מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת בר אילן קובע: ההמנון הלאומי עדיין מרגש אותנו.
במהלך המחקר, שבוצע על ידי ד"ר אבי גלבוע וד"ר אהוד בודנר - שניהם מוזיקולוגים, נבדקו הרגשות של המשתתפים במחקר בהשוואה להמנון הפולני, השיר "לבכות לך" של אביב גפן, ומארש רוסי שמנוגן דרך קבע ביום הניצחון של בעלות הברית על הנאצים.
תוצאות הסקר היו חד משמעיות: בזמן נגינת ההמנון, הישראלים מתרגשים ועולות בראשם אסוציאציות הקשורות למדינה. 91% מהישראלים מקשרים את ההמנון הלאומי לביטויים כמו "העם היהודי" ו-"השיר הזה הוא של כולם". בנוסף אליהם, 79% אמרו כי הם חשים רגשות פטריוטיים בעקבות השמעת ההמנון.
בני הנוער: רק 64% מתרגשים
לעומתם, שיעור האנשים בקרב העולים ממדינות חבר העמים לשעבר ובקרב המגזר החרדי המושפעים מההמנון - נמוך הרבה יותר. בקרב העולים מברה"מ לשעבר, רק כ-70% דיווחו כי ההמנון מעביר בהם רגשות לאומיים, ובמגזר החרדי רק 54% מהנשאלים חשבו מחשבות לאומיות.
גם בני נוער להם הושמע ההמנון התרגשו במידה פחותה - רק 64% מהם התרגשו. את הנתון הזה מסבירים עורכי המחקר בכך שלעתים בגיל ההתבגרות ישנה תופעת התמרדות כלפי הממסד ומה שהוא מייצג.
בעקבות תוצאות המחקר אמר עורך המחקר, ד"ר גלבוע: "ניתן לראות כי ההמנון גורם לרוב האנשים לחשוב את אותן מחשבות, שלרוב כולן מביעות רגש לאומי, זה מה שגורם לנו לחוש קרבה ואחידות, יש לזה אפקט מסוים".