"עושים לרבנות עוול", הרב שפירא|צילום: חדשות 2

הרי לכם סוגייה הלכתית: איך מבדילים בין אוזן המן פרווה לאוזן המן חלבית? במשלוח המנות, כולם הרי נראות אותו הדבר. "אנשים אחרי סעודה בשרית אוכלים בדרך כלל אוזני המן שהן חלביות", טוען הרב יעקב סבג, ראש אגף הכשרות הארצית במשרד הרבנות הראשית. "השמחה שיש לחוגגים בפורים, הופכת עקב כך לעוגמת נפש", מוסיף הרב סבג.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השבוע, במשרדי הרבנות הראשית, דנו בשאלה הקולינרית המכשילה. אבל השאלה האמיתית בימים אלה, מרחפת בקצה המסדרונות במשרדי הרבנות - הלשכה. מי יישב בעוד כמה חודשים, על כיסא הרב הראשי לישראל?

הבחירות לכנסת אמנם חלפו אך בתקופה האחרונה החלה מערכת בחירות מעניינת לא פחות. יש בה יצרים, יחסי ציבור, דילים, פוליטיקאים ומה לא? הבחירות לתפקיד הרבנים הראשיים יצאה לדרך. אחד המועמדים הוא הרב דוד סתיו, רב היישוב שוהם, המכהן גם כיושב ראש ארגון "צהר", המגשר בין דתיים לחילוניים. "אנחנו רוצים להיות רבנות שייכת לחילוניים, לדתיים ולחרדים כאחד", אומר הרב סתיו, "אנחנו לא רוצים להפלות בין איזושהי קבוצה. אנחנו מאמינים שרבנות נועדה מטבעה להיות מוסד מכיל - מוסד מקרב - ולא מוסד מרחיק".

מזה כמה חודשים, חורש הרב סתיו את הארץ בחוגי בית. "זה לא פריימריז ואף אחד לא בוחר בי. למה זה חשוב? זה חשוב כי אנחנו מבקשים לייצר שיח ציבורי", מסביר סתיו.  כיום, מכהנים במדינת ישראל שני רבנים ראשיים - הרב שלמה עמאר הספרדי והרב יונה מצגר האשכנזי. בעוד כחודש, אחרי 10 שנים בתפקיד, יסיימו השניים את תפקידם. אז ייתכנס הגוף שבוחר את הרבנים ל-10 השנים הבאות - גוף של 150 אנשים - המכיל רבנים, ראשי ערים ומועצות, שרים, חברי כנסת ונבחרי ציבור. לגבי הרב עמאר הספרדי - ישנו סיכוי שחברי הכנסת ידאגו לחוק שיאריך את כהונתו. בשלב זה הקרב האמיתי מתנהל על תפקיד הרב האשכנזי הראשי.

לראשונה: הקמפיין עובר לפייסבוק

הרב יעקב שפירא, ראש ישיבת מרכז הרב בירושלים, מתמודד אף הוא לתפקיד הנכסף. הרב שפירא מכיר מקרוב את כל ענייני הרבנות והבחירות למוסד. לפני 30 שנה בדיוק התמנה אביו, הרב אברהם שפירא, לרב הראשי - עכשיו בנו מבקש ללכת בדרכו. "אני לא מאלה שטוענים כי הרבנות הראשית היא המקור לכל תחלואי החברה", מסביר הרב שפירא את המהלך בו בחר, "אני חושב שעושים לרבנות עוול מאוד גדול. אני חושב שהיכולת של הרבנות הראשית היא הרבה מעבר למה שמתבטא בפועל".

רב נוסף שהעמיד עצמו לבחירה הוא הרב אליעזר איגרא, דיין בבית הדין הרבני הגדול. הרב איגרא, הינו חובש הכיפה הראשון שנבחר לבית הדין הרבני - את השינוי הוא רוצה להתחיל משם. "צריך להכיר את המערכת", אומר הרב איגרא, "לראות איפה הבעיות ואיפה אפשר לתקן. זה דברים שצריך לחיות אותם. ברגע שאתה חי את המערכת אתה יכול לפעול".

הקמפיין לרבנות מלווה ביח"צנים, דף בפייסבוק ואפילו - בג'ינגל. מאחורי הקמפיין עומדים תומכיו של הרב דוד סתיו. הרב עצמו אינו יוזם הקמפיין - הוא אפילו ביקש שיסירו את הפרסומות והמודעות. תומכיו החילוניים של הרב סתיו טוענים כי הסיבה לפתיחה בקמפיין נובעת מההבנה כי הרבנות משפיעה רבות על חיי כולנו. "הוא הדבר הכי קרוב לרוק סטאר בעולם הרבני שיש לנו", מסביר איתן שוורץ, אחד מתומכיו של הרב, "הנה, גם במירוץ לרבנות המאובקת יש דברים כאלה".

אך ישנו שם נוסף שעלול לטרוף את כל הקלפים - הרב יצחק דוד גרוסמן - רבה של מגדל העמק וחבר קרוב של חבר הכנסת יאיר לפיד. הרב גרוסמן, ממתין ככל הנראה לראות איזו קואליציה תקום. מסתבר כי המפלגות של בנט ולפיד, מעורבות אף בתהליך הבחירה הזה.