"הגלים לא עוקבים אחרי לוח השנה". אילוסטר|צילום: מורן כץ, חדשות 2

ימי בין המצרים - מי"ז בתמוז ועד תשעה באב - הם ימים שבהם נהוג לקיים מנהגי אבלות לזכר חורבן בית המקדש. בין היתר, נהוג לראות בתקופה זו כמועדת לפורענות, ולכן יש דינים המגבילים עיסוק בפעילויות שיש בהן סיכון. אחת מהן היא רחצה בים ובמרחצאות. האם לאמונה יש עיגון במציאות? האם באמת הים מסוכן בימים אלה? חזאי חדשות 2 אלעד זוהר מביא את הנתונים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האם ימי בין המצרים הם יותר מסוכנים לבילוי בים מאשר שאר השנה?

תשעה באב יכול להופיע בלוח הלועזי לאורך מספר רב של ימים בחודש יולי . באופן כללי, יש יותר זרמים בחודשים יולי-אוגוסט, וסביר להניח שבאזור ט' באב יש זרמים חזקים. לרוב במהלך תשעת הימים מתחילתו של חודש אב יהיה ים סוער בנקודה מסויימת, לכן אין זה בלתי סביר לחשוב שבתשעת הימים הים הוא מסוכן.

מדובר במפגש של תשעת הימים עם אפיק פרסי שמגיע לאזורנו בכל תחילת קיץ, ומתאפיין ברוחות מערביות חזקות, גלים גבוהים יותר וזרמים חזקים יותר. יחד עם זאת, יש מצבים שבהם משטר הרוחות והזרמים הוא חלש יותר - ומצב הסכנה אינו עקבי.

האם השנה אנו רואים ים מסוכן יותר בתקופה זו?

ככל שאנו מתקרבים ל-ט' באב השנה, דווקא לפי התחזית מסוף השבוע עד שלישי (יום ט' באב) כולל, יש הפחתה בגלים, והים אמור להיות רגוע יותר. אולם, ביום רביעי, יום אחד לאחר תשעה באב, האפיק הפרסי מתחזק. הרוח תגרום לגלים גבוהים, ולים סוחף יותר - מה שמוכיח שאין עקביות. לא האטמוספירה ולא הגלים עוקבים אחרי לוח השנה.

חשוב להדגיש שזה לא מחקר, אבל ככלל אצבע, אפשר להניח שאין באפשרות התאריך העברי לחזות את התנהגות הים. תשעה באב יכול להגיע לכל אורך יולי. זה יכול להיות שבוע מאוד סוער כמו בתחילת החודש, כשהיה ים מסוכן.

מה מקור האמונה לדעתך?

אולי המקור של האמונה הוא שלקראת אמצע יולי, אפשר לזהות גלים גבוהים יותר, כשאוגוסט זה השיא. יולי זה המעבר מים נוח לים יותר מסוכן, למרות שלא מדובר בדבר מובהק.

ומה לגבי נחילי המדוזות, האם גם הם גוברים בימים אלה?

לרוב נחילי המדוזות מגיעים במחצית של יולי ובתחילת אוגוסט. לכן בחלק מהמקרים במשך השנים, בט' באב אין מדוזות. למעשה, לפי משטר הרוחות והזרמים יש פחות מדוזות. אך אי אפשר להסיק מזה באופן מובהק על פעילות הים ובעלי החיים בו בתקופה זו.