עשרות מפגינים בדואים שנעצרו אתמול בהפגנות במוקדים שונים ברחבי הארץ נגד התכנית להסדרת התיישבות הבדואים, יובאו הבוקר (א') לבית המשפט להארכת מעצרם. במקביל, בעדה הבדואית מבטיחים הבוקר כי המהומות שפרצו אתמול הם רק תחילתו של מאבק בתכנית שמבטאת, לטענתם, את השנאה כלפיהם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"כשיש זעם וכעס אפשר לחסום כביש, זו חלק מהבעת דעה, זה לא פשע", אמר לחדשות 2 Online ח"כ לשעבר טאלב אב-סנע, שהשתתף אמש בהפגנה בכפר חורה. "המשטרה הייתה צריכה לגלות הבנה, אף פעם לא הועמד לדין מתנחל או חרדי או בכלל יהודי שחסם כביש - אבל המשטרה מתייחסת אלינו כאויבים".
הוא ציין כי המשטרה לא הייתה צריכה למקם את השוטרים סמוך כל כך למפגינים, ואמר כי לו ולאנשיו נתנו לבטא את זעמם. "אף אחד לא יתפנה, לא יהיה דבר כזה ואנחנו נתנגד", הוא הבהיר. "המדינה צריכה להפנים שהבדואים הם אזרחי המדינה. בנגב יש מקום לכולם, הוא רחב - 60% מהמדינה, הבדואים מייצגים רק שליש מההתיישבות בנגב".
עטיה אל אעסם, יו"ר המועצה האזורית לכפרים הבלתי מוכרים, הצטרף לדברים ואמר כי בני העדה לא ישתפו פעולה בפינוי. "הרצון של הרוב זה למחוק את המיעוט וזה הורס לנו את העתיד ואת הכלכלה והמנהגים שלנו, אנו לא נקבל את זה", הבהיר אל אעסם בשיחה עם חדשות 2 Online. גם הוא יצא נגד המשטרה ואמר כי השוטרים התגרו במפגינים.
"לא התכוונו שתהיה אלימות, המשטרה דחפה לזה, הם הכינו את עצמם למתקפה, והמפגינים ראו שהשוטרים עומדים לתקוף אותם", הוא הדגיש.
"לפנות אותנו? תצטרכו גדוד גדול"
"התכנית הזו לא תצא לפועל ואם כן רק על הנייר - אנו לא נכבד אותה, צריך להביא גדוד גדול כדי ליישם דבר כזה", הבהיר בשיחה עם חדשות 2 Online עטא אבו מדיעם, ממלא מקום ראש העיר רהט. "המדינה בכוח לא תיישם את זה, כי ההתנגדות היא כ"כ גדולה".
הוא ציין כי הנתונים שמוצגים לדרג הבכיר מזויפים. "פשוט רוצים לעקור אותנו, המשטרה גררה אתמול ילדים כדי להפחיד אותנו. אי אפשר להוציא אנשים מבתיהם". לדבריו, יש גורמים עם מניעים קיצוניים שמנסים לעשות דה-לגיטמציה: "עושים כאילו אנחנו 'פלשנו מהירח', המדינה נגררה אחרי זה למרות שאנחנו פה המון זמן".
15 שוטרים נפצעו: "מיעוט אלים וקולני"
במהלך ההפגנות אמש נפצעו 15 שוטרים ביניהם גם מפקד מחוז חוף של המשטרה, ניצב חגי דותן. שוטרי המחוז הדרומי נערכו בשעות הלילה בכוננות מוגברת באזור חורה שבנגב, זאת לאחר העימותים האלימים שהתרחשו במקום. במהלך הלילה התאספו כמה עשרות מפגינים גם בסמוך לכיכר השעון ביפו וניסו לחסום מספר דרכים באזור. הפגנות נרשמו גם בסמוך לשער שכם שבירושלים - שם מחו נגד התכנית כמה עשרות מפגינים נוספים.
בתום יום ההפגנות שוחח ראש הממשלה בנימין נתניהו עם מפכ"ל המשטרה רב-ניצב יוחנן דנינו ושיבח את המשטרה על פעולתה מול אלפי המפגינים ברחבי הארץ. "הניסיונות של מיעוט אלים וקולני למנוע עתיד טוב יותר מאוכלוסייה גדולה ורחבה יותר - הוא חמור", אמר נתניהו. "לא נסבול התפרעויות כאלה, נמשיך לקדם את החוק למען עתיד טוב יותר לכלל תושבי הנגב".
מהי תוכנית פראוור?
תכנית פראוור היא הצעת חוק לפיה, המדינה תבצע מהלך של פינוי-פיצוי, במסגרתו יפונו כ-40 אלף בדואים מבתיהם, ובתמורה יוקמו יישובים חדשים שיזכו להכרה מצד המדינה.
התוכנית נקראת על שם אהוד פראוור, המשמש כראש האגף לתכנון מדיניות במשרד ראש הממשלה. פראוור עומד בראשות צוות שמונה ליישם את מסקנות ועדת גולדברג, שבדקה את מצב ההתיישבות הבדואית בנגב והמליצה על התכנית הנוכחית - שעומדת במוקד הסערה.