נמשך מבצע מעצר המסתננים מאפריקה: פקחי היחידה שאמונה על המבצע מטעם רשות ההגירה מתשאלים מאז הבוקר מסתננים מאילת, מתוכם 60 כבר מועמדים לגירוש. בראיון לתכנית "שש" עם עודד בן עמי הצהיר היום יוסי אדלשטיין, מפקד מנהל אכיפה וזרים ברשות האוכלוסין, על עמדת הגוף שהוא עומד בראשו, בנוגע לכל הנתינים הזרים האפריקנים בישראל: "כולם מגיעים מתוך מניע כלכלי. אף אחד מהם לא ברח מסכנה".
בכך אדלשטיין סותר את עמדת משרד הפנים עליה הצהיר השר אלי ישי בעבר, לפיה בקשות הזרים להכרה כפליטים ייבחנו - ומי שיימצא שעומד בקריטריונים של האו"ם, יוכר כפליט. "אנחנו מנהלים פעילות אכיפה במשך כל השנה נגד שוהים בלתי חוקיים בישראל והמיקוד באילת כרגע הוא בשל פסיקת בית המשפט בנוגע לנתינים הדרום סודנים", אמר אדלשטיין בפתיחת הראיון.
אחת השאלות המרכזיות והחשובות שעימן נדרשים פקחי היחידה להתמודד היא הזיהוי של הנתינים האפריקנים, שחלקם נמצאים ללא מסמכים מזהים ודרכונים שיוכלו להעיד על ארץ מוצאם. "ברגע שהם הגיעו למדינת ישראל הם עוכבו ונעצרו על ידי רשויות האכיפה ונערך לגביהם רישום מסודר לגבי ארץ המוצא", מסביר אדלשטיין.
"הדרום סודני מטייל בעולם - גם בישראל"
על רקע הסיפורים מהימים האחרונים, מאז החל מבצע הגירוש, במסגרתם הופרדו ילדים מהוריהם ונמנע טיפול רפואי דחוף מאחרים, טוען אדלשטיין כי פעילות היחידה אינה חריגה ובלתי מוסרית. "מבחינתי אני לא מעוניין באכיפה, אלא היא נכפתה עליי", אומר אדלשטיין. "אני מעוניין שכולם ייצאו מרצון ונסייע להם, אבל למרות שהצענו להם בעבר לעזוב מרצון, עם מענק של אלף אירו, אבל אף אחד לא עזב", מספר אדלשטיין, אך לא עונה במישרין על השאלה.
במהלך הראיון התייחס אדלשטיין גם להמשך הפעולות הנדרשות כדי למנוע מלכתחילה את ההסתננות ולייתר את פעילות אנשי יחידתו. "נעשות מספר פעולות שבאות לטפל בבעיה הזאת באופן שורשי, כמו למשל הגדר שנבנית לאורך גבול מצרים ותושלם עד חודש נובמבר", אומר אדלשטיין. "אנחנו גם נמצאים בעיצומו של הקמת מתקן שהיה שיקלוט את המסתננים שיכנסו לישראל", הוסיף.
אדלשטיין, כאמור, לא מכיר בקיומם של פליטים אפריקנים במדינת ישראל, בניגוד למשרד הפנים, הגוף הממונה עליו. "היה סודני שגם התראיין בכלי התקשורת וגם נרשם אתמול לעזיבה מרצון של ישראל", סיפר. "הוא אמר שהוא לא היה בדרום סודן 18 שנה ומאז הוא מטייל בעולם, עד שהגיע למדינת ישראל".
"130 פקחים בלבד מול 70 אלף מסתננים"
הבוקר נודע כי למרות שמשרד הביטחון מקים אתר כליאה למסתננים בדרום, וששר הפנים ישי הבטיח לגרש אלפי מסתננים בשבועות הקרובים, יחידת עוז, המבצעת את האכיפה בשטח - אינה ערוכה בצורה המיטבית להתמודד עם מספרי העצורים והמגורשים.
במהלך דיון של "השדולה לפיתרון בעיית המסתננים" בראשות ח"כ דני דנון שנערך היום בכנסת, סיפר יו"ר ועד עובדי יחידת עוז דורון עזרא כי "כיום בפועל ביחידה פועלים 130 פקחים שמבצעים אכיפה בכל הארץ בשלוש משמרות, כל השאר הם אנשי מנהלה. האכיפה בסופי השבוע כמעט ולא קיימת למרות שבסופי שבוע המסתננים מתרכזים במקומות מסודרים".
"אין לנו סמכויות כלפי ישראלים, אדם שעוסק באכיפה – אסור לו למצמץ כשהוא יוצא לשטח. אנחנו צריכים לעבוד מסביב לשעון עם מספיק כוח אדם ומספיק סמכויות ושלא יהיו בעיות היכן לאכסן את הנתינים", התלונן עזרא. "ברגע שנפעיל לחץ בלתי פוסק ונאכוף בצורה מבצעית ורצינית - אני מאמין שיוטב לכולנו".
לדברים אלו השיב ח"כ דנון כי "אני קורא לשר הפנים להגדיל את תקני היחידה פי חמש. לא הגיוני ש-130 פקחים צריכים לאכוף ולגרש 70 אלף מסתננים".