיקה התמקדה אז בחשד שאותם בכירים היו אחראיים מאז שנת 2009 ועד התפוצצות הפרשה על הטיית מכרזים של רכישת צוללות כלי שיט נוספים מחברת "טיסנקרופ" הגרמנית. 

עו
יואשם בעבירות הון בכפוף לשימוע. דוד שמרון|צילום: תומר נויברג, פלאש 90

מעבר מבדיקה לחקירה פלילית

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע בפברואר 2017 על מעבר מבדיקה לחקירה פלילית. במסגרת הבדיקה שנערכה, העידו בתיק בכירי משרד הביטחון ובהם מנהל הרכש, בכירים לשעבר בחיל הים וכן האלוף במיל' רם רוטברג.

במרכז הפרשה נחקר החשד להטיית מכרזים הקשורים לרכישת צוללות וספינות סער על ידי צה"ל לטובת המספנה הגרמנית. חלק מהחקירה התמקדה בקניית ספינות סער שנועדו לתת מענה לאיום על אסדות הגז בים התיכון. במרכז החקירה נבדקו שתי עסקאות: רכישת שלוש צוללות בשווי 1.5 מיליארד אירו, ורכישת ספינות סער שנועדו להגנה על אסדות הגז שעלותן הגיעו לכדי 430 מיליון אירו.

אז עלה החשד כי מיקי גנור ביקש את התערבותו של מקורבו של ראש הממשלה - עו"ד דוד שמרון, על מנת להביא לביטול העסקה עם מספנה דרום קוריאנית שהציעה מחיר זול יותר.

אלוף במיל' מרום. בין הנאשמים הצפויים (צילום: יח
יואשם בשוחד בכפוף לשימוע. אליעזר (צ'ייני) מרום|צילום: יח"צ, חדשות

גל מעצרים וחתימת הסכם עד המדינה

ביולי 2017 החל גל מעצרים בפרשה שחקירתה התנהלה בלהב 433. שלושת החשודים המרכזיים שנעצרו היו נציג המספנה מיקי גנור, המשנה לראש המל"ל תא"ל במיל' אבריאל בר-יוסף ועורך הדין דוד שמרון שהיה חשוד בתיווך בין גנור למספנה הגרמנית.

מיקי גנור נחקר בחשד למתן שוחד למפקד חיל הים לשעבר, האלוף במיל' אליעזר מרום, שעל פי החשד סייע לו לזכות במכרז של משרד הביטחון בשווי של מיליארד ו-200 מיליון יורו. על פי טענותיו של גנור, שייצג בישראל את המספנה הגרמנית, עו"ד שמרון הבטיח לו שירכשו 3 צוללות מהגרמנים - ללא מכרז. על פי החשד, גנור שילם לו "שכר טרחה" עבור כך ואם העסקה הייתה יוצאת לפועל הוא היה משלם לו שכר גבוה בהרבה.

מיקי גנור בביהמ
עד המדינה שחזר בו, מיקי גנור|צילום: החדשות

אחרי חמישה ימי מעצר הגיע אחד האירועים המשמעותיים בחקירה, כשאיש העסקים גנור החליט לחתום על הסכם עד מדינה. הייתה זו תפנית דרמטית משום שבמשטרה סברו אז שגנור הוא דמות המפתח בפרשה והסכם עד מדינה איתו הקל מאוד את המשך החקירה. לפי ההסכם, גנור ירצה שנת מאסר בפועל וישלם קנס בסך עשרה מיליון שקלים.

גנור החל לספק מידע אודות העסקה ואמר לחוקרים כי הוא ושותפיו תכננו לרכוש בעבור משרד הביטחון שלוש צוללות, שעלותן כ-1.8 מיליארד דולר, במחיר של 2.2 מיליארד דולר. איש העסקים פירט באוזניי החוקרים את השיטה שעמדה מאחורי הפרשה.

גל מעצרים שני

בתחילת חודש ספטמבר 2018 עצרה המשטרה שישה חשודים נוספים בפרשה וביניהם ראש לשכת ראש הממשלה לשעבר דוד שרן ומפקד שייטת 13 לשעבר שי ברוש. מאוחר יותר נחקר גם מקורבו של ראש הממשלה ושותפו של עו"ד שמרון, עו"ד יצחק מולכו.

על פי העדויות שסיפק עד המדינה גנור, שרן היה אחד מצירי השוחד המרכזיים בפרשה. הוא כיהן כראש המטה של מי שהיה שר האוצר בתקופת העסקה, יובל שטייניץ, ואז שימש כראש הסגל של ראש הממשלה נתניהו. גנור סיפר ששרן מקורב מספיק למקבלי ההחלטות ולכן יכול להשפיע עליהם. בעזרת מתווך, גנור העביר מאות אלפי שקלים, לכאורה שכר עבור ייעוץ, לשרן בכדי שיקדם את עסקיו.

המלצות המשטרה – שוחד

בנובמבר 2018 פורסמו המלצות המשטרה בתיק, ובהן נכתב כי נמצאה תשתית ראייתית נגד עו"ד דוד שמרון לתיווך בשוחד ואת מפקד חיל הים לשעבר אליעזר מרום, אבריאל בר יוסף, מפקד שייטת 13 לשעבר שי ברוש, השר לשעבר אליעזר זנדברג ואת דוד שרן בשוחד. התיק נגד יצחק מולכו, מקרובו של נתניהו, נסגר.

גורם בכיר בחקירה אמר עם פרסום ההמלצות: "זו אחת מפרשיות השחיתות החמורות שנחקרו במשטרה על שוחד ומעשי מרמה ברכש הביטחוני של מדינת ישראל בעשרות מיליוני דולרים".

מיקי גנור חוזר בו מהסכם עד המדינה – ונעצר

בחודש מרס, מיקי גנור "הטיל פצצה" והחליט לחזור בו מעדותו וטען אז שלא נתן שוחד. "אני לא מוכן למות כשמכנים אותי בוגד" הוא אמר למקורביו אז. "חשוב לי שהמשפחה שלי תדע שלא מכרתי את ביטחון המדינה עבור בצע כסף". כשחזר בו מההסכם, אמר גנור לחוקרי המשטרה: "לא שיחדתי איש. העדויות האלה ניתנו אחרי שהופעלו עלי לחצים לא לגיטימיים". מחשש לשיבוש חקירה עצרה המשטרה את גנור בשנית.