ביום הכי גשום השנה היכל נוקיה הוצף במאות אוהדים - של בירה. עשרות מבשלות בירה קטנות וקטנות עוד יותר, כשהמשותף לכמעט כולם כאן שאף אחד לא באמת מרוויח כסף. אז למה כולם נראים כל כך מאושרים?
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הצעירים שמבשלים בירה בסוף שבוע
כשבמבשלת משיח אומרים שהם "מבשלה ביתית", הם מתכוונים לקרוואן נטוש שהשאיל הסבא של נדב שטריימר, מעצב גרפי בן 30. "אני וליאור היינו יחד בצבא לפני 12 שנה במערך הטכני של חיל האוויר", סיפר נדב. כמעצב גרפי, נדב משחק באוכל כל הזמן ובפקק ארוך בחזרה מטיול משותף שלושת החברים השתעשעו ברעיון של לייצר בירה יחד.
"החלום שלך תמיד היה למתג בקבוק בירה ושלנו תמיד לבשל בירה, אז זה פשוט היה שילוב מושלם", סיפרה יסמין גרבוריין, בת 26, עובדת ב"יד 2" - ששותפה למבשלה.
"אנחנו באים לפה בשישי שבת מבשלים בירה וזה אחלה זמן ביחד שלושתנו, עושים צחוקים, מבשלים, חושבים על רעיונות יצירתיים איך לעשות בירה. הולכים לשוק לוינסקי, יסמין מצביעה על תבלינים מוזרים ורוצה את זה בבירה", הם מספרים. "אין לנו תנאים, אין לנו מגבלות".
"מכין בירה עם גושפנקא מהגמרא"
ובחזרה להיכל נוקיה: שם קשה היה להתעלם מהאברך בטריבונות ובחוסר הדמיון לשותף שלו. "אנו מכירים מהשכונה, הנתק היה כשאמיר החליט שהוא הולך לתשובה", סיפר ירון.
אמיר לב חברו למבשלה היה אז בן 28: "התחתנתי ונסענו לדרום אמריקה, שדדו אותנו, לקחנו לנו את התיק עם הכל, כל הכסף, וכרטיסי טיסה ודרכון, לא היה כלום, אפילו לא שקל לטלפון, והגענו שם לייאוש כזה, אתה לא יודע מה לעשות ופתאום אשתי מרחוק קלטה מישהו על אופניים, עם כיפה. כמו מלאך בדרך הוא אמר לנו אם אתם לא מאמינים בהשגחה פרטית תאמינו עכשיו".
אמיר התחיל להאמין והקשר בין החברים ניתק ל-7 שנים עד שיום אחד ירון התקשר: "אמיר הכנתי בירה בוא לטעום". יום למחרת הוא הגיע. "אחד הדברים שחיזקו אותי בעניין הבירה, זה שהרב פפא, שזה אחד מהאמוראים, שמופיע הרבה בגמרא היה מייצר בירה", הסביר אמיר. "אמרתי טוב יש פה גושפנקא - זה לא מגונה".
ירון ואמיר גייסו כסף והקימו במושב זנוח את מפעל חייהם. "בדמיונות הכי פרועים שלי לא דמיינתי שזה יראה ככה", ציין אמיר - שזכה להסכמת חברו לעסק.
מהבית הלבן למבשלה בפתח תקווה
אחד הדוכנים בתערוכה יוחד לבירת שף ייחודית כפרויקט התנדבותי למען ועם חירשים. ג'רמי וולפלד הקים לפני 5 שנים את המבשלה בתוך מסעדה באזור התעשייה בפתח תקווה. "פתח תקווה אם מסתכלים במפה היא המקום הכי מרכזי בארץ - וזו הקרקע הכי זולה בגוש דן", הסביר. הוא ויתר על משרת קייטרינג בבית הלבן בשביל לעלות לארץ.
ג'רמי לוקח את העבודה שלו ברצינות: אחרי הצבא הוא למד שנים בארה"ב במיטב המוסדות לבישול בירה ובמעבדה הקטנה שלו הוא רקח את שמונת סוגי הבירה שהוא מייצר - לא פחות מ-6,000 ליטר בשבוע.
זה עלה לו בהרבה בריאות אבל חוץ מג'רמי והשותף שלו לא הרבה האמינו בחזון שלו. אולי זו תעודת הכשרות או חיבור בין מבשלה לבר או אולי בזכות השירות האישי שלו מאוד - אבל העסק מצליח.
ישראל נמצאת במקום השלישי בעולם בגובה מחירי הבירה ולאחרונה הוכפל המס על הייצור. "זה קל בשביל הגדולים לעשות כסף כי הם לוחצים על כפתור ויש להם 50 אלף ליטר, ואנחנו צריכים שלושה אנשים לייצר אלף ליטר", סיכם ג'רמי. המס החדש גורם למבשלות הקטנות לגלגל את העלות ללקוחות כך שהמשקה שפעם נחשב עממי הופך למותרות.