לידי חדשות 2 הגיע תיעוד קשה שמראה מה עובר על הפרות שאחראיות לחלב שאנו שותים. פעילי "תנו לחיות לחיות" תיעדו במשך חודשים שימוש בשוקרים חשמליים הפרדת עגלים בני יומם מאימותיהם, כליאתם בכלובים צרים ועוד שורה של פעולות שגורמות סבל רב לפרות. התמונות קשות לצפייה.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
חלק מהתמונות בסרטון צולמו לפני כמה ימים ברפת חלב במרכז הארץ. העגלים קשורים ברגליהם ללא יכולת לנוע. זאת, ככל הנראה, מתוך שיקולי נוחות של המגדל, אבל בניגוד מוחלט לרוח חוק צער בעלי חיים. בסמוך לעגלים, הפרות מתבוססות בצואה ובבוץ; אחת מהן שוכבת, כפי הנראה חולה. גם זה בניגוד מוחלט לכללים הנהוגים בענף, תוך חשש לפגיעה קשה בטיב החלב, ובכל זאת, למרות שכבר לפני חודש הועברה תלונה למשרד החקלאות - הממונה על חוק צער בעלי חיים - איש לא פעל נגד המגדל.
בקטע אחר בתיעוד, ברפת אחרת, אחת הגדולות בארץ, תיעדו תחקירניות של "תנו לחיות לחיות" במשך חודשים את השגרה במקום שלטענת פעילי הארגון כרוכה בפגיעה קשה בפרות. כאן מתועדות הפרות כשעולים על צווארן בלי יכולת לזוז - תנוחה שהן נתונות בה במשך שעות.
הרפתות: פועלים בהתאם להנחיות
במועצת החלב מתהדרים בהישגיה של הפרה הישראלית - משיאניות תנובת החלב בעולם. כדי לעמוד בביקוש צריכה הפרה להמליט, והרבה. מזריעים אותה כמה שאפשר, כל זמן שהיא יכולה לתת כמות חלב כלכלית. אחת מתופעות הלוואי היא אובדן הסידן אצל הפרה וקושי לעמוד על הרגליים. וכך, כפי שניתן לראות, מורמות הפרות בטרקטור ומוסעות ברחבי הרפת. באחד המקרים תועדה פרה נחלבת תוך כדי שהיא תלויה באוויר.
בהיעדר תקנות צער בעלי חיים לחיות משק מתאפשרות התמונות הללו, כשבאחת מהן נראה פועל כשהוא דוחק בפרה ללקק את העגל מיד אחרי הלידה. העגלים, אגב, נלקחים מהאם כמה שעות אחר כך - ומוכנסים לכלובים צרים למשך כמה ימים.
גם השימוש בשוקרים חשמליים, כפי שניתן לראות, רווח ברפת. אבל בהיעדר התקנות - איש לא אוכף את איסור השימוש באמצעי הזה, או בפרקטיקות כואבת אחרות, כמו כיפוף זנב הפרה או צריבת מספריים. נכון שמדובר בתעשייה, אבל אלה אינן מכונות - תובנה שמשום מה לא מקבלת ביטוי בחקיקה הקיימת.
מזכיר איגוד הווטרינרים הארצי, ד"ר אבי צרפתי, אמר: "בסופו של דבר, אנחנו יודעים שבעלי החיים האלה נוצרו על מנת ליצור מוצר לתועלת האדם, אבל אפשר לעשות את זה בצורה אחרת לפני שנאבד כל צלם אנוש בתהליך הזה של טיפול בחיות משק".
בדיון שהתקיים הבוקר (ג') בכנסת העלו ארגונים למען בעלי החיים תלונות קשות נגד משרד החקלאות, שאינו מפרסם תקנות למניעת צער בעלי חיים, מה שמאפשר פגיעה מתמשכת בחיות משק.
תגובת רפת השרון : "קיימים הליכים מפוקחים בתחום ענף גידול הפרות והחלב ואנו עובדים בהתאם להנחיות אלו. במידה והתקיימו חריגות בתהליכים אלו, נטפל בהם".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "המשרד מנחה את כל החקלאים כיצד לגדל בעלי חיים תוך הקפדה על החוק ועל רווחתם. באשר לרפת ב'כפר אחים', בעקבות תלונה נערכה ביקורת והרפתן קיבל הנחיות לתיקון הליקויים".