ביום רביעי הבא יתכנס בג"ץ בהרכב של שלושה שופטים בראשות הנשיאה אסתר חיות כדי לדון בשאלה השאלות: האם ראש הממשלה נתניהו יוכל להרכיב ממשלה, כאשר תלויים מעל ראשו שלושה כתבי אישום בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים. יומיים קודם לכם, קרי עד יום שני הבא, ייאלץ כמעט כמי שכפאו שד היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, לגבש חוות דעת בסוגיה ולהגיש אותה לבג"ץ.

טענות העותרים מול המתנגדים 

לטענת העותרים, המקרה של ראש הממשלה נתניהו מקביל למקרים של השרים דרעי ופנחסי. כפי שבג"ץ נכנס לוואקום אז וחייב להעביר מתפקידם שר וסגן שר, בהתאמה, בשל האישומים שהוגשו נגדם בעברות שיש עמן קלון - מתחייב כעת לקבוע כי אין להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על חבר כנסת שהוגש נגדו כתב אישום בעבירות שיש עמן קלון.

מנגד, המתנגדים לעתירה טוענים כי על פי חוק יסוד: הממשלה, ראש הממשלה יכול להמשיך ולכהן בתפקידו עד לקבלת פסק דין חלוט בעניינו. המחוקק, טוענים המתנגדים, לא "התפלפל" בסוגיה האם מדובר בראש ממשלה בממשלת מעבר או לא. "מכהן זה מכהן", הם אומרים.

היועמ
מנדלבליט. בג"צ מחכה לחוות הדעת|צילום: פלאש 90, חדשות

התרחיש הראשון - בג"ץ פוסק שנתניהו לא יכול להרכיב ממשלה

החלטה שכזאת היא רעידת אדמה של ממש, אבל באופן אירוני ההשפעה שלה על המערכת הפוליטית לא צפויה להיות משמעותית במיוחד. במקרה שכזה, נתניהו יוכל לטפח את הנרטיב של "רודפים אותי", ולומר לציבור: "אני חייב אתכם, מנסים להדיח אותי בכל דרך".

בכירים בליכוד מסבירים שהחלטה מסוג זה תשמש כדלק לקמפיין המפלגה. גם ביתר המפלגות, אפילו בצד השני של המפה הפוליטית, מתנגדים להתערבות כזאת של בג"ץ. "אני מעדיף הכרעה בקלפיות מאשר החלטה של המערכת השיפוטית", אמר אתמול יו"ר מפלגת העבודה עמיר פרץ בראיון לרדיו דרום. גם יו"ר כחול לבן, כפי שפרסמה השבוע דפנה ליאל, סבור כך.

בני גנץ בהצבעה על התפזרות הכנסת בקריאה שנייה ושלישית (צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש/90 )
מעדיף להכריע את נתניהו בקלפי, גנץ|צילום: אוליבייר פיטוסי, פלאש/90

גם אם יקבעו שלושת שופטי בג"ץ שנתניהו אינו יכול להרכיב ממשלה תחת כתבי אישום, הוא אינו צפוי לפרוש. להפך, קביעה כזאת של בג"ץ, מאיימים בליכוד, עלולה להסתיים בחרב פיפיות מבחינת מערכת המשפט. אם נתניהו ישיג 61 מנדטים, הוא ינסה לחוקק את פסקת ההתגברות, שבעצם תאפשר לו לבטל בחקיקה הכרעה שיפוטית של בג"ץ, וכך הוא למעשה יבטל את ההחלטה - באמצעות הרוב בכנסת.

התרחיש השני – בג"ץ פוסק שנתניהו יכול להרכיב ממשלה

קביעה כזאת תוביל לשני תהליכים במקביל: מחד, יסתיים הוויכוח בנוגע לשאלה האם חוק יסוד: הממשלה, נותן או לא נותן מענה לשאלה הנדונה. בג"ץ הכריע – אז הכריע. גם תומכי נתניהו וגם מתנגדיו ייאלצו לקבל את ההכרעה בהכנעה. מאידך, יהיו מי שיטענו שלבג"ץ לא היה את האומץ להכריע בשאלה הכי בוערת שעל סדר היום, והוא העדיף, משיקולי נוחות ואולי מפחד שהמתקפות על המערכת תימשכנה במלוא המרץ, לגלגל את תפוח האדמה הלוהט אל הציבור.

במקרה שכזה, סביר שנתניהו לא ילחץ על הגז במתקפות על מערכת המשפט, אלא ינסה ללכת על קמפיין יותר "מקרב", ולהתמקד במסרים חיוביים. בג"ץ ייתן לו את ההכשר החוקי שלו הוא זקוק, ואפשר לסמוך עליו שהוא ישתמש בו מול הציבור.