כשברקע ממשיכים אוהלים המחאה להיעלם בהדרגה מהנוף הישראלי, נאמו הערב שר האוצר, יובל שטייניץ וראש "צוות רוטשילד" של הממשלה פרופ' מנואל טרכטנברג בכנס ההשקה של "האמנה למיצוי ההון האנושי" באוניברסיטת תל אביב.
הסטודנטים ניסו לפוצץ את נאומו של שר האוצר וצעקו לעברו כשעלה לנאום. המתפרעים הוצאו מהאולם ושטייניץ המשיך בנאומו כסדרו.
אנחנו רואים בעשורים האחרונים תהליך בו ההשכלה הופכת להכשרה מקצועית", אמר שר האוצר. שטייניץ הוסיף, כי "כל ההצלחה הכלכלית של מדינת ישראל מבוססת על הון אנושי שמבוסס על כישורים אנושיים, סקרנות ורק אחר כך על ידע וידע ספציפי. הון האנושי הגבוה הוא עתידה של מדינת ישראל".
"פגם מהותי בקפיטליזם הוא הפגיעה בערכים כי היא פוגעת בערכים", הוסיף שטייניץ. "התחרות וההישגיות היא כולה על חומר כך שההשיגים החומריים הופכים לקנה מידה מרכזי ואנחנו רואים את זה בכל העולם. ולכן, יותר ויותר סטוודנטים שואלים את עצמם לא מה מעניין אותי ללמוד אלא מה כדי מבחינה כלכלית ללמוד. בקפיטליזם התחרות החומרנית הופכת את החומר מאמצעי למטרה, זה חברה עם סולם ערכים פגום ולכן הוא מהווה גם איום על החברה".
פרופ' טרכטנברג: שוק בלתי מרוסן הרים ראש בישראל
קודם לכן נאם פרופ' מנואל טרכטנברג, שאמר: "אני כאן כי אני מאמין ביוזמה וכיוון שהנושא הזה מחבר הצורה נפלאה בין שלושה עולמות: ההשכלה, העסקים והחברתי, ולאור ההתפתחויות האחרונות זה חשוב יותר מאי פעם".
"כלכלת שוק מאפשרת שינוי ואם יש דבר אחד שקבוע בהיסטוריה זה השינוי. אם יש משטר שמאפשר את השינוי אז נוכל להימצא במחר טוב יותר. אם המשטר מדכא שינוי זה סבל גדול", אמר פרופ' טרכטנברג בכנס. "כלכלת שוק לא מרוסנת יכולה להצמיח כוח שוק מונופולי. מה שקרה בעולם במשבר האחרון הוא תוצאה של כלכלת שוק לא מרוסנת".
"בעשור האחרון אותה כלכלת שוק בלתי מרוסנת הרימה ראש גם בישראל", הוסיף פרופ' טרכטנברג. "צריך להסתכל על המציאות בעניים כדי שנוכל לתקן בזמן. המדינה צריכה להנהיג רגולציה עוצמתית כדי למנוע ניצול של כוח מונופוליסטי חסר ריסון".
"יש הבדל רדיפת בצע למיקסום רווחים. אני מאמין שיש דרכים רבות להגדיל את השורה תחתונה שזה תפקידו של כל מנהל תוך העצמת הערכים, עובדים זה לא רק שורה בדוחות הכספיים, לקוחות זה לא רק נתון סטטיסטי, אצריך לזכור שאנו גם יודעים לשמור טינה לאלה שרומסים אותנו".
עוד הוסיף טרכטנברג כי "הישראלים החדשים יבחנו בעין חדה וביקורתית את עולם העסקים לפרטי פרטים באופן אקטיבי ולא בצורה פסיבית כפי שהיה עד עכשיו כי על הממשלה לפעול כרגולטור ואנו נמליץ על כך אבל הקהילה העסקית תריכה להירתם לכך".
"בכל העולם נשאת השאלה כיצד תראה החברה של העתיד, במיוחד במעמד הביניים ששואל האם הצמיחה תחלחל גם אליהם", אמר טרכטנברג. "אולי נגזר עלינו להדגים לעולם כיצד ניתן להיות כלכלת שוק אנושית".
"אנו עומדים בפי רגע היסטורי - החברה הישראלית קמה על רגליה ואמרה עד כאן. מי שחושב שאפשר למסמס את זה - טועה טעות מרה. השינוי לא יהיה מיידי, אבל כולם מבינים שוועדה שפועלת כה קצר ובלחצים כאלה לא יכולה להביא מזור וישועה וזה לא תפקידה של ועדה לעשות זאת, אנחנו נעזור לעשות זאת. אחרי ההמלצות העבודה רק תתחיל", אמר טרכטנברג. "החברה הישראלית שינתחה כיוו ואני קורא לעולם העסקים לא לעמוד בדרך כי ההסטוריה לא תסלח לכם, אלא הצטרפו לשינוי".