הנאצים אמרו ליהודים שנשלחו למחנות ההשמדה כי הם יכולים להביא איתם חפצים קלים עד 4-3 ק"ג. חלקם בחרו להביא איתם מתוך אמונה גם כלי קודש, ולרגל חג החנוכה, אנו מביאים את סיפורם של מספר פריטים ששרדו מאז והגיעו לישראל.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 באינטרנט
סביבון עשוי עופרת יצוקה ותליון כסף שעליו נכתב "נס חנוכה", שנמצאו במהלך חפירה בבורות הרכוש במחנה ההשמדה חלמנו שבמערב פולין, הגיעו לידי מכון "שם עולם". הסביבון והתליון היו שייכים, ככל הנראה, לאישה יהודייה תושבת המקום, אך במכון לא יודעים לציין במדויק למי היו שייכים אולם קרוב לוודאי שבעליהם נספו בשואה.
החנוכייה ניצלה מבית הכנסת שנחרב
חנוכייה גדולה, עשויה כולה כסף, נמצאה לפני כשנה בצפון פולין. ניצול שואה שהתגורר בילדותו בעיירה בצפון פולין, סומפולנה, סיפר לאנשי המכון כי כאשר נחרב בית הכנסת, רגע לפני הגירוש, ניסו יהודי העיירה להסתיר את תשמישי הקדושה בבית הכנסת והטמינו אותם ב'מחילות גניזה' - בורות שנחפרו מאחורי ארון הקודש בבית הכנסת.
יהודי העיירה אטמו את המחילה ועשרות שנים לאחר מכן הגיעו עובדי מכון "שם עולם" אל בית הכנסת ההרוס, פתחו את המחילה והוציאו ממנה את כל החפצים שהוטמנו בה. בין היתר נמצאו שם כתר של ספר תורה, פעמונים, מגילת אסתר שהוסתרה במכל מתכת ועוד. המחילה הייתה לחה ולכן הכסף נשמר היטב, אולם הקישוטים שהיו עשויים מפליז ומתכות אחרות נהרסו. החנוכייה שהייתה כבדה וגדולה לנשיאה פורקה על מנת להובילה לארץ בביטחה ובמכון שם עולם הורכבה מחדש והיא מוצגת בו.
החנוכייה הושבה לידיים יהודיות
פריט נוסף שניתן למצוא במכון שם עולם - חנוכייה שיוצרה באופן רב תכליתי - גם חנוכייה וגם פמוטים להדלקת נרות שבת. החנוכייה הייתה שייכת לבית הכנסת הגדול בז'שוב (שנקראה בפי היהודים ריישא), עיר גדולה בדרום מזרח פולין שהייתה בה קהילה יהודית גדולה.
החנוכייה נשמרה במשך שנים ארוכות אצל מנהל ארכיון פולני שסיפר כי קיבל אותה במתנה מגבר מקומי שגילה לו כי גנב את החנוכייה מבית הכנסת שנחרב. מנהל הארכיון, שעסק בעיקר בשימור מסמכים הבין את חשיבות הפריט היהודי והחליט לשמור אותו בביתו עד שהלך לעולמו. לפני כשנתיים הגיע הסיפור לידי מכון שם עולם שמיד רכש את החנוכייה מידי בנו של מנהל הארכיון.
"בגלל החובה לצמצם, נאלצו היהודים להביא איתם חפצים בסיסיים חשובים אולם רבים אף לקחו איתם פריטים הקשורים לעולמם הרוחני וזהותם", סיפר מנהל מכון "שם עולם", הרב אברהם קריגר. "הם הביאו עמם גם פריטים שביטאו את העבר, ההווה והחיבור האישי למסורת". הוא ציין כי "החפצים בתמונה, שמסמלים יותר מכל את חג החנוכה - קטנים מאוד, ככל הנראה כדי שלא ישקלו הרבה ולא 'יבזבזו' מקום, ורק עצם צירופם לתכולה, מבטא את הרעיון שהאדם שבחר בהם היה נאמן לאמונתו, לחג, ולמסורת".
במכון, שממוקם בכפר הרא"ה וקיים כבר 15 שנה, מפעילים 12 עובדים קבועים שעובדים במזרח אירופה ואוספים חומרים תיעודיים. מחלקת התיעוד אוספת מסמכים, תעודות ומוצגים ולצדה פועלות גם מחלקת המחקר והחינוך. אנשיו מתמקדים בהיבטי החיים בתופת בשואה - תרבות, ערכים, מוסר ורוח.