בעוד ירי הרקטות ופצצות המרגמה לעבר יישובי עוטף עזה נמשך, קראה אתמול (שבת) הנהלת קיבוץ נחל עוז לתושבים שלא לחזור עד לסיום הלחימה בין ישראל לחמאס. מבדיקה של חדשות 2 Online עולה כי מרבית תושבי עוטף עזה דווקא שבו לבתיהם, אך הם נאלצים לחיות במציאות של חוסר ודאות ביטחוני וכלכלי.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
בקיבוץ נירים התבשרו אמש על ההודעה שנמסרה לתושבי נחל עוז, אך החליטו שלא לבקש מהתושבים שלא לחזור לבתיהם. בהנהלת הקיבוץ ציינו כי מרבית התושבים כבר שבו ליישוב, וכי אלה שלא חזרו מתכוונים לעשות זאת בימים הקרובים. "אנחנו מתכוונים להיאבק למען ביטחוננו מתוך הבית", הסביר דדי, דובר הקיבוץ. "אנחנו מבינים את תושבי נחל עוז מאחר והקרבה שלהם לגדר הרצועה".
"בכל יישוב ויישוב התמונה הביטחונית היא שונה בשל המיקום הגיאוגרפי", הדגיש הדובר. "אני בהחלט מבין את חברי נחל עוז ומחזק אותם. החשש שלהם הוא מובן ומוצדק. אצלנו רוב התושבים חזרו לקיבוץ והיתר מתכננים לחזור היום, עם חששות טבעיים ועם ציפייה למענה ביטחוני ואזרחי מצד צה"ל והממשלה. אנחנו מתכוונים לנהל את המערכות בקיבוץ כסדרן ומקווים שלא תהיה הסלמה".
גם בקיבוץ ניר עוז הסמוך מתכוננים לקראת חזרה לשגרה מתוחה, כשכמעט 90% מהמשפחות שבו לבתיהן בימים האחרונים. "מי שלא חזר עשה זאת בדרך כלל מסיבות של חופש או עניינים פרטיים", הבהיר מזכיר הקיבוץ, ניר מצגר. "לא חשבנו להוציא הודעה דומה לשל נחל עוז. התחושה קצת אחרת. אנחנו שואפים להסדר שיביא שקט לאזור שלנו, אבל לא חשבנו שזה נכון לא להחזיר אנשים לבתיהם כי הם צריכים להגיע הביתה".
"החשש קיים, אבל רוב התושבים והחברים נמצאים בחזרה בקיבוץ", הוסיף מצגר, שקיבוצו ממוקם קילומטרים בודדים מחאן יונס. "למרות זאת צריך לחזור לשגרה, לעבודה ולחינוך, במיוחד כשיש חופש גדול".
"התושבים לא יודעים למה החזירו אותם"
תושבי קיבוץ ארז החליטו גם הם שהבשילו התנאים לחזור לבתיהם, ומרביתם כבר הספיקו לשוב מהשהייה הממושכת מחוץ ליישוב. "בניגוד ליישובים אחרים, לא הוצאנו הנחייה שלא לחזור לבתים", ציין תושב הקיבוץ, שעם זאת הוסיף כי רמת הבלבול וחוסר הוודאות גבוהה. "התושבים מודאגים ולא יודעים למה החזירו אותם. המצב חזר לקדמותו - היו רקטות ויש רקטות, היו מנהרות ועדיין יש - מעריכים שלא כולן חוסלו, והאיום נמשך".
מושב נתיב העשרה חזר כמעט לתפוסה מלאה, עם חמש משפחות ששוהות בימים אלה בחו"ל. בהנהלת המושב ציינו כי אין שינוי במצב הנוכחי וכי מרבית התושבים מסתגרים בבתיהם. "אנחנו מבקשים מהדרגים הביטחוניים שיבואו לדבר אתנו", הדגישה סמדר, ראשת צוות החירום ביישוב. "אנחנו נערכים עכשיו לאספת תושבים, כדי לגבש דרכי פעולה. יש צורף לטפל בילדים שלנו, שחוו טראומה לא פשוטה".
במושב ציינו כי החשש המרכזי נסוב סביב המנהרות. "לאחר פגישה עם גורם בטחוני בכיר שתיערך בקרוב, נדע כיצד הצבא נערך לטפל בחשש הגדול מהמנהרות", הבהירו ביישוב. גם בקיבוץ ניר עם סיפרו על בלבול נוכח חוסר הבהירות בנוגע להנחיות המועברות לחברים. "ישנם הרבה סימני שאלה", אמר דובר הקיבוץ עופר ליברמן. "שש משפחות מתוך 30 טרם חזרו. אין תחושת ביטחון, אנחנו מרגישים שמישהו פספס. אין מספיק חיילים שמאבטחים את היישוב, כנראה שבחוץ יש הרבה. יש דילול של הכוחות בתוך היישוב".
בקיבוץ גילו הערכה רבה למהלך שנקטו בנחל עוז. "אנחנו מעריצים את אנשי נחל עוז", הדגיש ליברמן. "אנחנו מרגישים שנשארנו לבד ומתארגנים בעצמנו כדי לשדר עסקים כרגיל. הכל מבולבל ואנחנו לא יודעים מה לעשות. יש מלחמה? אין מלחמה?".
בנחל עוז הגיבו לסערה: "לא נותנים הנחיות לאף אחד"
בקיבוץ נחל עוז הסבירו הבוקר את המניעים שהובילו את הנהלת הקיבוץ לפרסם את ההנחיות השנויות במחלוקת לחברי הקיבוץ. יוסי וגנר, יו"ר צוות החירום בנחל עוז, אמר הבוקר לחדשות 2 כי "צריך לראות את הדברים בראייה רחבה הרבה יותר. אנחנו פועלים מתוך דאגה לתושבים ולנוכח הבלבול שמשודר על ידי הממשלה והצבא, שמדברים על פריחת כלניות".
"אנחנו החלטנו שבשלב זה אנחנו ממליצים לחברים שלנו לא לחזור ליישוב, אבל אנחנו לא נותנים הנחיות לאף אחד", הבהיר וגנר. "הצוות שלנו מיומן ואנחנו יודעים לחוש את האזור ולתת את ההנחיות המתאימות - אנשי נחל עוז הם בדרך כלל ממושמעים ולא מוחים".
לדבריו, תושבי הקיבוץ ישובו לבתיהם רק אם תהיה תוצאה ברורה למערכה בעזה. "או שיהיה הסכם או הפסקת אש מקובלת", הצהיר וגנר. "אנחנו שוקלים את הדברים כל הזמן ועורכים התייעצות כל יום עם ההגנה האזורית והמועצה".