האם אדם שסובל מדמנציה יכול לקבל רשיון לנשק בישראל? הירי המזעזע באופיר חסדאי ז"ל והטענות לפיהן החשוד ברצח, ויקטור קטן בן ה-74, הוא דמנטי, מעוררת תהיות לגבי רמת הפיקוח החלה על המחזיקים ברשיון לנשק. התהיות הללו חושפות עובדה תמוהה: הפיקוח החמור חל רק על רבע ממחזיקי הנשק. בתוך כך הודיעו מקמפיין "החברים של חסדאי", כי התרומות לבני משפחתו הגיעו כבר לחצי מליון שקלים.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
בישראל יש כ-200 אלף נושאי רישיון לנשק, מתוכם מיעוט של כ-50 אלף מאבטחים, ורוב של כ-150 אלף אזרחים פרטיים. הפיקוח ההדוק חל רק על המאבטחים, כלומר על רבע ממחזיקי הרשיון.
לפני כחמש שנים נדרשה ועדת הפנים של הכנסת לאשר בדיקת מסוכנות. מדובר בבדיקה הבוחנת את הכשירות הנפשית של כל מי שמבקש רשיון, או חידוש רשיון, לנשק. מסיבה שאינה ברורה, ועדת הפנים אמנם אישרה את הרגולציה הזו אך החילה אותה רק על מאבטחים.
כך, הדרישות מרוב רובם של האנשים שמבקשים לקבל או לחדש את רישיון הנשק שלהם, הן בסיסיות ביותר: לעבור מטווח, לדאוג לכך שאין להם תיק פלילי ולהציג אישור מרופא משפחה. אחרי הטרגדיה של אתמול ניתן לתהות האם החלה של בדיקת המסוכנות הזו על כלל מחזיקי הנשק הייתה מצילה לפחות נפש אחת בישראל.
בהכנת הידיעה השתתפו מיכל פעילן ואבי סדרינה