סיוע מוגדל לבני זוג של ניצולים שנפטרו (צילום: מתוך הסרט 'ספורים' יס דוקו)
יותר ניצולים חולים ובודדים יותר|צילום: מתוך הסרט 'ספורים' יס דוקו

דור עני, בודד וחולה שהולך ונעלם: מנתוני הקרן לרווחת ניצולי השואה בישראל המתפרסמים היום (ב'), יום השואה הבינלאומי, עולה תמונת מצב מדאיגה אודות מצבם של 193,000 הניצולים החיים היום בישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדי חודש נפטרים למעלה מ-1,000 ניצולי שואה, בעוד ששליש מהם נזקקו לסיוע סיעודי מהקרן לרווחת ניצולי השואה. כ-20% מהניצולים, למעלה מ-36 אלף, נזקקו לסיוע כלכלי בשנתיים האחרונות ופנו לקרן לצורך קבלת החזר בגין הוצאות רפואיות.

עוד עולה מהנתונים כי מדי חודש מתקבלות בממוצע כ-2,000 בקשות חדשות לסיוע סיעודי לניצולים. מספר הבקשות שלהם לעזרה רק הולך וגדל בכל חודש. 86% מתוך 123 אלף הניצולים הנעזרים בשירותיה של הקרן לרווחת ניצולי השואה חיים מהכנסה חודשית של פחות מ-5,000 שקלים. כשני שליש מהם אף חיים מהכנסה של פחות מ-3,000 שקלים.

הזדמנות אחרונה לסייע לניצולים

העניים נעשים עניים יותר (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
מספר הניצולים הנזקקים לסיוע הולך ועולה|צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2
נתוני הקרן מצביעים עוד על עלייה בגיל הממוצע של ניצולי השואה בארץ: כיום גילם עומד על 85, זאת לעומת 84 אשתקד. הזדקנות אוכלוסיית ניצולי השואה מביאה לגידול בצורכיהם הסיעודיים ולמצוקה כלכלית.

על פי הערכת הקרן, הצורך לסייע לניצולים בשנים הקרובות הוא קריטי - זאת עקב כך שבקרוב צפוי קצב התמותה של הניצולים להיות מהיר יותר מהגידול בצורכיהם של הנותרים בחיים. לפיכך, נראה כי חלון הזמנים של חמש השנים הקרובות הינו ההזדמנות האחרונה למאמץ לאומי לרווחת אוכלוסיית ניצולי השואה בישראל - כך על פי הקרן.

"הנתונים מציגים תמונה עגומה על מצבם של ניצולי השואה בישראל של 2014. הנתון הכואב של 60,000 ניצולים הנזקקים לעזרת הקרן מדי שנה מדליקים נורה אדומה ומחייבים אותנו לסייע להם כחברה", מסר רוני קלינסקי, מנכ"ל הקרן לרווחת ניצולי השואה בישראל.

"יש לנו חלון הזדמנויות קצר ביותר, בן חמש שנים, להבטיח לניצולי השואה לחיות את שארית חייהם בכבוד. נכון להיום הניצולים חולים יותר, בודדים יותר, עניים יותר, ולצערי הרב מתמעטים יותר ויותר", הוסיף קלינסקי.

הסיוע לניצולים רחב יותר, אך עדיין לא מספיק

מספר המתנדבים המסייעים לניצולים עלה (צילום: חדשות 2)
מספר המתנדבים המסייעים לניצולים עלה|צילום: חדשות 2

ואולי בכל זאת יש אור בקצה המנהרה וניצולים רבים יותר יוכלו לסיים את חייהם בכבוד. התקציבים בשנה החולפת המופנים לניצולי השואה גדלו - ויותר מהם זוכים לסיוע מוגדל. מספר הניצולים הזכאים לשעות סיעוד גדל מ-25,400 לכ-26,800 בשנה, זאת עקב התערבות הקרן ולאור הסיוע במימון של ועדת התביעות ומשרד הרווחה עם למעלה מ-300 מיליון שקלים.

בנוסף, ולאחר מאמצי תיווך רבים, התקבלו תקציבים מיוחדים מממשלות הונגריה ורומניה - זאת לצורך החזרים לניצולים יוצאי מדינות אלה, חל גידול במועדוני הפעילות החברתית לניצולים והיקף במספר המתנדבים המסייעים לניצולים גדל אף הוא. פרויקט לשיפוץ בתי ניצולים ברחבי הארץ במימונה של החברה להשבת נכסי נספי השואה הורחב משמעותית, ומדי שבוע בחודשים האחרונים שופצו בין 10 ל-14 דירות של ניצולים.