אם הבחנתם בניחוח חריף סביבכם, זה כנראה טמון בחגיגות יום השום הבינלאומי שמצוין היום ברחבי העולם. מטרתו של יום השום היא להתמקד בצמח המיוחד שנחשב בדרך כלל לתבלין שולי למרות טעמו הדומיננטי. במסגרת החג הריחני גדלה המודעות לערכו הבריאותי של השום בחיזוק המערכת החיסונית של הגוף והתמודדות עם מחלות.
היוזמה לחג המקורי החלה בקליפורניה, אחד מאזורי הגידול של השום בעולם, והתפשט לכל רחבי ארצות הברית, לאנגליה ולמדינות נוספות. החג מצוין בעולם באירועים ססגוניים, שבהם עוסקים בקליעת צמות שום, תחפושות, תחרויות, חידונים, וכמובן, איך לא אכילת מטעמים עם המון שום.
גיורא סתיו מקיבוץ דורות, מעריץ של צמח השום והוגה רעיון השום הכתוש משתמש בשום למגוון מטרות. "אחד הדברים היותר בדוקים אצלנו בקיבוץ הוא סגולות השום בטיפול בבעיות גרון", הוא מספר. "גרגור אבקת שום שעשויה משום בלבד מרפאת את דלקות הגרון החיידקיות החריפות ביותר תוך שעתיים".
שן שום על שן כואבת
"בעבר נהגו סבתות להניח שן שום על שן כואבת כדי לטפל בדלקות שיניים", הוא מספר. "זו הייתה תרופת סבתא ידועה, אבל היום אני ממליץ ללכת לרופא השיניים". ההפנייה לרופא השיניים אינה נובעת מחברות באיגוד הרופאים, אלא מתוצר לוואי פחות חינני של השום והוא הריח העז.
"הארומה של השום ידועה כדומיננטית מאוד", הוסיף סתיו. "הבעיה בתוצר הפירוק של השום בקיבה שמובילים לריחות בחלל הפה ולגזים". דבריו, ניתן לפתור את הבעיה בשימוש באבקת שום מיוחדת אותה מפתחים בימים אלה במפעל, שנבזקת על האוכל זמן קצר לפני האכילה".