שבוע לאסון האוטובוס - והקריאות לחקירה גוברות. לילך ג'ורנו, אלמנתו של חגי ג'ורנו ז"ל, אמרה היום לחדשות 2 כי "בראש החבורה העליזה עומד ליצן החצר, ביבי - הוא צוחק, ואנחנו בוכים".
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
משפחות ההרוגים קוראות בראש ובראשונה לחקור מדוע נתנו לאוטובוס השב"ס לעבור בכביש, כשהיה ברור שרק כבאים צריכים להתקדם, כדי להילחם באש. קולות דומים לאלה של משפחת ג'ורנו, שמענו גם במשפחת ישראלי המתאבלת על רמי ז"ל. במשפחת ביטון, שם יושבים שבעה על רועי ז"ל, אמרו היום ש"אפילו לא נתנו להם מסיכות עשן". המשפחות כולן, מדברות על רשלנות ששלחה עשרות סוהרים אל מותם.
כך אירע אסון האוטובוס
זו השתלשלות האירועים שהביאה לאסון הנורא, בו נספו 42 אנשים: בשעה 12:30 לערך, מחליטים במשטרה לסגור את הכביש, תחילה בצומת דמון. אחר כך מבוצעת חסימה גם בצומת אורן, בתחתית הציר, אבל תנועת לובשי המדים נמשכת כרגיל.
עשרות ניידות משטרה, רכבי שב"ס ואוטובוסים נמשכת. הרכבים חוזרים מהכלא למטה, עמוסים באסירים. בשל ריבוי הכוחות בכביש, בשלב כלשהו הוא כמעט נחסם לחלוטין ואפילו הניידות לא מצליחות לעבור.
ב-14:30 לערך, האש מתפשטת מערבה ומחסום נוסף נפרס מול בית אורן. אוטובוס הצוערים מתבקש לסור על עקבותיו למטה, אך האש מתלקחת וכולאת את האוטובוס, את רכבה של תנ"צ אהובה תואר ז"ל ואת רכב קציני המשטרה יצחק מלינה וליאור בוקר ז"ל. רכבו של הצלם רוני סופר מצליח להימלט, חוצה את עוצמת האש - וניצל.
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה כי: "ראש הממשלה מבין את כאב השכול של המשפחות ומחבק אותן. מאז פרוץ השריפה בכרמל התמקדו כל פעולותיו בשתי מטרות: למנוע שכול נוסף, ולהביא כוחות מוטסים, כדי שייתנו סיוע מסיבי לכיבוי האש".
שריפת הענק: 82 שעות לחימה באש האדירה
שבוע עבר מאז פרצה השריפה הגדולה בתולדות המדינה בהר הכרמל. בשעות הראשונות, היה נדמה שמדובר בנזק לצמחייה בלבד, עד שהתגלה המחזה הקשה של אוטובוס הצוערים שנלכד בלהבות הענק.
במשך ארבעה ימים נלחמו אלפי כבאים ואנשי כוחות ההצלה באש עד שהגיע הודעת כוחות הכיבוי על כך שהאש כבתה בכל המוקדים. כמה תמונות ייצרבו בזיכרון משריפת הענק: הדיווח האחרון של תת ניצב אהובה תומר ז"ל, מפקדת תחנת חיפה שנהרגה סמוך לאוטובוס הצוערים, הדיווחים בקשר על הלכודים באוטובוס של מגן דוד אדם והמשטרה, שורת האלונקות לצד הכביש שעל גביהן פונו גופות ההרוגים, ושרידי האוטובוס השרוף.
1,500 כבאים מכל רחבי הארץ פעלו לכיבוי שריפת הענק שהשתוללה בכרמל מאז יום חמישי האחרון במשך יותר מ-80 שעות, עד שהושגה שליטה מלאה על האש. כעת, לאחר שכבו הלהבות, הרשויות יתמודדו עם תוצאות הדליקה הגדולה בתולדות המדינה שגבתה את חייהם של 41 קורבנות.
50 אלף דונם של יער נטוע וחורש נשרפו באסון הכרמל. להערכת הקרן הקיימת לישראל מדובר ביותר מחמישה מיליון עצים.
על פי הערכות ראשוניות, הנזק ליישובים ולרכוש עומד על 150-200 מיליוני שקלים. ביישוב בית אורן נשרפו 49 בתים, 8 גני ילדים ובית הארחה אחד. בעין הוד נפגעו באופן קשה 20 יחידות דיור ו-20 נוספות נפגעו באופן חלקי.
בכפר הנוער ימין אורד האש הותירה 10 מבנים הרוסים ותשעה מבנים נוספים נהרסו באופן חלקי. ביישוב עוספייה, שבו החלה השריפה, נפגעו 10 מבנים כתוצאה מפיח ועשן.
35 כלי טיס נאבקו באש המשתוללת ברכס הכרמל, שכילתה את האזור. מלבד ה"סופר טנקר", מטוס הכיבוי הגדול מארצות הברית, עבדו מסביב לשעון 23 כלי טיס נוספים מחו"ל. לדברי מפקד חיל האוויר האלוף עידו נחושתן, מטוסי ומסוקי הכיבוי ביצעו יותר מ-400 גיחות. בסך הכל הטייסים השתמשו בכ-200 טונות של חומרים מעכבי שריפה.
האסון בכרמל - סיקור מיוחד:
שבוע אחרי הדליקה: נמצא ארנקו של אלעד ריבן ז"ל
האש בערה 4 ימים - אך כלא דמון לא ניזוק
אחרי השריפות: בוזזים את השרידים
3 חשודים נוספים בניסיונות הצתה נעצרו ע"י משטרה
עד ראייה: "ניתן היה למנוע את אסון האוטובוס"
התמונות האחרונות של צוערי השב"ס
הצלם שהציל 3 אנשי שב"ס מהאש חוזר לזירת האסון
ארדואן שוחח עם נתניהו: "תנחומיי"
כבאי לרה"מ: פעלנו עם רכב כיבוי בן 18 שנה
צפו: נצ"מ תומר דקות לפני שנפצעה