פרשת מין תמורת מינוינשקלת העמדתו לדין של ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נוה, בגין עבירות של לקיחת שוחד ומרמה והפרת אמונים – כך הודיעה היום (שלישי) פרקליטות מחוז מרכז. נשקלת גם העמדתה לדין של שופטת בית משפט השלום אסתר (אתי) כרייף בגין עבירות של מתן שוחד והשמדת ראיות. שני כתבי האישום יוגשו בכפוף לשימוע. במוקד כתבי החשדות נגד השניים עומדת הטענה לקיום "מפגשים אינטיימים" בין השניים - במקביל לבקשתה של כרייף לקידום. העיתונאית הדס שטייף לא תועמד לדין בפרשה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"השופטת מכחישה באופן מוחלט ביצוע עבירות כלשהן", מסר עורך דינה אופיר סטרשנוב. "בחירתה לשופטת היתה בתמיכת שמונה מתוך תשעת חברי הועדה לבחירת שופטים ובכללם נשיאת בית המשפט העליון דאז, מרים נאור. היא לא נזקקה לשום מעשה פסול כדי להיבחר, ולא עשתה שום מעשה כזה. אנו מאמינים כי בשימוע נצליח לשכנע את הגורמים המחליטים בכך, והתיק ייסגר".

על פי החשד, נוה היה מעורב בבחירת שופטים חרף העובדה שלא היה חבר בוועדה לבחירת שופטים – באמצעות קשריו המקצועיים עם גורמים בוועדה. בנוסף, נוה היה משתתף בישיבות מקדימות שקוימו אצל נשיאת העליון דאז, מרים נאור, בה השתתפו גם שרת המשפטים ונציגי לשכת עורכי הדין, בה הושגו על פי רוב הסכמות לגבי רובם של המועמדים לשיפוט.

לפי כתב החשדות, כרייף הגישה מועמדות להתמנות לשופטת באוגוסט 2013, ולאחר כחודש הציגה עצמה בפני נוה בכנס מקצועי בו השתתפו. היא סיפרה לו כי הגישה מועמדות לתפקיד, והשניים החליפו ביניהם מספרי טלפון. במהלך השבועות שלאחר מכן השניים שמרו על קשר, ואף קיימו ביניהם מפגש אינטימי בביתה של כרייף. בחודשים לאחר מכן המשיכו לשמור על קשר.

חשודה במתן שוחד מיני. השופטת כרייף (צילום: חדשות)
השופטת אסתר כרייף. תועמד לדין בכפוף לשימוע|צילום: חדשות

לאחר שנוה נבחר לראשות הלשכה, כרייף המשיכה לטפח את הקשר עמו על מנת לקדם את בחירתה לשיפוט, וקיימה עמו מפגש אינטימי נוסף. נוה שיתף פעולה עם מאמציה, ופעל בעניינה באופן מהותי בשלל הזדמנויות מול חברי הוועדה לבחירת שופטים וגורמים רלוונטיים אחרים – מבלי שהוא מדווח לאיש מהם על ניגוד העניינים בו הוא מצוי.

נכשלה בקורס - והמינוי קודם

בפברואר 2016 כרייף נכשלה בקורס המועמדים לשפיטה לאחר שקיבלה ציון נמוך, דבר שאינו פוסל מועמדים לשיפוט אולם מהווה קריטריון משמעותי בתהליך. נוה חשוד כי פנה מספר פעמים לעו"ד אילנה סקר, נציגת לשכת עורכי הדין בוועדת למינוי שופטים, כדי שתפעל לכך שכרייף תעבור את ועדת המשנה השנייה בדרך למינוייה כשופטת. עוד פנה בנושא לחברת הוועדה, חברת הכנסת לשעבר נורית קורן. כך עברה כרייף את ועדת המשנה השנייה במרס 2016.

במאי 2016, לקראת כינוס הוועדה למינוי שופטים, השתתף נוה בישיבה מקדימה אצל נשיאת העליון דאז מרים נאור, יחד עם שרת המשפטים שקד ונציגי לשכת עורכי הדין. בישיבה סוכם כי כל הנוכחים יתמכו במינוי כרייך לשופטת – שוב, מבלי שנוה יספר לאיש מהנוכחים על קשרו עמה. בשבעה ביוני 2016 נבחרה כרייף לשופטת.

בינואר 2019 נחקרה לראשונה השופטת כרייף באזהרה במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה.  במהלך חקירתה התבקשה למסור את הטלפון הנייד שלה, וניסתה בחוסר הצלחה לשכנע את החוקרים להימנע מכך. היא הכחישה כי מחקה התכתבויות במהלך החודשים האחרונים, והיא קיבלה אישור לשוחח בטלפון עם גורמים שונים. בהמשך החקירה נשאר הטלפון ברשותה, ובמהלך שהותה בחדר החקירות מחקה את ההודעות בינה לבין חבר הוועדה בידיעה שהן עשויות להוות ראיה בחקירה. היא לא סיפרה לחוקרים שעשתה זאת, והדבר התגלה בידי חוקר בשלב מאוחר יותר של החקירה.

הדס שטייף (צילום: Photo by Miriam AlsterFLASH90)
הדס שטייף. לא תועמד לדין|צילום: Photo by Miriam AlsterFLASH90

נוה נחקר בנוסף בחשד כי קיים מערכת יחסים עם עורכת דין נוספת וניסה לקדם את מינויו של מקורב אליה לכהונה כשופט בבית המשפט המחוזי, לבקשתה, וכן קידם את מינויה לתפקידים שונים בלשכת עורכי הדין. נוה נחקר בחשד נוסף, לפיו קיים מערכת יחסים עם מתמחה בעריכת דין, וסייע לה במספר עניינים הקשורים להתמחותה. עם זאת, הוחלט כי אין מקום להעמידו לדין פלילי בגין מעשים אלה.

במקביל, נחקרה גם תלונתו של נוה עצמו על פגיעה בפרטיותו בשל מעורבות העיתונאית הדס שטייף וגורמים נוספים בלקיחת טלפונים סלולריים שלו וחדירה אליהם שלא כדין – פעולה שבעקבותיה נפתחה החקירה נגד נוה, לאחר פנייתה של שטייף לגורמי אכיפת החוק. נמצא שחרף העובדה שפרטיותו של נוה נפגעה, אין מקום להעמיד לדין מי מהמעורבים באירוע.

תגובות

עורכי דינו של אפי נוה, בעז בן צור, כרמל בן צור וגיא רוה, מסרו בתגובה: "עניין זה לידתו בחטא. כזכור, מכשיר הטלפון הנייד של מר נוה נגנב ונפרץ, והפרקליטות, בהחלטה מפוקפקת, העניקה 'חסינות' לפורצים – עת דובר במעשה עבירה חמור וברור. כבר בשל כך, כל הראיות שנגבו בהליך זה דינן להיחשב לבלתי קבילות בבית המשפט.

"לאחר הפגיעה החריפה בזכויותיו של מר נוה, וכדי להצדיק את מחדלה הבסיסי, נהגה הפרקליטות כפי שנהגה. עתה הגיע כתב חשדות זה, שכבר בו הוסרו מעל הפרק שלל טענות מופרכות שהושמעו בעניין מר נוה.

"לגופו של עניין, הניסיון לייחס למערכת יחסים בין בגירים אופי 'שוחדי' מעיד על תפיסה לקויה ביותר של סיטואציות אנושיות. ממילא, אין שום יסוד משפטי לטענה זו, המייחסת למר נוה פעולות שבוצעו עת כלל לא היה חבר בוועדה לבחירת שופטים, ולכן ברור שלא היה יכול לקבל כל החלטה בעניין גב' כרייף, מטוב ועד רע. מכל מקום וכזכור, מינויה של כרייף אושר ברוב מוחלט בוועדה, לרבות על ידי שני שופטים מבית המשפט העליון.

"עוד יצוין, כי כתב החשדות מציג עמדה נוקשה, שלפיה אין לשוחח עם מי מחברי הוועדה בעניין מועמדים לשיפוט. תזה זו מנוגדת באופן חזיתי לפרקטיקה הנוהגת בוועדה לבחירת שופטים מזה שנים ארוכות, ובמידת הצורך, מר נוה יוכיח כך בהליך משפטי.

"עתה, עם סיום תפקידו של פרקליט המדינה, שהחליט מראשית הדרך על הענקת ה'חסינות' לפורצים על כל המשתמע מכך, ובשים לב לנתונים הבסיסיים בעניין, יש להניח כי שיקול הדעת הנכון ינחה את הנוגעים בדבר".

עו"ד אופיר סטרשנוב, ממשרד כהן-סטרשנוב, פרקליטה של השופטת, מסר: "השופטת מכחישה באופן מוחלט ביצוע עבירות כלשהן. בחירתה לשופטת היתה בתמיכת שמונה מתוך תשעת חברי הועדה לבחירת שופטים ובכללם נשיאת בית המשפט העליון דאז, מרים נאור. היא לא נזקקה לשום מעשה פסול כדי להיבחר, ולא עשתה שום מעשה כזה. אנו מאמינים כי בשימוע נצליח לשכנע את הגורמים המחליטים בכך, והתיק ייסגר".

לפרשה הייתה קשורה עורכת דין פלילית מוכרת, שנחקרה בחשד שסיפקה לנוה שוחד מיני בתמורה לקידום של בעלה השופט ממשרתו בבית משפט השלום למחוזי - מינוי שלבסוף לא יצא לפועל. לאחר חודשים ארוכים בהם הכחישה כל קשר מיני עם נוה או שוחד מסוג זה - נסגר התיק כנגדה.

עו״ד עדי כרמלי
עו״ד עדי כרמלי

בא כוחה של עורכת הדין, עו״ד עדי כרמלי, מסר: ״אני שמח על החלטת הפרקליטות לסגור את התיק בעניינה. מלכתחילה סברתי שלא היה מקום לשרבוב שמה לפרשה, ואני מודה לפרקליטות שקיבלה את עמדתי, הגם שזה רק עתה. רק צר לי על חודשים ארוכים של מתח, סבל וימים קשים שעברו על מרשתי ועל משפחתה, שאיש לא יוכל להשיב להם. כל רצונה הוא לשוב לשגרת חייה ולעבודתה כסניגורית ועורכת דין״.

בהכנת הידיעה השתתף גיא פלג.